Burgemeester Ahmed Marcouch: ‘Samen een vuist maken om veiligheid te verhogen’
30 maart 2021 13:00
KVO-certificering voor StAB bedrijventerreinen
Bedrijventerreinen zijn geliefde plekken voor criminelen. Ondermijning, waarbij de grens tussen de boven- en onderwereld vervaagt, ligt juist daar op de loer. Uit onderzoek blijkt dat de giftige cocktail voor criminaliteit een combinatie is van meerdere factoren: verloederde omgeving, veroudering en leegstand, verloop op een bedrijventerrein, mate van toezicht en het aantal meldingen bij de politie. Maar ook het soort bedrijven en aanwezigheid van opslagloodsen spelen een rol. De StAB-bedrijventerreinen hebben het Keurmerk Veilig Ondernemen behaald. Het keurmerk is een landelijk gestructureerde aanpak om criminaliteit en overlast terug te dringen.
KVO-keurmerk
Om het KVO-keurmerk te behalen heeft StAB eerst een nulmeting gehouden door middel van een enquête bij ondernemers, een schouw op de bedrijventerreinen en analyse van aanwezige gegevens over incidenten bij politie, brandweer, Securitas en StAB. Naar aanleiding van de audit is een plan van aanpak gemaakt om de veiligheid te verhogen als ook het veiligheidsgevoel te verbeteren. Burgemeester Marcouch, Politie Arnhem Noord/Zuid, Brandweer Gelderland Midden en StAB hebben een convenant ondertekend waarbij gezamenlijke inspanningsverplichting hiertoe is vastgelegd.
Nee tegen overlast
De nieuwe voorzitter van StAB Hans-Robert van der Doe: “Veiligheid is een groot goed. Het is de basis van je ondernemen en moet daarom gewaarborgd zijn. De overlast waarmee de bedrijventerreinen zoal te kampen hebben zijn inbraken, diefstal, drugshandel, rondhangende jongeren, straatraces, brandstichting, vandalisme en afvaldumping.” Burgemeester Ahmed Marcouch: “Met het keurmerk zegt StAB NEE tegen overlast, misdaad en criminaliteit en JA door onze sterke schouders eronder te zetten om onze bedrijventerreinen een aantrekkelijke, gastvrije en veilige trekpleister te laten zijn voor eerlijke ondernemers, hardwerkende werknemers en welkome bezoekers.”
Symboliek van een autowrak
Als makelaar komt Van der Doe veel op de bedrijventerreinen. Al een jaar verbaast hij zich over een autowrak dat op bedrijventerrein Het Broek staat: “Het intrigeert me. Waarom wordt een auto met duidelijke schade niet weggehaald? Waarom laten ondernemers in deze straat dit gebeuren, terwijl een verloederd beeld zijn of haar bedrijf niet goed doet? Hoe kan dit? Het autowrak staat voor mij symbool voor de situatie op de bedrijventerreinen. Enerzijds is de gemeente Arnhem verantwoordelijk voor het vestigingsklimaat, het onderhoud, de veiligheid en de bereikbaarheid van de bedrijventerreinen. En met hoofdletters de handhaving. Zolang er niet gehandhaafd wordt, blijft er rottigheid bestaan. Anderzijds hebben pandeigenaren en gebruikers ook een rol. Deze moeten zorgen voor een nette uitstraling van hun pand en perceel én, nog belangrijker, verdachte zaken melden bij de politie. Een onderbuikgevoel bij twijfelachtige situaties klopt meestal.”
Harde aanpak
“Het beteugelen van ondermijning staat hoog op de prioriteitenlijst”, zegt Marcouch. “Samen met politie, handhavers, toezichthouders en een keur aan andere veiligheidspartners voert Arnhem een krachtig offensief tegen ondermijnende activiteiten om criminelen en hun entourage terug te dringen naar de marge en daarbij onderwijs en banen aantrekkelijk te maken voor de jongste generaties. Om eveneens te voorkomen dat criminelen überhaupt voet aan de grond krijgen in Arnhem, investeert de gemeente extra in BIBOB-expertise. Dit is een bestuursrechtelijk instrument waarbij de gemeente niet alleen de bevoegdheid heeft om de handel en wandel te onderzoeken van aanvragers van horecavergunningen, maar ook van aanvragers van subsidies, omgevingsvergunningen en evenementenvergunningen. Daarnaast komen er meer handhavers.”
Extra handhaving
Van der Doe: “Extra handhaving is hard nodig. Hoe kan het dat ik zaken wel signaleer, maar handhaving niet? Daarom ga ik binnenkort op veiligheidstour met handhaving. Samen maken we een ronde op elk bedrijventerrein waarbij ik nadrukkelijk ga wijzen op opmerkelijke zaken. Een ander gegeven waar we naar moeten kijken, is parkeeroverlast door vrachtwagens. Het zorgt voor gevaarlijke situaties en geeft een verrommelde aanblik. Verder is camerabewaking een oplossing om de veiligheid te verhogen. Je ziet dat de incidenten teruglopen door alertheid van ondernemers en eigen camerabewaking op percelen. Camerabewaking werkt dus. Registratie van kentekens door camerabewaking ontmoedigt, al is hier de privacywetgeving een spelbreker. Tot slot ligt ondermijning op de loer. Zeker nu de inzet van politie voornamelijk gericht is op coronahandhaving. Daar maak ik me zorgen over”.
Signaleren ondermijning
Marcouch: “Ondermijning is gif. Het kan een bedrijventerrein volledig infecteren. Ondermijning bestrijden start met alertheid op zaken die niet in de haak zijn. Je voelt meestal intuïtief aan wanneer dat is. Het politiewerk begint vaak met een melding. Dat geldt voor ondernemers, burgers en dus ook voor mij. Ik ga bewust wel eens kijken op de bedrijventerreinen en bij de haven. Wat gebeurt daar nu eigenlijk? Twee jongens die in een geparkeerde auto zitten, zijn niet strafbaar. Al kan het wel een onveilig gevoel geven. Uiteraard stoor ik me aan de rotzooi die achter gelaten wordt. Zie ik onguur volk rondhangen bij een pand, dan geef ik dat door. Liever te vaak iets melden, dan te weinig. Melden kan wel eens zinloos aanvoelen. ‘Er gebeurt toch niks mee’. Het tegendeel is waar”, vertelt Marcouch verder. “Met een melding wordt nauwgezet omgegaan. Rechercheren kost tijd. Er kan daarom behoorlijk wat tijd zitten tussen melding en zichtbare actie. In dit proces vergeten we wel eens om de melder te bedanken. Daar zit een verbeterpunt.”
Lancering Chainels
Van der Doe: “Alertheid, signaleren en melden zijn de vertrekpunten om veiligheid te vergroten. Wij gaan de ondernemers hierbij helpen. Daarom hebben we het informatie- en communicatieplatform Chainels geïntroduceerd. Dit is een besloten community waarbij de leden van de community makkelijk contact met elkaar kunnen leggen. Ook kun je zaken snel en eenvoudig melden. De leden zijn de ondernemers op de bedrijventerreinen maar ook partijen zoals politie, brandweer, Securitas, gemeente Arnhem en vastgoedbedrijven. Wij gaan belangrijke informatie plaatsen, maar ook de leden. Denk daarbij aan berichten van de politie bijvoorbeeld om signalen van ondermijning te herkennen. Een verdachte situatie kan hierdoor in no time zichtbaar gemaakt worden. Alleen samen kunnen we Chainels tot een succes maken. Gebruik het dus. Bedrijven kunnen een activeringslink aanvragen bij StAB als ze deze nog niet ontvangen hebben. Samen met ondernemers, burgers en overheid kunnen we een vuist maken tegen de onderwereld. Dat betekent samengevat: alertheid, melden en handhaven.”
MEER WETEN?
Heeft u als ondernemer op het bedrijventerrein geen activeringslink van Chainels ontvangen?
Vraag hem aan via info@stab-arnhem.nl
Tekst en fotografie: Xandra Derks
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.