Bestuursorganen en de overheid

24 februari 2022 16:26

Bestuursorganen en de overheid

Een bezwaar WOZ waarde is een van de juridische instrumenten die aangewend kan worden als je een conflict hebt met de overheid. De vaststelling van de WOZ waarde is namelijk een juridisch besluit, dat wordt genomen door de gemeente, die in het bestuursrecht geldt als een bestuursorgaan. Bestuursorganen kunnen allerlei instanties zijn. Zoals gezegd, is de gemeente een voorbeeld hiervan, maar bijvoorbeeld ook de staat, de provincie of een waterschap. Zelfs het CBR is een bestuursorgaan! Een bestuursorgaan kenmerkt zich door het nemen van besluiten die juridische kracht hebben. Als je een vergunning of subsidie wil aanvragen bijvoorbeeld. Of als je een rijbewijs wil. Er zijn mensen en instanties nodig die hierover beslissen, anders zou het een chaos zijn in ons land.

Verdeling van beslissingsbevoegdheid

De verdeling van beslissingsbevoegdheid is in Nederland ruim gedifferentieerd over veel verschillende organen, zoals we hebben laten zien. Dat is bij uitstek een kenmerk van ons ontzettend geregelde en georganiseerde landje. Maar hoe werkt dat nou, als je iets nodig hebt of iets wil doen waarbij de overheid betrokken is? Neem het voorbeeld van het kappen van een boom. Je zou denken, als deze boom in mijn tuin staat, dan mag ik die gewoon kappen. Maar zo werkt het niet altijd. Het kan zijn dat het kappen van de boom allerlei gevolgen heeft voor je buren, of zelfs voor de gemeente als geheel. Als dat het geval is, gelden er (bestuursrechtelijke) regels die verhinderen dat je zomaar de boom mag kappen zonder vergunning. Het betreffende bestuursorgaan beslist

Beroep en bezwaar 

Het betreffende bestuursorgaan beslist of je een vergunning kan krijgen. Voor bijvoorbeeld het kappen van een boom dus. Het kan echter zijn dat je de vergunning niet krijgt, en dat je dat onterecht vindt. Gelukkig bestaan er genoeg mogelijkheden om je gelijk te krijgen in het bestuursrecht. Je kan om te beginnen bezwaar indienen bij de gemeente, of bij een ander bestuursorgaan dat bevoegd is. Als dat niet werkt, kan je naar de rechter stappen met een beroep. De rechter kijkt of het bestuursorgaan goed te werk is gegaan en of de beslissing om je vergunning af te wijzen bijvoorbeeld terecht was.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.