De 6 meestgemaakte fouten bij btw-aangifte

16 oktober 2023 08:30

De 6 meestgemaakte fouten bij btw-aangifte

Een administratie op orde: niet het favoriete doel van de gemiddelde ondernemer, maar wel de basis voor een gezond bedrijf!

Als ondernemer in Nederland moet je natuurlijk btw-aangifte doen. Net als dat je belasting betaalt over je inkomen, doe je dat ook over de producten of diensten die je verkoopt. Doe je dit niet? Dan ontvang je een fikse boete. Zorg dus dát je btw-aangifte doet én op de juiste manier. Voorkom bijvoorbeeld dat je één van deze zes meestgemaakte fouten maakt!

1: Verkeerde maanden

De meeste ondernemers doen ieder kwartaal btw-aangifte. Tenzij je elke drie maanden meer dan 15.000 euro btw afdraagt. Dan geldt voor jou een maandelijkse omzetbelasting. Maar anders is het dus vier keer per jaar en gaat het over de drie maanden die ín het kwartaal vallen.

Kwartaal één gaat dus over januari, februari en maart. Kwartaal twee over april, mei en juni, enzovoort. Dit klinkt misschien logisch. Maar toch gebeurt het vaak genoeg dat ondernemers facturen meenemen van de maand waarin de aangifte wordt gedaan.

[TIP] Maakte jij een fout in je btw-aangifte? Corrigeer deze dan met het formulier ‘Suppletie omzetbelasting’.

2: Verkeerde facturen

Nog zoiets waarop je goed moet letten: in je omzetbelasting verwerk je álle facturen die in dat kwartaal vallen. Ook als deze nog niet betaald zijn! Kijk dus altijd naar de factuurdatum, in plaats van de betaaldatum.

[TIP] Moet jij btw afdragen over een factuur die nog niet is betaald? En kan of wil je dit bedrag niet voorschieten? Stel een factuur aan het eind van een kwartaal dan even uit tot het begin van het nieuwe kwartaal!

3: Afwijkende btw-tarieven

Heb jij te maken met facturen uit of naar het buitenland? Dan kunnen hiervoor andere btw-regels gelden dan in Nederland. Bij een factuur uit het buitenland wordt vaak een btw-percentage van 0 procent vermeld. Denk in dat geval niet dat je deze niet hoeft mee te nemen in je aangifte. Over de factuur betaal je namelijk alsnog de Nederlandse btw. Dit bedrag kan je vaak wel weer aftrekken in de voorbelasting.

[TIP] Lees hier precies hoe je omgaat met goederen en diensten naar andere EU-landen. En reis je voor zaken ook weleens met de auto naar het buitenland? Bekijk dan onze Europese tankpas of laadpas!

4: Vergeten aftrekposten

Heb jij een jaaromzet van minder dan 20.000 euro? Dan kan jij gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR). Hiermee heb je recht op een btw-vrijstelling. Zorg dat je kennis hebt van dit soort speciale regelingen. Zo voorkom je dat je geld misloopt. Vind je het lastig om je hierin te verdiepen of heb je daar te weinig tijd voor? Schakel dan een professionele boekhouder in.

5: Btw aftrekken van zakelijke etentjes

Btw terugvragen van een zakelijk etentje? Dat mag simpelweg niet van de Belastingdienst. Gooi trouwens alsnog het bonnetje niet weg, want je kan de kosten wel aftrekken tijdens de aangifte inkomstenbelasting. Houd hierbij wel rekening met de drempel van 4.700 euro.

6: Te laat btw-aangifte indienen

Dien je je omzetbelasting te laat in? Dan levert dit je een boete op. Al is het slechts één minuut. Dus noteer de aangiftemomenten in je agenda: doorgaans één maand na het afsluiten van het kwartaal. Of download de app btw-alert en ontvang automatisch een melding als het tijd is om je btw-aangifte te doen.

[TIP] Lees ook: 6 tips voor jouw kwartaalaangifte.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.