Checklist veilig zakelijk online winkelen
18 juni 2018 16:02
Het Nederlandse internet bestaat in 2018 al 30 jaar. Tegenwoordig beschikt 94% van de Nederlanders over internet, wat het hoogste percentage van Europa is. Hiervan geeft 90% aan ook online wel eens een aankoop te hebben gedaan. Maar hoe veilig is dit?
Voordat u bestelt, moet u weten wat de risico’s zijn. Dus welke vragen moet u uzelf stellen voordat u een bestelling doet? Dit artikel biedt u een aantal handvatten om deze vragen te beantwoorden.
Is mijn computer veilig?
- Kijk of de website een https:// webadres heeft (met groen slotje) . Dit vertelt of de verbinding beveiligd en afgeschermd is.
- Kies bij het aanmaken van uw account een wachtwoord dat uniek en sterk is (bijv. met cijfers en tekens als @ of #). Hergebruik geen wachtwoorden.
- Shop niet via een onbeveiligde netwerkverbinding (gratis WiFi zonder wachtwoord).
- Zorg dat het besturingssysteem en de browser draaien op de nieuwste versie.
- Zorg dat de firewall is ingeschakeld.
Vertrouw ik het bedrijf achter de webshop?
- U kan ten eerste checken hoe lang het bedrijf en de website al bestaan. 1 op de 5 startende webwinkels stopt namelijk binnen een jaar, wat voor u veel risico meebrengt. Het bedrijf controleren kan via de KvK of een website als OpenCompanies.nl.
- Check direct of de bedrijfsgegevens op de website overeenkomen met de gevonden informatie.
- Zoek op Google op ´WHOIS´. U vindt een website waar u kan zien wanneer de domeinnaam is geregistreerd. U kan ook zien hoe lang de website in de lucht is.
- Google het adres om op Street View te kijken of het bedrijf zich in een bedrijfspand bevindt.
- Als extra controle kunt u ook bellen met het bedrijf om te kijken of er een legitieme klantenservice is.
Vertrouw ik de website zelf?
- Als een webshop klantenreviews heeft op zijn website, check dan de bron. Enkel reviews van onafhankelijke bronnen zoals Ekomi en Trustpilot zijn objectief en waarborgen de echtheid van de beoordeling.
- Zoek op ´Controleer verkopergegevens politie.nl´ om op de website van de politie om bedrijfsgegevens te checken. Zo kunt u nagaan of de handelspartij of webshop een bekende fraudeur is.
- Als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het vaak te mooi om waar te zijn. Zet vraagtekens bij websites die producten tegen onwaarschijnlijk lage prijs aanbieden.
Kan ik veilig betalen bij de webshop?
- Check nog een keer het https:// webadres van de betaalpagina.
- Als u kiest voor een online betaaloplossing, kijk dan in de betaalomgeving goed naar de Payment Service Provider. U kan checken of deze legitiem is op https://overonlinebetalen.nl/payment-service-providers.
- Wees waakzaam als gevraagd wordt om vooraf een overboeking te doen op een rekeningnummer zonder Payment Service Provider.
- Kent u het bedrijf nog niet? Kijk of er mogelijkheden zijn voor achterafbetaling of betaling via creditcard (waardoor u verzekerd bent).
- Bewaar kopieën van de bestelling en de betaling (eventueel door een screenshot).
“Wij zijn al 10 jaar bezig met het optimaliseren van de online beleving en veiligheid. Graag willen wij deze kennis met uw delen.” aldus Michel Schagen, directeur van de webshop in kantoorartikelen mkbofficeshop.nl. Om u een vertrouwd gevoel te geven bij MKB Office combineren wij het gemak en de snelheid van een webshop met het contact en persoonlijke service zoals in een winkel. Een ervaren en enthousiast klantenserviceteam staat voor u klaar.
Amy van den Akker
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.