Burgers overhandigen petitie aan Tweede Kamercommissie na overschrijden klimaatgrens Parijs

8 november 2024 13:33

Burgers overhandigen petitie aan Tweede Kamercommissie na overschrijden klimaatgrens Parijs

Op 5 november heeft de Tweede Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei een petitie ontvangen van bezorgde burgers. In de petitie wordt opgeroepen tot meer politieke aandacht voor het reeds overschrijden van de 1,5 graden opwarming van de aarde, zoals vastgelegd in het Klimaatakkoord van Parijs. De ondertekenaars vragen om nieuw klimaatbeleid dat inspeelt op deze verontrustende realiteit en dringen aan op een snelle, rechtvaardige vermindering van de uitstoot van broeikasgassen.

Klimaatgrens al doorbroken: gevolgen nu al zichtbaar

Het is inmiddels een feit: de aarde is al 14 maanden boven de grens van 1,5 graden Celsius opwarming. Dit heeft zichtbare en ontwrichtende gevolgen in Nederland en Europa, zoals de toenemende frequentie van extreme weersomstandigheden, droogte, overstromingen en hittegolven. Miljoenen mensen wereldwijd worden al getroffen door deze gevolgen, waaronder een stijgende zeespiegel en bosbranden. De petitie roept de politiek op om in actie te komen voordat deze effecten nog verder escaleren.

Tipping points en de gevolgen voor Europa

Als de opwarming blijft toenemen, naderen we gevaarlijke 'tipping points' – omslagpunten die de opwarming verder kunnen versnellen. Voor Europa betekent dit onder meer het smelten van gletsjers, zeespiegelstijging en het vrijkomen van methaan door ontdooiende permafrost. De ondertekenaars wijzen op de urgentie om deze scenario’s te voorkomen door krachtige actie op zowel nationaal als internationaal niveau.

Oproep tot daadkrachtig klimaatbeleid

De petitie dringt er bij de Tweede Kamer op aan om de uitstoot van broeikasgassen versneld te verminderen en beleid af te stemmen op de overschrijding van de 1,5 graden grens. Dit kan door middel van een eerlijke verdeling van de lasten, in lijn met internationale verplichtingen, en door een sterke lobby richting de EU en de VN. Nederland moet zijn verantwoordelijkheid nemen om een gezonde en veilige toekomst voor mens en natuur te waarborgen.

Concrete beleidsmaatregelen klimaatactie

De oproep voor meer klimaatactie wordt ondersteund door een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking, die zich zorgen maakt over het klimaat en de toekomst van onze planeet. De petitie werd begeleid met een ‘Klimaatakkoord voor anderhalve graad opwarming van de aarde’. In dat Klimaatakkoord staan zo’n vijftig beleidsmaatregelen genoemd om de industrie, landbouw, gebouwde omgeving, energiesector en mobiliteit op eenvoudige wijze vooruit te helpen om versneld uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Quote initiatiefnemer van petitie, Rob van der Rijt, oprichter Klimaatplein: “Een ruime meerderheid van de Nederlandse bevolking geeft om de natuur en wil haar beschermen door verdere opwarming van de aarde tegen te gaan. Die opwarming gaat echter harder dan voorspelt waardoor we dan nu ook extra maatregelen dienen te nemen om Nederland op korte termijn gezond en veilig te houden.”

Quote Leny Cobben, Grootouders voor het Klimaat: “De aarde koerst af op rond de 3 graden opwarming in het jaar 2100, ondanks alle maatregelen”, aldus het meest recente VN-milieurapport. Dat is de eeuw van onze geliefde kinderen en kleinkinderen! Precies om die reden zijn Grootouders voor het Klimaat al acht jaar aan het demonstreren en aan het lobbyen bij politici en bedrijven voor een urgent klimaatbeleid. Hoe frustrerend dat het “klimaatkwartje” nog steeds maar niet wil vallen. Zet uw korte-termijnbril en oogkleppen af, zie het, snap het, doe iets, nu, nu het nog kan!”

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.