Crowdfunding neemt serieuze plaats in bij financieringen

10 november 2021 09:32

Crowdfunding neemt serieuze plaats in bij financieringen

Crowdfunding op leningbasis werd tot op heden vaak nog gezien als zijnde experimenteel, dat oogluikend wordt toegestaan. Mocht u dat beeld nog hebben, dan kunt u dat nu aanpassen. Want de aanbieders van crowdfunding dienstverlening zijn per 10 november 2021 gehouden een vergunning te hebben van de Autoriteit Financiele Markten (AFM). Daarmee neemt crowdfunding dus een serieuze plaats in bij het oplossen van financieringsvraagstukken bij u als ondernemer!

Crowdfunding op leningbasis is eigenlijk ontstaan in Amerika en is rond 2012 als alternatieve vorm van financieren in Nederland terecht gekomen. Mondjesmaat werd hier gebruik van gemaakt door ondernemers, die geen enkel alternatief meer hadden. Echter vrij snel daarna ontstonden er meer platforms, die allen een ontheffing van de AFM hebben aangevraagd en gekregen. En daar , waar banken hun vroegere ambitie, hulpvaardigheid en risicoperceptie langzaam terug schroefden , namen crowdfund platforms een steeds groter deel van het financieringslandschap in. De totalen verdubbelden ieder jaar in de afgelopen periode.

Tijd voor een vergunningstelsel 

Als gevolg van het uniformeren van de markt van crowdfunding in Europa, komt er nu een vergunningstelsel. Dit zet een schitterende stok achter de figuurlijke deur voor het verder professionaliseren van dit financieringsinstrument. Er zullen in de toekomst zeker ook platforms stoppen, omdat een vergunning niet haalbaar zal blijken voor hen. Let er dus als ondernemer op, dat u vanaf nu niet meer met een platform in zee gaat, dat al bij voorbaat niet voornemens is om de vergunning aan te vragen. Er geldt namelijk een overgangstermijn van één jaar. Mocht een platform in november 2022 geen vergunning hebben gekregen, mag zij de dienstverlening niet meer voortzetten voor nieuwe aanvragen. Hoe het dan gaat met de dienstverlening voor de lopende projecten, is nog niet helemaal duidelijk.

Wat betekent dit voor u? 

Allereerst is het goed om te weten, dat crowdfunding echt een serieus alternatief is voor financieringsvraagstukken. Denk niet te snel, dat crowdfunding alleen voor (hele) kleine ondernemingen is, en alleen voor risicovolle financieringen. Want er wordt met het grootste gemak vastgoed gefinancierd tot 2,5 miljoen euro (en na vergunningverlening gaat deze bovengrens naar 5 miljoen).
Wat ook belangrijk is, is het feit, dat een crowdfund platform serieus een continuiteitsplan moet hebben. Dat betekent, dat de dienstverlening tijdens de aflosperiode gewaarborgd moet zijn. Recent is het voorgekomen dat een platform haar diensten staakte, en dat alle administratieve rompslomp weer werd aangeboden aan de ondernemer zelf. Daar zit u als ondernemer natuurlijk helemaal niet op te wachten.

Waar moet u zijn? 

Heeft u nu een financieringsvraagstuk? Laat het eens bekijken door een crowdfund platform. Wie weet liggen er wel meer mogelijkheden dan dat u op dit moment denkt. Neem contact op met Waardevoorjegeld, Telefoon: 085-489 04 52 Of via mail: info@waardevoorjegeld.nl

Oh ja, Waardevoorjegeld heeft de voorbereiding voor de aanvraag van de vergunning bij de AFM al getroffen!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.