Beste advies: begin op tijd met de jaarrekening

22 november 2022 09:10

Beste advies: begin op tijd met de jaarrekening

Voor veel ondernemers voelt het als een noodzakelijk kwaad; de jaarrekening. Je bent net lekker op dreef in het nieuwe jaar en dan komt die drukte rond het verzamelen van de stukken voor de jaarrekening er alweer aan. Of je het nou zelf doet, de controller van het bedrijf of de accountant, het is elk jaar weer een hele klus. Begin op tijd met de voorbereidingen, is het beste advies.

Waarom een jaarrekening

Simpel gezegd is de jaarrekening het financieel eindverslag van je bedrijf. Je beschrijft wat je hebt gedaan in het betreffende boekjaar. Zo maak jij of jouw accountant in feite de financiële balans op. De inhoud van het verslag dient in veel gevallen als basis voor het nemen van belangrijke beslissingen. Vaak nemen ondernemers die op gevoel, maar uiteraard is het beter om keuzes te baseren op feiten. Zeker als het gaat om zaken die belangrijk zijn voor de toekomst, dan wil je gefundeerde beslissingen nemen. Daarom moet de jaarrekening vakkundig en foutloos worden samengesteld.

Wat is het verschil tussen een jaarverslag en een jaarrekening?

Alle besloten en naamloze vennootschappen, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten elk jaar een financieel verslag deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit bestaat uit een jaarverslag met een jaarrekening. Het jaarverslag geeft volgens de wet ‘een getrouw beeld omtrent de toestand op de balansdatum en de gang van zaken gedurende het boekjaar van de rechtspersoon’. De balans, de winst-en-verliesrekening - inclusief de toelichting daarop - vormen samen de jaarrekening. Lees alle verschillen en de hele uitleg in onze blog.

Jaarrekening verplicht

Het jaarlijks opstellen van een jaarrekening is verplicht voor ondernemers die een rechtsvorm hebben met rechtspersoonlijkheid, zoals:

  • Besloten vennootschap
  • Naamloze vennootschap
  • Stichting
  • Vereniging
  • Coöperatie/onderlinge waarborgmaatschappij

Veel zzp'ers en freelancers zijn een zogenaamde eenmanszaak. Dan hoef je geen jaarrekening op te stellen, maar wel tegen het einde van het jaar een balans en een winst- en verliesrekening.

Een relatief klein bedrijf (tot 6 miljoen euro aan activa, 12 miljoen euro aan omzet en maximaal 50 medewerkers) hoeft alleen een balans en een korte toelichting aan te leveren. De middelgrote of grote onderneming ook een bestuursverslag en een accountantsverklaring.

Standaard jaarrekening

Om het makkelijk te maken biedt Speedbooks® standaard een modelrapport aan voor het opstellen van jaarrekeningen, in Excel. Dat wordt ieder jaar aangepast aan de Nederlandse richtlijnen, zodat je daar verder niet meer over hoeft na te denken. Klantonderzoek wees uit dat consolideren en de mogelijkheid om de jaarrekening automatisch te kunnen deponeren bij de KvK met de SBR-module, zoals beschikbaar in Speedbooks® Advanced, gemist werden in de online-versie. Daarom zijn deze aan het onlineproduct toegevoegd. Met het toevoegen van deze modules is het handige en voordelige Speedbooks® Online eigenlijk ‘af’ en uitermate geschikt geworden voor werkelijk iedereen die een jaarrekening moet opstellen.

De jaarrekening opstellen doe je met Speedbooks®. Ga naar onze website voor meer informatie.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.