De ideale verlichting op kantoor: zo doe je dat!

30 augustus 2024 09:01

De ideale verlichting op kantoor: zo doe je dat!

Om productief te kunnen werken op kantoor, is het van belang dat de omgeving aangenaam is en niet leidt tot fysieke stress. Als ondernemer en eigenaar van een pand, kun je hiervoor zorgen door bijvoorbeeld een goed ventilatiesysteem te installeren, of te zorgen dat de isolatie piekfijn in orde is. Luchtvochtigheid en akoestiek zijn ook factoren die een rol kunnen spelen in de productiviteit van je werknemers. Heb je echter al eens nagedacht over de verlichting bij jou op kantoor?  In dit artikel vertellen we je waarom het zo belangrijk is om je kantoor goed te verlichten en wat daar allemaal bij komt kijken.

Het belang van goede verlichting

Om goed te kunnen werken, is het belangrijk dat de verlichting zodanig is afgesteld, dat je ogen niet te hard hoeven te werken om te kunnen focussen. Is het licht in een ruimte te fel, dan zijn je ogen hard bezig om het overtollige licht niet binnen te laten. Is het licht in een ruimte juist te zwak, dan zijn je ogen constant bezig met focussen en scherpstellen. Het blijkt dat kunstmatig licht dat daglicht het best imiteert, ook het beste licht is om in te werken. Dit noemen we biodynamische verlichting en dat type verlichting kent een hoop voordelen.

Biodynamische verlichting

Biodynamische verlichting is kunstmatige verlichting die het daglicht zo goed mogelijk weet te imiteren. Niet alleen zit hem dat in de kleur van het licht, die gelijk is aan die van de zon, ook verandert de helderheid van het licht met het moment van de dag. In de psychiatrie en ouderenzorg wordt dit type verlichting bijvoorbeeld gebruikt om onder patiënten een gezond dag- en nachtritme te behouden. Echter, ook op de werkvloer blijkt het gunstig te zijn voor de productiviteit om te werken in licht dat zo veel mogelijk lijkt op het licht van de zon.

De voordelen van biodynamische verlichting

Uit wetenschappelijk onderzoek met biodynamische verlichting, blijkt dat leerlingen op scholen geconcentreerd kunnen werken wanneer het klaslokaal verlicht is met biodynamische verlichting. Ook op de werkvloer kun je die concentratie goed gebruiken. Daarnaast is het in de huidige prestatiemaatschappij best een uitdaging om je eigen dag-nachtritme goed op peil te houden. Door het verloop van helderheid van licht gedurende de dag die je ervaart wanneer je gebruikmaakt van biodynamische verlichting, zal je lichaam gedurende de dag ook de juiste hormonen aanmaken om wakker te worden en weer in slaap te vallen. Op die manier kun je, ook wanneer je een drukke en moeilijke baan hebt, gewoon helemaal ontspannen naar huis na een lange werkdag. Voor je eigen gezondheid is biodynamische verlichting om die reden dus ook een goed idee.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.