De boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

16 augustus 2024 13:26

De boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Voor veel startende ondernemers kan de administratie een flinke uitdaging zijn. Toch is een goede administratie onmisbaar en bovendien wettelijk verplicht. Voor velen komt er dan ook een moment dat ze zich afvragen: moet ik de boekhouding zelf doen of kan ik het beter uitbesteden aan een boekhoudkantoor? In dit artikel leggen we uit wat er van je administratie wordt verwacht en helpen we je te bepalen of het inschakelen van een professional voor jou de beste optie is.

Waar bestaat de boekhouding uit?

Voor we echt van start gaan, is het belangrijk om duidelijk te hebben wat er allemaal bij de boekhouding komt kijken. Zodra je jouw bedrijf hebt ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, een btw-nummer hebt ontvangen en een zakelijke rekening hebt geopend, is het tijd om een overzichtelijke zakelijke administratie op te  stellen. Dit vormt de basis voor een gezonde financiële administratie en zorgt ervoor dat je altijd inzicht hebt in je zakelijke prestaties. De boekhouding omvat onder andere:

  • De financiële administratie: dit beslaat alle financiële transacties, van facturen en bonnetjes tot de salarisadministratie.
  • Overzichten en jaarrekeningen: een goed overzicht van je financiën is een must. Denk aan balansen, resultatenrekeningen, en winst- en kostenoverzichten.
  • Belastingaangiftes: hieronder vallen onder meer de btw-aangifte, inkomstenbelasting en eventueel vennootschapsbelasting.

De voordelen van kiezen voor een boekhoudkantoor

Het te laat indienen van je aangifte kan natuurlijk gebeuren. Helaas kijkt de Belastingdienst niet door de vingers, ook niet bij startende bedrijven, en kun je als gevolg hiervan een boete krijgen. Een goede boekhouding kost tijd, kennis en inzicht. Het inschakelen van een professional, bijvoorbeeld een boekhouder in Rotterdam, is daarom een slimme keuze. Het bespaart je niet alleen tijd en geld, maar biedt ook nog andere voordelen.

1. Inzicht in financiën

Het is belangrijk om te weten wat je bedrijf aan winst maakt en hoeveel werkkapitaal je hebt om te investeren. Een goed financieel overzicht helpt je immers bij het nemen van financieel verantwoorde beslissingen. Bovendien geeft het je inzicht in de impact van je uitgaven. Het kan ook duidelijk maken of je uurtarief winstgevend genoeg is. Een boekhouder helpt je bij het op orde krijgen van je financiën. Zo hoef je zelf geen tijd te besteden aan bonnetjes en Excel-sheets, en zie je toch precies hoe je bedrijf ervoor staat.

2. Kloppende cijfers

Ben je vaak tot laat bezig om de administratie kloppend te krijgen? Met een boekhouder is dat verleden tijd. Het enige wat jij hoeft te doen is digitaal je bonnen en facturen aanleveren, het administratiekantoor doet de rest. Dankzij hun kennis en kunde weet je zeker dat alles volgens de wet- en regelgeving wordt bijgehouden. Daarnaast kun je 24/7 online je administratie inzien en zelfs zelf facturen opstellen en versturen.

3. Belastingvoordelen

Voor ondernemers zijn er verschillende belastingvoordelen, veel meer dan je zou verwachten. Een boekhouder weet precies welke voordelen er zijn en welke het beste bij jouw situatie passen. De bekendste zijn de zelfstandigenaftrek en startersaftrek, waarvoor je aan specifieke voorwaarden moet voldoen. Administrateurs kunnen je helpen om aan deze voorwaarden te voldoen en optimaal te profiteren. Laat je goed adviseren over de mogelijkheden voor jouw bedrijf.

4. Groei in je bedrijf

Naast financieel inzicht, kun je ook waardevolle tips krijgen om je bedrijf te laten groeien. Met kennis van zakelijke wet- en regelgeving helpt een administratiekantoor om jouw onderneming winstgevender te maken. Dit kan bijvoorbeeld door advies over je uurtarief, verkoopprijs en strategische aanpassingen om de omzet te verhogen. Zij denken graag met je mee over een financiële koers voor de toekomst van je bedrijf, waardoor hun advies van onschatbare waarde kan zijn.

5. Tijdsbesparing

Financieel overzicht, een kloppende administratie, profiteren van belastingvoordelen en advies om je bedrijf te laten groeien; dat alles geeft je meer tijd om te ondernemen. Je hoeft je geen zorgen meer te maken over de boekhouding, die is immers al voor je op orde gemaakt. Het enige wat jij nog moet doen, is belasting betalen en je focussen op wat je goed doet binnen je bedrijf. Vergeet niet om bonnen en facturen direct naar je boekhouder door te sturen, dat bespaart je zowel tijd als opslagruimte.

Jouw administratie op orde

Het uitbesteden van je boekhouding is een waardevolle stap voor elke ondernemer. Zo kun je al je tijd, energie en geld volledig in je bedrijf steken. Wat denk jij, zelf doen of uitbesteden?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.