De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Bereid je voor.

31 oktober 2024 13:50

De Belastingdienst gaat per 1 januari 2025 weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Bereid je voor.

De meeste ondernemers hebben het al wel gehoord. Per 1 januari 2025 zal de Belastingdienst weer actief handhaven op schijnzelfstandigheid. Het zogenaamde handhavingsmoratorium houdt dan op. Wat houdt het in en hoe bereid je je voor? Dat lees je in dit artikel van advocaat Judy Sliepen van Fruytier Lawyers in Business.

MKB-toets

De Belastingdienst vroeg aan twaalf afgevaardigden van het MKB hoe zij zich voorbereiden op de handhaving. Een deel van de ondernemers kiest er uit veiligheid voor om geen gebruik meer te maken van zelfstandigen. Een ander deel geeft aan geen keus te hebben dan zzp’er in te blijven zetten, anders komt hun bedrijfsvoering in gevaar. Zij accepteren het risico op handhaving.

Coulance van Belastingdienst

Opdrachtgevers die onterecht geen loonheffing afdragen kunnen onder andere verzuimboetes en vergrijpboetes tegemoet zien. Ondernemers die echter aantoonbaar actief bezig zijn met de juiste kwalificering van hun arbeidsrelaties zullen het eerste jaar in principe niet direct met vergrijpboetes worden geconfronteerd. Verzuimboetes kunnen wel worden opgelegd. Het loont dus om nu al actief bezig te zijn om schijnzelfstandigheid in de organisatie terug te dringen. De Belastingdienst zal overigens alleen corrigeren per 1 januari 2025 en niet op de periode daarvoor. Tenzij sprake is van kwaadwillendheid zoals dat nu ook al geldt (bron).

Modelovereenkomsten

Aan het gebruik van modelovereenkomsten komt ook een eind. Omdat ze slechts schijnzekerheid bieden. De zekerheid is voorwaardelijk omdat die afhankelijk is van de opvolging in de praktijk. De reeds goedgekeurde modelovereenkomsten kunnen nog tot de einddatum van goedkeuring worden gebruikt. Maar let op, deze bieden alleen zekerheid als opdrachtgever en opdrachtnemer ook daadwerkelijk samenwerken op de wijze die in de modelovereenkomst is overeengekomen. 

Zelf aan de slag met de kwalificatie

Twijfel je of er schijnzelfstandigen in de organisatie werkzaam zijn? Toets de individuele samenwerking dan aan de volgende punten.

  • Gezagsverhouding: Is er een hiërarchische relatie tussen de opdrachtgever en de opdrachtnemer? Krijgt de zzp’er organisatorische instructies en aansturing zoals een werknemer of mag hij het werk naar eigen inzicht uitvoeren?
  • Persoonlijke arbeid: Is de zzp’er verplicht om het werk zelf te verrichten, of is het mogelijk zich te laten vervangen?
  • Vergoeding: Ontvangt de zzp’er maandelijks een vaste vergoeding die vergelijkbaar is met dat van een werknemer?
  • Organisatorische inbedding: Werkt de zzp’er gelijkwaardig samen met werknemers en is hij onderworpen aan dezelfde regels en aansturing? Is het verschil voor een buitenstaander zichtbaar?
  • Ondernemerschap: Gedraagt de zzp’er zich als ondernemer, doet hij aan acquisitie of branding, werkt hij voor meerdere opdrachtgevers? Draagt hij risico’s van ondernemerschap? Deze factor komt als laatste aan bod als de eerste vier punten nog niet genoeg duidelijkheid geven.

Als alle vragen zijn beantwoord kan er geconcludeerd worden of sprake is van een verkapt dienstverband. Als dat zo is, moet de zzp’er als werknemer beschouwd worden en dien je als opdrachtgever/werkgever maatregelen te nemen om de arbeidsrelatie daarop aan te passen. Succes!

Naar alle berichten van Frutier Lawyers in Business terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.