CITC ontvangt aspirant status FieldLab Smart Industry

23 juni 2019 09:42

CITC ontvangt aspirant status FieldLab Smart Industry

Het Chip Integration Technology Centre (CITC) is door Smart Industry uitgeroepen tot aspirant FieldLab. Arnold Stokking, lid van de stuurgroep Smart Industry, ziet het als opstapje naar de definitieve FieldLab status. “Nijmegen is mondiale topper in chip-integratie en packaging. Alle voorwaarden om die plaats te houden en verder uit te bouwen zijn aanwezig.”

Als het CITC nog niet bestond, zou het onmiddellijk moeten worden opgericht, stelt Arnold Stokking, lid van de stuurgroep Smart Industry en Managing Director TNO van de unit Industry, met een kwinkslag. “Het CITC wil namelijk het beste chip design en packaging centrum van Europa worden. Daarvoor zijn in Nijmegen en het oosten van Nederland alle voorwaarden aanwezig. Grote spelers als NXP, Ampleon en Nexperia werken hier nauw samen met een regionaal netwerk van innovatieve mkb semicon-bedrijven. Niet voor niets zit het Business Cluster Semiconductors op de Novio Tech Campus. Dat vormt bij elkaar een geweldig sterk ecosysteem, dat ook in de toekomst op internationaal niveau kan excelleren.”

Stokking trekt als oud Philips-werknemer een parallel met de High Tech campus in Eindhoven. Daar was het NatLab van Philips lange tijd de enige motor van de innovatie. Totdat Philips zich opsplitste en in tal van bedrijven nieuw elan en ondernemerschap ontstond. “In Nijmegen zie je na de opsplitsing van NXP een vergelijkbaar proces. Het broeit en gist op de Novio Tech Campus en omstreken. Als deze bedrijven elkaar weten te vinden, ontstaan geweldige kansen. Het CITC kan hét centrum voor chip-integratie worden, met een sterke gerichtheid op de maakindustrie, de applicaties, de toepassingen. Krijgt Nijmegen dat goed georganiseerd, dan gaan ze daar mondiaal de vruchten van plukken.”

FieldLabs produceren de toekomst

De gemeente Nijmegen en de provincie Gelderland besloten in november 2018 het CITC-initiatief op Novio Tech Campus te ondersteunen met bijna 10 miljoen euro. Nu heeft het CITC - het Chip Integration Technology Centre - de aspirant FieldLab status. Is dat een belangrijke stap? Zeker wel, meent Stokking: “De steeds verdergaande integratie van ict en chips in productieprocessen veroorzaakt radicale veranderingen in alle takken van industrie en productie. Digitalisering verandert industrie in Smart Industry. FieldLabs functioneren als broedplaatsen waarin innovatie, implementatie en scholing elkaar ondersteunen en versterken. Stokking: “We hebben de FieldLabs geïntroduceerd als centra waar bedrijven en kennisinstellingen in de dagelijkse praktijk nieuwe slimme oplossingen bedenken, ontwikkelen, testen en invoeren. Het zijn de vooruitgeschoven posten die concreet laten zien wat er mogelijk is in de nabije toekomst. Omdat ze die toekomst zelf bedenken en helpen vormgeven!”

Vierde Industriële revolutie

Wil het CITC een echte topper in chip-integratie worden, dan moet het daar ook alles voor uit de kast trekken. Dat kan, want op het gebied van het integreren en ‘verpakken’ van chips heeft Nijmegen/Oost-Nederland alles in huis om daarvoor de volgende stappen te zetten. Stokking: “Het gaat om de digitale transformatie van de industrie, de 4e industriële revolutie. We zijn inmiddels gewend aan automatisering, maar dit gaat over digitalisering. Digitalisering maakt info massaler en vrijer beschikbaar, verandert de inrichting van fabrieken, laat producten zelfstandig data verzamelen en versturen als onderdeel van het Internet of Things. We beginnen nu nog maar net te zien wat voor ingrijpende transformaties de digitalisering mogelijk maakt.”

Digitale Tweeling

Een mooi voorbeeld van deze ontwikkeling zijn de simulatie tools die de afgelopen jaren voor een enorme toename hebben gezorgd van Digitale Tweelingen ofwel Digital Twins. Stokking: “Die term geeft aan dat je een digitale variant maakt van een concreet product. Vaak nog vóórdat je het product zelf maakt. Neem het Financieel Dagblad; dat wordt in de eerste plaats digitaal gemaakt en pas daarna volgt de papieren krant. Dat vereist een hele andere manier van denken en doen, van productie en logistiek. Denk aan de digital twin in de geneeskunde, waarbij je met wearables allerlei belangrijke data van een persoon digitaal beschikbaar hebt en al in een vroeg stadium kunt aflezen of er ergens iets mis dreigt te gaan zodat je tijdig kunt bijsturen of ingrijpen.”

Top in packaging

In dat hele proces van digitalisering en miniaturisering kan het CITC een leidende rol gaan spelen. Ook internationaal. De boodschap: zorg dat je het ‘klein’ voor elkaar hebt, zodat je ‘groot’ kunt denken. Stokking: “Nijmegen is nu al wereldtop als het gaat om packaging, het verpakken en stapelen van chips zodat ze compacter, slimmer en met meer functies kunnen worden geproduceerd en afgeleverd. Dat geldt nu voor de elektronische chips, maar is zeker ook een uitdaging als de stap naar de fotonica wordt gemaakt. Het vraagt om nieuwe ontwerpprocessen, om deskundigen en docenten die ‘on the job’ (bij)geschoold moeten worden. Om samenwerking tussen de semicon-bedrijven, die daartoe door neutrale partijen zoals gemeente, provincie en overheid gestimuleerd en gefaciliteerd moeten worden. In een open omgeving waar startups zich prettig voelen en samenwerking net zo vanzelfsprekend is als concurrentie. Waar andere belangrijke bedrijven ook graag naar toe willen komen, omdat ze beseffen dat ze anders de boot missen.”

Stimulerend opstapje

Komen dergelijke ontwikkelingen bij elkaar, dan is de status van FieldLab meer dan terecht. Stokking: “Dat het CITC de aspirant status heeft gekregen, is natuurlijk ook omdat we verwachten dat de stap naar een echt FieldLab ook echt gemaakt kan worden. We beschouwen de aspirant status eigenlijk als een mooi en stimulerend opstapje.” «

 

Kijk voor meer informatie op: www.citc-netherlands.com.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.