Concurrentiebeding: hoe zit het ook alweer precies?

8 november 2017 12:20

Concurrentiebeding: hoe zit het ook alweer precies?

Het gaat merkbaar beter met de economie en de schaarste aan personeel is in veel branches te voelen. Ook durven werknemers weer meer van baan te veranderen. Het risico bestaat dat die job-hoppende medewerkers waardevolle kennis van uw bedrijf meenemen. Natuurlijk, daarvoor staat er een geheimhoudingsclausule in vrijwel elke arbeidsovereenkomst. Maar bewijs maar eens dat uw medewerker zijn geheimhoudingsplicht schendt als hij inmiddels bij uw concurrent werkt. Dat is bijna niet te doen. Vandaar dat er al sinds jaar en dag ook een concurrentiebeding in de meeste arbeidsovereenkomsten staat. Door de Wet Werk en Zekerheid en de jurisprudentie die daarna is gekomen is daar wel het een en ander in veranderd. Tijd dus voor een update.

Wat is precies een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een artikel in de arbeidsovereenkomst dat de werknemer verbiedt om voor een van uw concurrenten te gaan werken. Vaak wordt ook verboden om voor een van uw relaties te gaan werken, meestal in een apart Relatiebeding. Juridisch is ook dat een vorm van concurrentiebeding. Daar gelden dus dezelfde regels voor.

Waarom is het concurrentiebeding aan sterke voorwaarden gebonden?

Een concurrentiebeding kan een medewerker ernstig belemmeren in de mogelijkheid om zijn vak uit te oefenen. En vrije arbeidskeuze is een grondrecht. Vandaar dat wetgever en rechters de medewerker hierbij beschermen.

Schriftelijkheidsvereiste

De belangrijkste wettelijke regel is dat een concurrentiebeding schriftelijk moet zijn overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Zo lang de arbeidsovereenkomst dus niet door beide partijen rechtsgeldig is getekend is er geen concurrentiebeding!

Concurrentiebeding bijna nooit in contract bepaalde tijd

Bijna altijd wordt een nieuwe medewerker eerst aangenomen op een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd. De Wet Werk en Zekerheid bepaalt dat daarin alleen een concurrentiebeding mag worden opgenomen als de werkgever daar specifiek voor deze functie een zwaarwegend belang bij heeft. Dit zwaarwegende belang moet in de arbeidsovereenkomst specifiek voor de functie worden omschreven. Maatwerk dus.

Wel concurrentiebeding in contract voor onbepaalde tijd?

Ja, de wet staat toe dat in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd een concurrentiebeding wordt opgenomen. Neem daarin als het even kan een beperking naar regio op. Verder kunt u een concurrentiebeding niet voor onbepaalde tijd (na vertrek van de medewerker) laten gelden. 1 of 2 jaar is gebruikelijk. En ook: probeer liever niet het concurrentiebeding te laten gelden voor elke functie die de medewerker bij de concurrent zou willen gaan vervullen. In principe kunt u in contracten voor onbepaalde tijd werken met een standaard tekst. Maar een specifiek concurrentiebeding (zie boven) is beter.

Overgang van bepaalde naar onbepaalde tijd contract

Als u werkt met arbeidsovereenkomsten voor bepaalde tijd van langer dan 6 maanden dan heeft u een aanzegplicht. Vaak wordt in de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd geen concurrentiebeding opgenomen maar in de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd wel. In dat geval moet u hier in de aanzegbrief expliciet melding van maken.

En dan nooit meer naar omkijken?

Nee, helaas. Een arbeidsovereenkomst behoort de functie van de medewerker te vermelden. De rechter gaat ervan uit dat de werknemer voor die functie het concurrentiebeding heeft geaccepteerd. Wijzigt de functie, dan is het oude concurrentiebeding in de meeste gevallen waardeloos.

Is dit nou allemaal wel de moeite waard?

Er doen nog steeds verhalen de ronde dat een concurrentiebeding door de rechter bijna altijd van tafel wordt geveegd. Dat is echter zeker niet waar. Rechters zijn er wel kritisch op en maken een afweging van de belangen van werkgever en werknemer. Maar een bewuste handtekening van een werknemer onder een arbeidsovereenkomst met daarin een realistisch en goed geformuleerd concurrentiebeding heeft voor de rechter wel degelijk waarde.

Hulp nodig bij het goed formuleren van een concurrentiebeding of algemeen bij het up-to-date houden van uw arbeidsovereenkomsten? Bel gerust voor een afspraak: 0164-671571.

Dit artikel is een samenvatting. Het volledige artikel vindt u via deze link: Concurrentiebeding: hoe zit het ook alweer precies?

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.