Betekenisvol meedoen!
30 juni 2022 08:41
“In hoeverre iemand zelfstandig kan werken, nu of op termijn, is altijd maatwerk”
Pluryn is er voor mensen met complexe problematiek en focust zich op het talent van mensen die extra aandacht nodig hebben op het gebied van wonen, leren, werk en vrije tijd. Meedoen en van betekenis zijn in de maatschappij staan hierbij voorop.
“Ieder mens heeft recht op een goed leven. Ook als iemand zijn dromen niet op eigen kracht kan waarmaken”, opent Klaas Bosma, directeur Participatie bij Pluryn. “Pluryn is gespecialiseerd in het werken aan wensen van mensen – jong en oud – met een complexe zorg- en ondersteuningsvraag. Samen maken wij een plan om te bouwen aan een goed en volwaardig leven.”
“Pluryn is een landelijk werkende specialistische organisatie, actief in een complex werkveld en kan mensen levensbreed ondersteunen. Naast specialistische zorg bieden wij ondersteuning bij het zetten van stappen op het gebied van wonen, leren, werk en vrije tijd. Hierbij sluit Pluryn zoveel mogelijk aan bij het leven en de bestaande relaties. Door de eigen kracht van mensen aan te spreken, te kijken naar wat wél kan en door betrouwbaar te zijn, bieden wij hoop en werken we aan vertrouwen”, schetst Sjoerd Ouwens, programmamanager Participatie. “Pluryn werkt hierbij nauw samen met ouders en naasten, maar ook met maatschappelijke partners, overheden en andere zorgorganisaties. Wij bewegen voortdurend mee met wat iemand op dat moment nodig heeft. Zo kunnen mensen zich blijven ontwikkelen en plezier houden in hun leven. Want dat verdient iedereen.”
Eigen kracht en talenten bevorderen “In hoeverre iemand erin slaagt zijn talenten te ontplooien en deel te nemen aan de maatschappij is verschillend en vraagt om maatwerk in de begeleiding”, zegt Klaas Bosma. In de regio Nijmegen heeft Pluryn een aantal leerwerkbedrijven, maatschappelijke ondernemingen en bedrijvenprojecten. Sommige maatschappelijke ondernemingen van Pluryn zijn inmiddels uitgegroeid tot een begrip, andere zijn op weg het te worden. Wie kent Blixem niet, eetcafé en cateringbedrijf dat dit jaar zijn 25 jarig jubileum viert. Coffyn, koffiehuis en – branderij in Malden en uiteraard Buurtmarkt Breedeweg, de supermarkt, (banket)bakkerij en lunchroom waar dorpsbewoners en dagjesmensen sinds jaar en dag terecht kunnen. Van jonger datum is BikeWerk, een leerwerkbedrijf met een fietsenwerkplaats aan de Ambachtsweg en een winkel op de regulierstraat in Nijmegen. En dan is er bijvoorbeeld leerwerkbedrijf Loods 8, gericht op logistiek- en productie. Loods 8 ligt aan de Tarweweg in Nijmegen, tussen reguliere bedrijven.
“Het is een bewuste keuze onze bedrijven midden in de maatschappij te laten staan, op een bedrijventerrein of in de stad en niet achteraf op een terrein. Het gaat om meedoen in de samenleving” aldus Sjoerd Ouwens. “Binnen deze ondernemingen werken en leren mensen, beschut, beschermd, betaald en onbetaald. Ze verrichten er werkzaamheden die ertoe doen en ze ontwikkelen zich hierin. Daarnaast coacht en ondersteunt Pluryn (in het kader van de WMO) ruim 150 kandidaten en burgers op individuele basis binnen reguliere bedrijven en organisaties.”
Leren in de praktijk
“Al onze leerwerkbedrijven en maatschappelijke ondernemingen zijn gewone maar bijzondere bedrijven”, aldus Klaas Bosma. “Het is niet ‘bedrijfje spelen’, er wordt echt gewerkt voor opdrachtgevers/ klanten en er wordt kwaliteit verlangt. Mensen worden hier opgeleid, leren hier een vak in de praktijk. Met echte opdrachtgevers en klanten, met levertijden, met kwaliteitseisen, met het leren maken van producten. Brood bakken, koffie branden, fietsen repareren, mensen helpen in de winkel of de werkplaats. Alles erop en eraan. Bij Loods 8 leren medewerkers producten innemen, inpakken, verzendklaar maken, hoe je magazijnopslag aanpakt, orders klaarmaakt. Kortom het echte logistieke werk.”
“Daarnaast werkt Pluryn samen met werkgevers in de regio in bedrijvenprojecten”, vult Klaas Bosma aan. “Met het Radboudumc werken we bijvoorbeeld al meer dan tien jaar samen, hier begeleiden onze arbeidscoaches, mensen in laboratoria, bij de afdeling voeding, de beddencentrale, de interne logistiek et cetera. Het is één van de vele organisaties waar Pluryn mensen begeleidt op locatie, in het bedrijf. Onze participatiespecialisten, de traject- en arbeidscoaches, zijn hierin sleutelfiguren.”
“In hoeverre iemand zelfstandig kan werken, nu of op termijn, is altijd maatwerk. Een goede en specialistische begeleiding luistert nauw, de persoon en de werkomgeving moeten matchen in werkzaamheden, talenten en sfeer. Onze inspanning is erop gericht de medewerker en de werkgever zodanig te ondersteunen dat het een succes wordt. Uit ervaring weten we dat werkgevers en het Werkbedrijf de blijvende ondersteuning door onze participatiespecialisten zeer waarderen.”
Erkenning
“Het krijgen van erkenning, meedoen, van betekenis zijn, ertoe doen en een bijdrage leveren zijn belangrijk voor onze mensen. Voor alle mensen overigens. Mede daarom zetten we in onze eigen ‘bedrijven’, concepten en bij samenwerkingspartners niet overal het Pluryn-stempel op. Medewerkers, zoals wij hen noemen, moeten kunnen zeggen ik werk bij het Radboudumc, bij Blixem, bij BikeWerk, bij Loods 8”, schetst Sjoerd Ouwens. “Uitstroom naar een reguliere baan is voor velen het ultieme, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. De meeste mensen kampen met dermate complexe problemen dat ze alleen in beschut en beschermde werkomgeving optimaal kunnen meedoen. En ook dat is prima. Insteek is dat iedereen mee kan en mag doen.”
Samenwerking met werkgevers
Uitgaand van optimale begeleiding werkt Pluryn behalve met werkgevers ook samen met partners als het Werkbedrijf Rijk van Nijmegen, het UWV en opleiders zoals de HAN. Partners die de arbeidsmarkt kennen. Het leggen en onderhouden van goede directe contacten met bedrijven en organisaties is belangrijk.
“Pluryn zoekt samenwerking met werkgevers die ook willen investeren in mensen die moeite hebben mee te komen in onze snelle en complexe wereld”, zegt Klaas Bosma. “Om werkgevers, stakeholders en onze doelgroep te helpen in ons ingewikkelde werkveld en wet- en regelgeving is het Participatiepunt in ontwikkeling. Hier kan iedereen met zijn of haar vragen terecht bij één specialistisch loket. Overigens is het Participatiepunt er niet alleen voor werkgerichte en participatievragen, maar ook voor informatie over en oriëntatie op stages, cursussen, trainingen en praktijkopleidingen.”
Klaas Bosma zegt tot besluit: “We zetten als Pluryn alle (hulp)middelen in om het onze mensen mogelijk te maken mee te doen in de maatschappij. Werk, in een beschermde of reguliere omgeving, is erg belangrijk, het tilt mensen op, levert sociale contacten, stimuleert mensen hun talenten te ontdekken en ontwikkelen en leidt tot erkenning en meetellen. Dat is mensenwerk en dat doen we met heel veel partijen samen.”
Pluryn
Industrieweg 50
6541 TW Nijmegen
Telefoon 088-779 20 00
E-mail info@pluryn.nl
www.pluryn.nl
Tekst en fotografie: Huub Luijten
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.