De han draagt via Connectr bij aan versnelling energietransitie

12 oktober 2021 15:15

De han draagt via Connectr bij aan  versnelling  energietransitie

Connectr gaat los. De verbouwing en inrichting van misschien wel het meest innovatieve laboratorium voor het versnellen van de energietransitie, is in volle gang. Daarmee is voor veel bedrijven de tijd aangebroken om te onderzoeken welke mogelijkheden rond innovatie en human capital Connectr hen biedt. Dat vinden Erik Folgering, verbonden aan HAN University of Applied Sciences en verantwoordelijk voor onderwijs en onderzoek binnen Connectr, en Christien Lokman, HAN programmamanager voor Sustainable Energy & Environment en vanaf het begin betrokken als initiatiefnemer van Connectr.

Connectr is een samenwerking tussen bedrijfsleven, overheid, onderzoek en onderwijs. Het initiatief bestaat uit een fysieke plek (het Innovatielab op IPKW in Arnhem), diverse Shared Facilities, een Innovatieprogramma en een Kernorganisatie. Initiatiefnemers voor de ontwikkelfase zijn provincie Gelderland, gemeente Arnhem, de HAN en Industriepark Kleefse Waard (IPKW). Inmiddels zijn ook partijen zoals Kiemt, Oost NL, TU Delft en The Economic Board betrokken, en is Connectr volop in gesprek met diverse mbo- en wo-instellingen en bedrijven om zich aan te sluiten.

Het doel is de energietransitie versnellen; de uitdagingen van de klimaatcrisis zijn immers urgent. “We hebben innovatieve en integrale ideeën nodig én mensen om die te realiseren”, aldus Folgering. “Het fysiek samenbrengen van die ideeën en het samenwerken tussen die mensen draagt daar aan bij.” Lokman beaamt dat: “Alleen met elkaar – bedrijven, onderzoek en onderwijs – kunnen we echt impact maken.”

Van praten naar doen

Kort voor de zomer werd het definitief; Gedeputeerde Staten van provincie Gelderland gaf groen licht voor een bijdrage van de eerste benodigde 5 miljoen euro voor de bouw van het Innovatielab. “Tot nu toe hebben we steeds gepraat over Connectr, we komen nu in de fase van doen”, stelt Folgering. “Op de dag van deze toekenning stonden de shovels al in de hal. Dat geeft wel aan dat we er op gebrand zijn om van start te gaan. Hoewel we al een groot netwerk hebben, kunnen we nu actief op zoek naar nog meer partners en spelers in het Connectr-verhaal; van ROC’s tot universiteiten en bedrijven.”

Een goed voorbeeld van zo’n partner is ElaadNL. Dit kennis- en innovatiecentrum voor smart charging en laadinfrastructuur verwacht dat er de komende jaren zo’n anderhalf tot twee miljoen laadpalen bijkomen. “Dat trekt een flinke wissel op het elektriciteitsnet, waarbij elektrische auto’s als buffer kunnen gaan dienen. Maar het vraagt bijvoorbeeld ook om een flink aantal monteurs die in staat zijn om die laadpalen te installeren.” Het is maar een klein voorbeeld waar essentiële innovaties nodig zijn van vooruitstrevende studenten van bijvoorbeeld de TU Delft en de HAN, in combinatie met monteurs op mbo-niveau die goed op de hoogte zijn van ontwikkelingen. ElaadNL verhuist dit najaar al naar het Connectr Innovatielab. “Over een jaar willen wij als HAN ook naar het lab verhuizen, dus we moeten flink aanpakken”, aldus Lokman.

“Slim inzetten van human capital is een van de grootste uitdagingen”

Human capital agenda

Voor de energietransitie zijn mensen nodig, met praktisch inzicht en systemisch overzicht. Ook daar is Connectr belangrijk. Niet alleen om ze op te leiden, maar ook om talenten voor de regio te behouden. “Het slim inzetten van human capital is een van de grootste uitdagingen”, denkt Folgering. “Vlak voor de zomer hebben we alle ROC’s uit de regio op bezoek gehad. Zij zijn echt op zoek naar hoe hun leerlingen kunnen bijdragen aan de energietransitie. Connectr wordt de schakel tussen het bedrijfsleven en het opleiden van de mbo’ers en hbo’ers die nodig zijn om de energietransitie mogelijk te maken.”

“Het is moeilijk voor opleidingen om de actualiteit bij te houden; de ontwikkelingen gaan razendsnel”, vult Lokman aan. “Een thema als waterstof komt bijvoorbeeld wel terug in het onderwijs, maar is niet altijd toegespitst op recente innovaties. Door met bedrijven in en rond Connectr samen te werken, halen we die nieuwe kennis op. Wij kunnen daar dan weer nieuwe onderwijsprogramma’s op maken. Het leuke van deze samenwerking is dat docenten ook veel dichter bij de bedrijven komen te staan en dus ook voortdurend hun kennis actualiseren. Daarnaast zijn we bezig om het onderwijs flexibeler te maken. Een voorbeeld is de tweejarige opleiding – operational network trainee - voor havisten die niet nog jaren in de schoolbanken willen zitten. Zij gaan tijdens die deeltijd opleiding direct aan de slag in de praktijk. Ook statushouders van wie de diploma’s in Nederland niet worden erkend, kunnen via Connectr leren en werken aan de energietransitie.” Voor bedrijven biedt de samenwerking met onderwijs volop voordelen. “Hierdoor hebben zij sneller toegang tot de juist geschoolde studenten – het kapitaal van de toekomst. En bedrijven kunnen opdrachten uitzetten, waarbij gebruik wordt gemaakt van de kennis van onze onderzoekers en lectoren.”

Ecosysteem

Om de energietransitie te versnellen zet Connectr in op drie focusgebieden: elektrische energietechniek, elektrochemische opslag en duurzame aandrijfsystemen. Het uitgangspunt is telkens: samenwerken én verbinden, vooruitdenken én realiseren is noodzakelijk om de energietransitie te versnellen. “Samen bereiken we dingen die we als afzonderlijke partijen niet kunnen bereiken. We hebben op IPKW nu al een ecosysteem van waterstof-gerelateerde bedrijven en organisaties in combinatie met het HAN waterstoflab. We merken dat we wat aan elkaar hebben; in de keten kunnen we elkaar versterken”, stelt Folgering. “Dat kan door dingen te delen: van faciliteiten en apparatuur tot studenten en kennis.”

Broedplaats

Bedrijven kunnen binnen Connectr projecten doen, opdrachten uitzetten en kennis brengen of halen. Lokman: “Zo organiseren we ook specifieke cursussen of workshops om bedrijven te ondersteunen bij hun groene ambities. Tevens is Connectr een broedplaats voor startups.” Folgering haakt hier op in: “We zijn vanuit de HAN al gewend dat jonge mensen met goede ideeën een klein bedrijf beginnen. Bijvoorbeeld Volta Energy met zijn duurzame generatoren. Of Wattsun, dat draagbare en compacte batterijsystemen produceert. Connectr is de ontmoetingsplaats bij uitstek waar dit allemaal plaats kan vinden. Wat ook interessant kan zijn voor mkb’ers met goede ideeën: in samenwerking met Oost NL worden er innovatie- of demovouchers verstrekt. Als je een idee hebt dat je wil demonstreren of toepassen dan kun je een aanvraag indienen.” De vouchers zijn bedoeld om bedrijven te helpen bij de volgende stap, als kweekvijver of versneller. Alles in het teken van de energietransitie.

Wilt u ook samen sterker staan in de energietransitie, innovaties versnellen en uw human capital voor de toekomst veilig stellen? Stap dan in en neem contact op met Connectr via www.connectr.nu. «

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.