Circulair bouwen, onderhouden en waarderen: samen op weg naar 2030.
6 april 2023 09:55
In februari dit jaar publiceerde de Rijksoverheid de beleidsnota Nationaal Programma Circulaire Economie (NPCE) 2023 – 2030. Op weg naar een volledig circulair 2050, dienen we in 2030 halverwege te zijn. Voor de bouw- en vastgoedsector betekent dit onder andere: de helft van het materiaal dat gebruikt wordt dient hoogwaardig hergebruikt of hernieuwbaar te zijn.
“Circulair denken is geen project, maar een andere manier van denken dan dat we jarenlang gewend zijn”, aldus Woud Jansen, partner en mede-oprichter van Alba Concepts. De Bossche organisatie helpt al sinds 2016 organisaties op het kruispunt waar de bouw- en vastgoedsector, circulariteit en economie elkaar treffen. “Als je circulariteit wil stimuleren, dan moet je het ook kunnen meten en waarderen”, aldus de Wijchenaar.
Dat eerste is inmiddels goed mogelijk. Alba Concepts ontwikkelde in 2016 de Building Circularity Index (BCI), een wetenschappelijk bewezen meetmethode om de circulariteit van een vastgoedobject of -portefeuille te berekenen. In 2021 zocht het bedrijf de samenwerking op met het Nijmeegse Planon, een internationale asset management gigant. Samen ontwikkelden zij de technische applicatie rondom de meetmethode.
“Inmiddels hebben we meer dan 450 vastgoedobjecten op circulariteit berekend”, aldus Jansen. “Deze meetmethode kan inzichtelijk maken hoe circulair het materiaal en de losmaakbaarheid van een pand is.” Dat wil echter niet zeggen dat de weg naar 2030 al helemaal gladgestreken is.
“Meten is één, wat je er vervolgens mee doet is twee”, zo geeft Jansen aan. “De circulaire urgentie gaat de hele sector aan: ontwikkelaars, architecten, leveranciers, bouwers, slopers, gemeenten en corporaties, iedereen dealt met dezelfde uitdaging. En daarom moeten we deze uitdaging ook samen aangaan en ondersteunen we de hele sector. Zo helpen we gemeenten en provinciën om onderbouwd circulair uit te vragen bij tenders, stellen we samen met ontwikkelaars en corporaties aan de hand van archetypen een circulaire routekaart op richting 2030, geven we workshops over hoe zelf op circulariteit te sturen, dagen we leveranciers uit terugname van materialen te garanderen en helpen we al deze organisaties om deze denkwijze te borgen binnen hun beleid. Vooral dat laatste is belangrijk, want de behoefte aan circulariteit waait niet meer over”.
De volgende stap naar een circulaire (bouw)economie is volgens Jansen de financiële waardering. “Als je beleid wil veranderen, dan moeten de financiële incentives daar ook naar zijn. Als we onze gebouwen zo neerzetten, dat aan het einde van de technische levensduur de helft van het materiaal een nieuwe bestemming krijgt, waarom schrijven we het gebouw dan af naar nul? Terwijl door inflatie, wetgeving en schaarste van grondstoffen de marktwaarde van deze restwaarde naar verwachting alleen maar zal toenemen. Circulaire gebouwen worden hiermee een interessante investering.”
“Een ander, bijkomend voordeel zit in onderhoud en renovatie. Dankzij de BCI kun je goed kijken naar de mate van circulariteit van toekomstige ingrepen. Het beoordelen van circulaire alternatieven voor onderhoudsactiviteiten is waanzinnig interessant. Je kunt het traditionele en het circulaire scenario met elkaar vergelijken. Als je vervolgens met behulp van de BCI op goed losmaakbare materialen gaat sturen, kun je rekening houden met lagere arbeidskosten in de toekomst. Je kunt die bouwmaterialen immers makkelijker uit elkaar halen en opnieuw gebruiken. Dat heeft een positief effect op allerlei toekomstige kosten. Ook kun je de restwaarde van zo’n product meenemen in de BCI en dat zijn negatieve kosten. Daarom werken we met Planon aan de doorontwikkeling van de BCI tool. Van tweedehands, naar een enorme kans”, besluit Jansen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.