Bezettingsgraad verhogen van groepsaccommodaties

14 oktober 2024 10:33

Bezettingsgraad verhogen van groepsaccommodaties

In Nederland zijn er ongeveer 1.000 groepsaccommodaties en bijna allemaal zitten ondernemers die deze verhuren, met hetzelfde probleem. Een te lage bezettingsgraad tijdens de doordeweekse dagen. In de weekenden zitten de meeste groepsaccommodaties aardig vol maar op de andere dagen is de verhuur minimaal. Je moet als recreatieondernemer creatief zijn om de bezetting naar een hoger niveau te tillen. Of daar mogelijkheden voor zijn, hangt met name af van welk type groepsaccommodatie je exploiteert. Een groepsaccommodatie met vergader- en feestzalen biedt heel andere mogelijkheden dan een vakantieboerderij op het platteland. En er is een tendens, de vraag naar steeds luxere groepsaccommodaties neemt enorm toe.

De faciliteiten bepalen mede de bezettingsgraad groepsaccommodatie

Natuurlijk moet je als ondernemer kennis van marketing en de markt van grote groepen hebben. Maar een groepsaccommodatie zonder vergaderzaal zal niet aan een vergadergroep verhuurd worden en een groepsverblijf zonder paardenstalling niet aan een groep ruiters. Met andere woorden, de groepsaccommodatie moet faciliteiten hebben, die gericht zijn op de juiste doelgroep. Bij een vriendenweekend zal dat bijvoorbeeld een groepsaccommodatie met poolbiljart en bar zijn en bij een familieweekend een luxe groepsaccommodatie met zwembad, speelgelegenheid kinderen en professionele keuken.  Als de groepsaccommodatie een goede locatie heeft en de juiste faciliteiten, heb je een formule die groeimogelijkheden biedt. Maar stilstaan kan niet.

Voortdurend aanpassingen nodig

Met andere woorden, onderzoek of laat regelmatig onderzoeken wat de behoefte is van jouw doelgroep en breid het groepsverblijf eventueel uit met de benodigde faciliteiten of diensten. Zo kan het aanbieden van catering of volledige maaltijdverzorging bijvoorbeeld familie- en trouw groepen aantrekken die op zoek zijn naar een geheel verzorgd groepsuitje.  Een aparte zaal bij de groepsaccommodatie verhuren, zal ook nieuwe doelgroepen aantrekken.

Je moet als ondernemer ook in deze branche blijven vernieuwen

Blijven vernieuwen en investeren, ook in wellnessfaciliteiten, vergroot de kans dat je met je groepsaccommodatie(s) vol zit in de weekenden en tevens een betere bezettingsgraad krijgt in de doordeweekse dagen.  Er zijn groepen die niet weekend gericht zijn en leuke groepsaccommodaties zoeken voor groepsuitjes op doordeweekse dagen. Denk aan groepen fietsers, wandelaars en 65-plussers. Die zoeken ook grote groepsaccommodaties om in te kunnen verblijven en overnachten. Natuurlijk moet je die “speciale groepen” wel via de juiste marketingkanalen zien te bereiken en zijn online activiteiten onontbeerlijk. 

Ondernemers kleine groepsaccommodaties

Kleine groepsaccommodaties zijn sneller te moderniseren dan de grotere. Groepsaccommodaties 50 personen bijvoorbeeld zijn vaak wat traditioneel en niet luxe en modern genoeg. De niet gemoderniseerde wordt veel minder geboekt dan de luxe groepsaccommodatie. Zo zoeken grote groepen steeds vaker naar luxe accommodaties met zwembad en eigen sanitair. En het liefst dat iedere slaapkamer een eigen badkamer heeft. Zo zie je dat er ook bij accommodaties voor grote groepen een omslag naar meer luxe wordt gemaakt. En dat geldt zeker voor de consumentenmarkt.

Klein versus groot

Bij een groepsaccommodatie voor maximaal 12 personen met 6 slaapkamers bijvoorbeeld, is dat, het moderniseren, redelijk eenvoudig te realiseren. Bij een groepsaccommodatie voor 100 personen en 30 slaapkamers is dat een heel ander verhaal.  Daar is een grote investering voor nodig en blijft de vraag of een en ander rendabel is. Ook wat betreft de terugverdientijd van de financiering. De wereld van groepsaccommodaties verandert snel en als ondernemer moet je goed op de ontwikkelingen inspelen. Blijf de concurrentie voor en vernieuw op tijd. Het zal het rendement en de bezettingsgraad ten goede komen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.