“De grens opzoeken van wat praktisch haalbaar is”
23 juni 2017 09:43
Wat is in de bouw circulair te realiseren zonder concessies te doen aan de kwaliteit, de functionaliteit en het comfort van gebruikers en bewoners? Van Wijnen geeft er op een eigen manier invulling aan.
“Uitgaand van de circulaire gedachte, waarbij grondstoffen niet verloren gaan maar steeds worden hergebruikt, is er een wereld te winnen. Maar het is lastige materie, zowel in theorie als in de praktijk. Waar begin je? En wanneer is de cirkel rond?”, aldus Ingo Bouman, bedrijfsleider bij Van Wijnen Arnhem.
Invulling gevend aan termen als vergroening, duurzaamheid en hergebruik liggen er convenanten op het gebied van materialen als hout en beton. Wetten en regels met betrekking tot bouwen, beheer & onderhoud worden steeds stringenter. De nadruk ligt hierbij op energiezuinigheid, minimalisering van CO2 uitstoot, hergebruik en veiligheid.
“Materialen als beton, hout, glas, ijzer en kunststoffen kun je goed hergebruiken, maar niet altijd op hetzelfde kwaliteitsniveau”, zegt Bouman. “Wat doe je met gebouwen en materialen die functioneel voldoen, maar niet meer mooi worden gevonden? Is iets nieuws bouwen volgens de laatste stand van duurzaamheid altijd ‘winst’ uit oogpunt van milieubelasting? Het moet wel gemaakt worden! En afval? Het wordt gescheiden en hergebruikt. Tegelijkertijd verbranden we (geïmporteerd) afval voor onze stadsverwarming. Is dat duurzaam?” “Het wringt en er zijn veel mitsen en maren. Discussies, groene vergezichten en nieuwe ideeën, ze zijn allemaal belangrijk maar we moeten er ons niet door laten verlammen. Bij Van Wijnen geven we de voorkeur aan praktische invulling op basis van de huidige stand van kennis betreffend duurzaam bouwen en beheren én de heersende wet- en regelgeving. De grens opzoeken van wat haalbaar is. En dat is per project verschillend.”
Haalbaar
Wat is bijvoorbeeld circulair haalbaar bij sociale woningbouw? Van Wijnen zocht de grens op, samen met Alba Concepts uit Rosmalen, een onderneming die zich richt op duurzame advisering, management en projectontwikkeling. De uitkomst: 70 procent circulair is mogelijk. Bouman: “Bedenk dat in de standaard woningbouw het percentage ligt op maximaal 18 procent. We zetten dus een forse stap vooruit.”Zo ontwikkelde Van Wijnen het Fijn Wonen concept, woningen die betaalbaar, comfortabel en ‘All Electric’ en Nul op de Meter (NOM) zijn. De functionele levensduur is gelijk aan de technische, door de re-montabiliteit, de modulaire opbouw en het hergebruik van elementen. “Onze woning past binnen de esthetische kaders van welstand en stedenbouwkundige randvoorwaarden. Hiermee geeft ons concept tevens een antwoord op de uitdaging om - rekening houdend met demografische en stedenbouwkundige veranderingen - passend en comfortabel wonen te faciliteren voor de sociale doelgroep”, stelt Bouman. “Bovendien sluit Fijn Wonen naadloos aan bij de doelstellingen van de overheid om het nationale woningbezit te transformeren naar gemiddeld energieneutraal in 2050.”
Het realiseren van 70 procent circulariteit beschouwt Van Wijnen als een bijdrage aan de kennisontwikkeling rondom circulariteit. Bouman: “Zeker, succesvolle concepten moet je verzilveren als bedrijf, maar we willen onze kennis niet exclusief voor onszelf houden. Juist door samen te werken en kennis te delen kun je nieuwe stappen zetten. Pas bij 100 procent is de cirkel rond.”
Profiel
Van Wijnen is een van de grotere bouw- en projectontwikkelings-ondernemingen van Nederland. Het bedrijf telt, verspreid over het land, 24 ondernemingen met in totaal 1.500 medewerkers. Kernactiviteiten zijn nieuwbouw, verbouw, onderhoud en beheer van woningen, scholen, zorgcomplexen, winkelcentra, sport- en recreatieaccommodaties. Vaak is Van Wijnen betrokken bij planontwikkeling. «
Van Wijnen Arnhem B.V.
Tekst en Fotografie: Huub Luijten
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.