Cybercrime neemt toe. Wat kun je hier als ondernemer tegen doen?
29 maart 2022 10:28
Cybercriminaliteit neemt al jaren toe. Hierbij kun je denken aan gehackt worden, het downloaden van een virus of fraude via WhatsApp. Het is een maatschappelijk probleem waar veel aandacht voor is, maar wat kun je doen als het jou overkomt? Een cyberverzekering beschermt jou tegen de schade die voortkomt uit cyberincidenten, maar voorkomen is beter dan genezen. Toch?
In 2021 registreerde de politie 14.000 gevallen van cybercrime in Nederland. Dat is een toename van bijna 30% ten opzichte van 2020. Een belangrijke oorzaak van deze toename is de coronacrisis, want doordat we steeds meer online zijn gaan doen, hebben criminelen zich ook naar het internet verplaatst. Oplichting via WhatsApp en fraude in online handel kwamen hierbij het meeste voor.
Voor ondernemers
Cybercriminaliteit -of cybercrime- kan grote gevolgen hebben voor jouw bedrijf. Zo kunnen de gegevens van jouw klanten gelekt worden en de reputatie van jouw bedrijf kan flinke schade oplopen. Niemand wil dat, maar het is belangrijk om te beseffen dat iedereen te maken kan krijgen met cybercrime of een datalek. Kijk daarom waar jouw systeem kwetsbaar is, controleer de instellingen van jouw apparatuur en netwerkverbindingen en bepaal per medewerker tot welke systemen en data hij of zij toegang krijgt.
Cyberverzekering
Het hoeft echter niet altijd criminaliteit te zijn, waardoor jij in de problemen komt. Ook een menselijke fout of technisch mankement kan ervoor zorgen dat belangrijke data verloren gaan. Financiële gevolgen door dit soort incidenten dek je af met een cyberverzekering. Deze beschermt jou tegen schade door cyberincidenten. Vannu. is een verzekeringskantoor met ruime kennis en ervaring op het gebied van bedrijfsverzekeringen.
Voorkomen is beter dan genezen
Het fijnste is natuurlijk wanneer je kan voorkomen dat je slachtoffer wordt van cybercrime.
Met de juiste voorzorgsmaatregelen beperk je dan ook de risico’s:
- Beveilig je computer en installeer updates zodra ze beschikbaar zijn
- Maak gebruik van een virusscanner
- Wees alert op phishing-mails- en telefoontjes
- Verander je wachtwoord(en) regelmatig en kies een sterk wachtwoord
- Kies voor een twee-stapsverificatie als die mogelijkheid er is
- Geef nooit je inloggegevens aan een ander
- Maak regelmatig een back-up van waardevolle bestanden
Aanpakken
Om de toenemende dreiging van cybercriminaliteit een halt toe te roepen, is actie vereist. Hoewel experts zeggen dat het nog lang niet genoeg is, doet het kabinet steeds meer om cybercriminaliteit te bestrijden. Met nieuwe wetgeving en een landelijke aanpak pakken zij dit maatschappelijke probleem aan. Ook voorlichtingscampagnes moeten ervoor zorgen dat mensen meer bewust zijn van hun online gedrag.
Neem contact op
Heb je een vraag over cybercriminaliteit, een cyberverzekering of een andere bedrijfsverzekering? Neem dan vrijblijvend contact op met verzekeringskantoor Vannu. via 026 - 361 1636 of info@vannu.nu
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.