De belangrijke rol van nikkel legeringen

25 juni 2024 11:09

De belangrijke rol van nikkel legeringen

Ooit beschouwd als een onbruikbaar bijproduct van kopermijnen, Nikkel speelt tegenwoordig een cruciale rol in diverse veeleisende industrieën. Nikkellegeringen zoals Inconel®, Monel® en Hastelloy® zijn onmisbaar geworden in sectoren als de semiconductorindustrie, luchtvaart en petrochemie. Dit artikel verkent de veelzijdige toepassingen van nikkel en bespreekt een specifieke case van een innovatieve vuurwerkfontein.

Het ontstaan van Nikkel en de legeringen

Nikkelerts werd in het verleden vaak aangezien voor kopererts, wat de oorsprong is van de naam 'nikkel'. Duitse mijnwerkers dachten dat ondeugende geesten, genaamd 'Nickeln', verantwoordelijk waren voor deze verwarring. Deze geesten werden beschouwd als vergelijkbaar met Kobolden, die volgens het bijgeloof kobalt zouden beïnvloeden. Hierdoor geloofden de mijnwerkers dat bovennatuurlijke krachten een rol speelden bij de moeilijkheden die ze ondervonden bij het onderscheiden van de verschillende ertsen.

Toepassingen van Nikkel

Wereldwijd wordt ongeveer 65% van de nikkelproductie gebruikt in roestvast staal, 20% in andere staal- en non-ferrolegeringen en de resterende 15% voor galvaniseren en elektronica. Vooral de staal- en non-ferrolegeringen zijn van groot belang voor gespecialiseerde industrieën zoals lucht- en ruimtevaart en militaire toepassingen vanwege hun unieke eigenschappen.

Nikkel in de Semiconductorindustrie

In de semiconductorindustrie is continue prestatieverbetering essentieel. Nieuwe technologieën stellen unieke eisen, waarbij nikkellegeringen vaak de oplossing bieden. Bij laserapplicaties, bijvoorbeeld, zijn de hittebestendigheid en sterkte van nikkellegeringen onmisbaar, wat hen tot een belangrijke component maakt voor de volgende generatie machines.

Nikkel in de luchtvaart

In de luchtvaart worden nikkellegeringen gebruikt in componenten die dicht bij de motor zitten, waar temperaturen kunnen oplopen tot 1.400 ˚C. Hoewel titaniumlegeringen lichter zijn, bieden nikkellegeringen zoals Inconel® 625 superieure hittebestendigheid en sterkte, cruciaal voor motoronderdelen.

Nikkel in de Petrochemie

Nikkellegeringen zijn ook onmisbaar in de petrochemie, vooral in leidingsystemen die agressieve vloeistoffen vervoeren. Inconel® 625 en Hastelloy® C276 worden steeds vaker gebruikt vanwege hun hoge chemische resistentie, wat leidt tot minder onderhoud en langere levensduur van de installaties.

Nikkel in offshore en energie

In de offshore- en energie-industrieën, waar corrosie door zout een groot probleem is, worden nikkellegeringen zoals Monel® 400 en K500 ingezet om corrosie te minimaliseren. Dit leidt tot een langere levensduur en minder onderhoud. Zo leverde Metel Monel® K500 voor een kerncentrale om zeewater te filteren voordat het de centrale binnenkomt.

Populaire Nikkellegeringen

Metel biedt een breed scala aan nikkellegeringen, waaronder Inconel® 625, Inconel® 718, Hastelloy® C-276, Hastelloy® C-22, Nikkel 200-201, Monel® 400, Monel® K500 en Invar 36. De keuze van de juiste legering hangt af van factoren zoals bewerkbaarheid en de toepasbare hardingsprocessen.

Case Study: vuurwerkfontein

Een Nederlandse klant, gespecialiseerd in veilige speciale effecten, ontwikkelde een vuurwerkfontein die gebruikmaakt van een uit Inconel® 625 vervaardigde verdeler. De hoge hittebestendigheid van deze legering verhoogde de levensduur van de verdeler aanzienlijk, wat leidde tot een betrouwbaardere en efficiëntere machine. Dit voorbeeld illustreert hoe de juiste materiaalkeuze innovatieve oplossingen mogelijk maakt.

Metel: advies en ondersteuning

Metel biedt uitgebreide ondersteuning en advies bij de keuze van nikkellegeringen voor diverse toepassingen. Onze experts delen graag hun kennis en ervaringen om de beste oplossingen voor jouw industrie te vinden. Neem contact met ons op via 0416 – 724 800 of mail naar n.kesteloo@metel.nl voor meer informatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.