Borrel met buitenlandse klanten: verras ze met kaas

9 januari 2025 08:57

Borrel met buitenlandse klanten: verras ze met kaas

Nederland is een kaasland. Wat is er dan mooier dan internationale zakenrelaties verrassen met een van de Hollandse specialiteiten? Het leuke van kaas – behalve de smaak – is dat je er alle kanten mee op kunt. Er zijn zoveel verschillende soorten, dat je een heel palet kunt neerzetten. Letterlijk en figuurlijk. Combineer het met een drankje en het maken van de zakelijke afspraken achteraf is een fluitje van een cent. In dit artikel ontdek je wat de mogelijkheden zijn.

Stap 1: ontdek de mogelijkheden

De geur van de kaasboer is een van de redenen waarom Nederlanders zo van kaas houden. Alleen zie je bij de kaasboer nog niet eens een procent van de mogelijkheden. Voordat je gaat bestellen, is het dan ook slim om de opties op een rijtje te zetten. En waar kun je dat beter doen dan bij specialisten? Bedrijven zoals St. Paul vermelden op de website allerlei info over kazen.

Wist je bijvoorbeeld dat voor analoogkaas geen traditionele melk wordt gebruikt? Hybride kaas bestaat dan weer uit een combinatie van echte kaas en plantaardige ingrediënten. Je bent het als Nederlander aan internationale relaties verplicht om ze van alles over ‘onze’ kazen te vertellen.

Stap 2: pak het professioneel aan

Om de kaasboer er nog even bij te pakken, je kunt natuurlijk daar langs, vertellen wat je van plan bent en met een doos vol kaas naar je bedrijf gaan. Is dat de beste optie? Nee, eigenlijk niet. Dit is namelijk dé kans om op te vallen. Welke concurrent komt immers op het idee om de beste kazen voor te schotelen? Juist, geen enkele.

Als je op St-paul.com kijkt, zie je dat het aanbod zeer uitgebreid is. Daardoor kun je een divers pakket samenstellen en aan je zakelijke relaties presenteren. En kaas is niet exclusief voor Nederlanders hè, ook de Duitstalige markt weet de (smelt)kazen goed te vinden.

Stap 3: stel de kazen centraal

Een hapje tussendoor is altijd aangenaam, maar een goede kaas verdient veel meer dan dat. De aandacht mag er dan ook gerust op komen te liggen. Daarom is het goed idee ongeveer halverwege de borrel het woord te nemen. Bereid een stukje voor waarin duidelijk wordt waarom kaas zo bijzonder voor jou, je bedrijf of Nederland is, en wat je de internationale relaties gaat aanbieden.

Denk ook goed na over de drank die je erbij schenkt. En zorg voor meerdere opties. Wijn en kaas gaan goed samen, maar het is geen verplichting. Je wilt immers niet overkomen als het bedrijf dat relaties ladderzat naar huis laat gaan.

Stap 4: geef ze een afscheidskaasje mee

Na de gezellige borrel gaat iedereen met een voldaan gevoel en een volle maag naar huis. Als klap op de vuurpijl geef je ze een klein presentje mee, in de vorm van een of meerdere kaasjes. Ook op dit gebied zijn er tal van opties. Zo kun je kiezen voor een selectie kleine kazen, of voor een wat grotere. Genoten wordt er in ieder geval volop.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.