Callic en NoPalm Ingredients winnen de Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs 2022

7 oktober 2022 14:25

Callic en NoPalm Ingredients winnen de Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs 2022

Jury over de winnende innovaties: ‘Callic; een lokale oplossing met veel potentie en over NoPalm Ingredients; een enorm verhaal achter een klein flesje olie’.

Callic met de aquathermie skid en NoPalm Ingredients met microbiële olie uit reststromen als vervanging van palmolie zijn de winnaars van de Jan Terlouw Innovatieprijs en Ambitieprijs 2022. Tijdens het event The Future of Us – Changing our ways op 6 oktober werden de winnaars bekend gemaakt. Jan Terlouw heeft de prijzen persoonlijk uitgereikt.

Jan Terlouw Innovatieprijs

Callic wint met aquathermie skid de Jan Terlouw Innovatieprijs 2022 een cheque van 10.000 euro. Kiemt reikte tijdens The Future of Us –  Changing our ways deze prijs voor de 12e keer uit. De prijs heeft als doel innovaties en nieuwe bedrijvigheid op het gebied van energietransitie en circulaire economie in Oost-Nederland te stimuleren. Met de prijs geeft Kiemt de winnaar een extra stimulans doordat de innovatie in de spotlights wordt gezet. Daarnaast biedt het Octrooicentrum van RVO de winnaar van de hoofdprijs een IP Smart Scan aan en ontvangt Callic een promotievideo, en een jaar lang Kiemt participantschap. De jury kon zich helemaal vinden in de slogan van winnaar Hans Biemond, medeoprichter van Callic: “De maatschappij voorzien van lokale (warmte)bronnen.”

De aquathermiesystemen van Callic onttrekken warmte uit oppervlaktewater of afvalwater. De potentie van warmte uit oppervlakte- en afvalwater is enorm, maar wordt beperkt door de conventionele bouwmethoden. Naast het directe zonlicht vormt oppervlakte- en afvalwater een vrijwel onbeperkte duurzame bron van warmte. Callic ontwikkelt de techniek om deze bronnen te benutten: Dit wordt ‘aquathermie’ genoemd. Als machinebouwer zijn zij erop gericht deze installaties volledig geprefabriceerd te maken. Volgens hen dé manier om de energietransitie te versnellen in een tijd van arbeidsschaarste.

Hans zag de genomineerden en vroeg zich af hoe de jury hier ooit uit kon kiezen. ‘Je kan innovaties eigenlijk niet los van elkaar zien. We hebben het over het fundamentele bestaansrecht van ons allemaal, inclusief mijn twee jonge kinderen. Ik maak mij daar oprecht zorgen over, maar ik put hoop uit technologische innovaties!’

Jan Terlouw Ambitieprijs

Naast de Innovatieprijs reikte de jury onder voorzitterschap van Harry Webers ook de Ambitieprijs uit. De jury koos uit vijf genomineerden voor NoPalm Ingredients met hun microbiële olie uit reststromen als vervanging van palmolie. De Ambitieprijs is bedoeld als aanmoediging, gericht op startups en klein MKB die werken aan duurzame innovaties, maar nog in de vroege fase van ontwikkeling zitten. De Ambitieprijs omvat 5.000 euro prijzengeld, een jaar netwerkpartner van Kiemt, een promotievideo en 5 dagen adviestijd voor bedrijfsversterking en verbinding met het netwerk door Kiemt. NoPalm Ingredients raakte de jury met het enorme verhaal dat schuilt achter het klein flesje olie.

 

NoPalm Ingredients heeft een proces ontwikkeld, waarbij oliën worden geïsoleerd uit gisten uit lokale reststromen van de landbouwindustrie. De oliën bevatten dezelfde stoffen als plantaardige oliën zoals zonnebloem-, olijf, kokos- en palmolie. Momenteel wordt palmolie geproduceerd op plantages in de tropen met de bijkomende problemen van ontbossing, sociale misstanden en het niet-duurzame transport. Ook is het mogelijk om via de gist-fermentatie de eigenschappen van de oliën te sturen: vet of vloeibaar, verzadigd of onverzadigd, waardoor op maat gewenste oliën gemaakt worden. 

Wat de winst van de Jan Terlouw Innovatie- en Ambitieprijs betekenen voor Jeroen Hugenholtz, medeoprichter en CTO van NoPalm Ingredients: ‘Zichtbaarheid, we kunnen dit product nu breder uitdragen. In de groei van ons bedrijf zijn wij afhankelijk van allerlei partijen die hierin kunnen investeren. Die hebben we nodig, want we willen snel groeien aangezien dit een urgent probleem is. Dus hoe sneller, hoe beter!’

The Future of Us – changing our ways

De uitreiking vormde tevens de afsluiting van het informatieve festival The Future of Us op Industriepark Kleefse Waard (IPKW), dat geheel in het teken staat van de energietransitie en circulaire economie. Ook dit jaar organiseerden initiatiefnemers Kiemt en IPKW met vele partners, een succesvolle, uitverkochte editie van dit evenement waarin innovatief Oost-Nederland elkaar ontmoet en de nieuwste ontwikkelingen een podium krijgen.

Foto: Kiemt

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.