Corrie helpt mensen om anders naar zichzelf te kijken en zo een betere versie van zichzelf te worden

10 november 2023 09:01

Corrie helpt mensen om anders naar zichzelf te kijken en zo een betere versie van zichzelf te worden

Met Heslinga Re-Integratie en Training BV runt Corrie Heslinga twee bedrijven, waarmee ze veel meer diensten aanbiedt dan de bedrijfsnamen doen vermoeden: Re-integratie & Trainingsbureau Twinpower en Autisme Centrum Groningen. De hoofdvestiging van beide bedrijven bevindt zich in Groningen en daarnaast zijn er twee spreeklocaties in Drachten en Assen, om daarmee cliënten in Friesland en Drenthe te kunnen bedienen.

De voorgeschiedenis en oprichting van beide bedrijven

Corrie is in 1967 geboren en heeft na haar middelbare school diverse Hbo-opleidingen gevolgd, waarna ze in eerste instantie in loondienst ging. Ze startte in het officemanagement en is van daaruit de P&O-kant opgegaan, waarbij ze veel deed op het gebied van werving en selectie.

Ze heeft in relatief korte periodes bij verschillende bedrijven gewerkt. Dat heeft te maken met het feit dat ze nieuwe uitdagingen nodig heeft. Als ze langere tijd iets doet waar ze goed in is, raakt ze naar eigen zeggen snel verveeld. Daardoor heeft ze op verschillende vlakken heel veel ervaring opgedaan en veel kennis vergaard.

Ze is sinds 2008 zelfstandig ondernemer. In dat jaar startte ze met Business Steps 4 Ondernemers. Als Social Media Trainer, Business Coach en SEO Expert heeft ze met dat bedrijf vooral veel gedaan voor startende ondernemers. Ze trad op als spreker, gaf trainingen en masterclasses en organiseerde diverse grote events.

In januari 2018 heeft ze Re-integratie & Trainingsbureau Twinpower opgericht waarmee ze re-integratietrajecten aanbiedt en training en coaching geeft aan middelbaar en hoger opgeleiden op het gebied van assertiviteit, communicatie, weerbaarheid, burn-out, burn-out preventie, perfectionisme, persoonlijke effectiviteit en positieve intelligentie.

Vanuit haar interesse voor mensen met autisme heeft ze hier een pilot mee gedraaid met een bedrijf in haar netwerk. Omdat ze dit op bredere schaal wilde gaan inzetten, heeft ze vervolgens eind 2018 Autisme Centrum Groningen opgestart. Met dit bedrijf biedt ze re-integratietrajecten, assertiviteitstrainingen, weerbaarheidstrainingen en burn-out (preventie) trainingen aan. Haar specialisaties zijn hoogfunctionerend autisme, hoogbegaafdheid en hoogsensitiviteit. Ze geeft daarbij maatwerk begeleiding en behandeling aan volwassenen op Mbo/Hbo niveau.

“Het gaat altijd om persoonlijk een-op-een maatwerk”

De rode draad in haar carrière is dat ze mensen verder wil helpen en het dienstenpakket van zowel Twinpower als Autisme Centrum Groningen is in de loop der jaren dan ook als vanzelf uitgebreid.

Corrie: “Ik ben begonnen met re-integratietrajecten, loopbaanbegeleiding en het geven van assertiviteitstrainingen voor iedereen vanaf Mbo niveau. Dat is, mede door de vraag vanuit de markt, steeds verder gegroeid. Juist omdat ik graag inspeel op voorkomende vraagstukken en met mijn kennis en ervaring bijpassende trainingen ontwerp. Daardoor heb ik inmiddels een zeer uitgebreid trainingsaanbod, waarmee ik puur maatwerk kan leveren. Met name ook door aan al mijn re-integratietrajecten persoonsgerichte trainingen te koppelen. Hiermee worden mensen niet alleen klaargestoomd voor deelname aan de arbeidsmarkt, maar werken ze tegelijkertijd aan hun persoonlijke ontwikkeling en leerdoelen in het kader van duurzame re-integratie. Ik heb met iedereen eerst een telefonisch intakegesprek waarin ik een aantal vragen doorloop, zodat ik een goed beeld krijg van de probleemstelling, het doel en de ontwikkelpunten. Van daaruit kijk ik wat de persoon in kwestie precies nodig heeft en volgt er een maatwerk traject of training, inclusief huiswerk en oefenopdrachten. Dat kan een re-integratietraject van ongeveer een jaar zijn, of een maatwerk training van zes tot negen maanden. Daarbij zit de kracht ‘m in het feit dat ik in beide gevallen mijn cliënten de theorie continu in praktijk laat brengen, waardoor de lesstof daadwerkelijk beklijft. Op deze wijze kunnen ze in een relatief korte periode écht veranderen. Omdat iedereen uniek is, gaat het bij elk traject of specifieke training altijd om persoonlijk een-op-een maatwerk.”

Burn-out en burn-out preventie

Bij dat maatwerk kan het bijvoorbeeld gaan over onvoldoende assertiviteit, in combinatie met een burn-out. Dit is een groeiend probleem door de huidige personeelstekorten en de daaruit voortvloeiende werkdruk. Mensen met een verminderd zelfvertrouwen gaan namelijk vaak over hun eigen grens heen, doordat ze het zo goed mogelijk willen doen voor anderen en vaak geen ‘nee’ durven zeggen. Als mensen blijvend over hun grenzen heengaan kan dit leiden tot burn-out klachten. Speciaal daarvoor heeft Corrie zowel assertiviteitstrainingen als burn-out trainingen ontworpen. Hiermee krijgen medewerkers meer bewustwording en inzicht in hun eigen denken, gedrag en handelingen en zien ze waar dit toe kan leiden. Door een maatwerk training komen mensen sterker in hun schoenen te staan en zijn daardoor beter bestand tegen een hoge werkdruk. Hierdoor kan, onder andere door de burn-out preventie trainingen, een burn-out vaak voorkomen worden. Dit laatste zou volgens Corrie hoog op de agenda van werkgevers en bedrijven moeten staan.

Het begrip ‘burn-out’ wordt sowieso een steeds groter probleem op de arbeidsmarkt. Zo ziet Corrie bij het Autisme Centrum Groningen ook veel mensen die met burn-out klachten te maken hebben. Bij hen combineert zij vaak een burn-out training met een maatwerk re-integratietraject wat speciaal gericht is op autisme. Juist bij deze doelgroep weten medewerkers vaak niet precies wat hun eigen valkuilen zijn. Ze zijn over het algemeen gewend om lichaamssignalen te negeren en gewoon door te gaan bij bepaalde klachten. Dit gebeurt veelvuldig vanuit een perfectionistische inslag. Doordat ze na een burn-out meestal weer op exact dezelfde manier doorgaan, ervaart deze doelgroep relatief vaak terugkerende burn-out klachten.   

Mede door de pilot die Corrie eerder heeft gedaan, weet ze dat medewerkers met autisme niet zomaar in één keer terug te plaatsen zijn op de arbeidsmarkt. Ze hebben vaak maatwerk hulp nodig voordat ze überhaupt weer in een nieuwe baan kunnen functioneren.

“Ik heb het Autisme Centrum Groningen opgericht voor de specifieke doelgroep volwassenen met autisme op Mbo/Hbo niveau, omdat die vaak tussen wal en schip dreigen te raken.”, aldus Corrie, “Want waar mensen met klassiek autisme, PDD-NOS en Asperger, wat tegenwoordig samenvalt onder de noemer Autisme Spectrum Stoornis, geholpen kunnen worden door de GGZ of een andere hulpinstantie, was er voor deze doelgroep vaak niet de juiste hulp voorhanden. Het Autisme Centrum richt zich met name op mensen met hoogfunctionerend autisme. De mensen uit deze doelgroep hebben meestal een gezin en een baan en kunnen aardig goed meedraaien in de maatschappij. Toch kunnen ze op hun werk en in privé wel degelijk tegen autisme gerelateerde problemen aanlopen. Deze mensen worden soms verkeerd gediagnostiseerd. Hun klachten worden namelijk lang niet altijd gerelateerd aan autisme, maar aan andere stoornissen, zoals angststoornis, borderline of depressiviteit. Het kan dan jaren duren voordat autisme als onderliggende oorzaak van hun problemen wordt herkend. Gelukkig komt daar tegenwoordig wel wat meer aandacht voor, maar nog lang niet voldoende.”

Checkpoints om in elke situatie toe te passen

Corrie wil met haar cliënten altijd de diepte in, zoals ze zelf mooi zegt, omdat ze daar bij de oorzaak van een probleem kan komen. In plaats van metaforisch een pleister op de zere plek te plakken, legt ze haar vinger erop. Want door bij de kern van bepaalde problemen te komen, begrijpen mensen eerder de oorzaak en van daaruit kunnen ze pas echt werken aan een verbeterde versie van zichzelf.

Omdat ze in haar werk veel mensen ziet die zichzelf continu in mindere of meerdere mate wegcijferen, heeft ze een simpele maar heel doeltreffende checklist met zes vragen gemaakt. Deze checklist kunnen cliënten telkens toepassen wanneer iemand iets van hen verlangt. De vragen luiden achtereenvolgend: ‘Wil ik dit?’, ‘Kan ik dit?’, ‘Is het mijn verantwoordelijkheid?’, ‘Heb ik er tijd voor?’, ‘Wat voel ik hierbij?’ en ‘Heb ik er invloed op?’. Ze adviseert haar cliënten om het lijstje ergens in huis op te hangen waar ze het dagelijks meerdere keren kunnen zien. Zo kunnen ze zich de checkpoints eigen maken en assertiever worden, door eerst bij zichzelf te bedenken wat ze zelf willen in voorkomende situaties en pas daarna antwoord te geven op een vraag, verzoek of opdracht.

Corrie: “Bij deze mensen stel ik standaard de vraag ‘Als je nou iets gevraagd wordt waar je je niet goed bij voelt, doe je het dan toch?’ Dan zie ik ze al nadenken. Vervolgens is het antwoord vaak: ‘Ja, omdat ik denk dat ik dat moet doen’. Dat komt doordat ze te veel vanuit het ‘moeten’ denken en dat zeg ik dan ook. Dat probeer ik vervolgens te doorbreken door hen aan te leren dat ze elke keer, wanneer er iets van ze gevraagd wordt, eerst bij zichzelf te rade moeten gaan of ze het eigenlijk wel kunnen en/of willen. Ik vergelijk het vaak met een weegschaal die in evenwicht is, waarbij vijftig procent voor jezelf is en vijftig procent voor je relatie, je gezin, je werk, et cetera. Je moet in de basis eerst goed voor jezelf zorgen en daarbij je eigen grenzen bewaken. Als je baas bijvoorbeeld om tien voor vijf nog met een opdracht komt, durven zeggen ‘Sorry, maar het is bijna vijf uur en dan ga ik écht naar huis, dus morgenochtend begin ik ermee.’ Door de checkpoints consequent toe te passen en te weten waar en wanneer je ‘nee’ moet zeggen, ben je beter in staat om die andere vijftig procent aan anderen en je werk te geven. Het is namelijk belangrijk dat het ‘geven en nemen’ in balans blijft op de weegschaal. En het gaat niet goed als die weegschaal doorslaat ten koste van je eigen vijftig procent.”

Het uitgangspunt van Corrie is om mensen door een andere bril naar zichzelf te laten kijken en van daaruit een betere versie van zichzelf te laten worden. Hierdoor kan iemand een hogere kwaliteit van leven krijgen en beter functioneren in de maatschappij en op het werk. Autisme Centrum Groningen is daarbij gericht op mensen met autisme en Re-integratie & Trainingsbureau Twinpower is er voor iedereen.

Met haar team richt Corrie zich op volwassen cliënten vanaf 18 jaar op minimaal Mbo niveau. Dat team bestaat uit zes mensen die allemaal hun eigen coachingspraktijk hebben en op zzp-basis met haar samenwerken. Ze hebben elk hun eigen specialisme, wat het maatwerk van Corrie’s diensten uiteraard alleen maar ten goede komt.

Naast de hoofdvestiging in Groningen, hebben beide bedrijven spreeklocaties in Drachten en Assen. Daarnaast kunnen alle diensten van haar bedrijven ook online in Teams worden gegeven. Hiermee is er een dermate landelijk bereik dat haar klandizie bepaald niet beperkt is tot de drie noordelijke provincies.

Tekst: Leo Singor

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.