Benodigdheden voor het aanvragen van een zakelijke lening
17 april 2024 09:39
Een nieuw bedrijfspand, betere machines, investeren in duurzaamheid of een bedrijfsovername: als je een grote uitgave wilt doen voor je onderneming, kan een zakelijke lening een uitkomst zijn. Je leent hiermee in één keer een groot bedrag waardoor je flink kunt investeren. Een zakelijke lening aanvragen kan je doen bij een bank, maar je kunt ook kiezen voor online financieringsplatformen. Waar moet je rekening mee houden en wat heb je nodig voor een zakelijke lening? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.
Zakelijke lening bij een bank
Een zakelijke lening is erg geschikt om in één keer grote investeringen mee te doen. In de periode erna los je (maandelijks) af en betaal je rente over het openstaande bedrag. Een zakelijke lening bij een bank kun je voor een langlopende periode afsluiten. De looptijd is meestal afgestemd op de economische levensduur van hetgeen waarin je wilt financieren.
Om een zakelijke lening af te sluiten moet je aan verschillende voorwaarden voldoen, die kunnen variëren per bank en per type zakelijke lening. Enkele veel voorkomende voorwaarden zijn:
- Je onderneming is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Soms moet je een minimaal aantal maanden ingeschreven staan, bijvoorbeeld een jaar;
- Je bedrijf bestaat al minimaal een bepaalde tijd, bijvoorbeeld één of twee jaar;
- Je draait al een minimale jaaromzet;
- Je hebt positief eigen vermogen;
- Je draait winst;
- Je moet je jaarrekening van je bedrijf laten zien;
- Je hebt een zakelijke rekening die de bank mag inzien;
- Je woont in Nederland;
- Je bent minimaal 18 jaar oud.
Banken kunnen ondernemingen verschillende branches uitsluiten. Zo kan het soms extra lastig zijn om een zakelijke lening te krijgen als je werkt in onder andere de projectontwikkeling, scheep- en luchtvaart, adult entertainment, tabak, drugs en gokken.
Kortlopende online zakelijke lening
Je kunt er ook voor kiezen om een zakelijke lening af te sluiten bij een online financieringsplatform. Dit is de meest moderne vorm van lenen voor ondernemers. Het werkt heel simpel: je sluit kortlopende leningen af met geld dat onafhankelijke bedrijven zelf spaargeld hebben of bij een bank lenen.
Het aanvraagproces werkt een stuk simpeler dan via een bank en wordt (net als de risicoanalyse) gedaan op basis van je financiële data. Alles verloopt datagedreven waardoor je geen papierwerk hebt. Je mag zelf bepalen of je dagelijks of wekelijks aflost en sneller aflossen is mogelijk. Een nadeel is dat je te maken hebt met een kortere terugbetaaltijd: maximaal 24 maanden.
Online financieringsplatformen verkopen een stuk minder vaak ‘nee’ dan een bank. Bovendien werken ze een stuk sneller. Wel moet je uiteraard als ondernemer aan verschillende voorwaarden voldoen. Veel voorkomende eisen bij online zakelijke leningen zijn:
- Je onderneming is geregistreerd bij de Kamer van Koophandel. Soms moet je een minimaal aantal maanden ingeschreven staan, bijvoorbeeld een jaar;
- Je bent minimaal 1 jaar in business;
- Je hebt een eigen zakelijke rekening;
- Je draait al een minimale jaaromzet.
Verdiep je goed
Een zakelijke lening afsluiten doe je natuurlijk niet zomaar. Bedenk je goed hoeveel geld je écht nodig hebt. Over het geleende bedrag betaal je namelijk altijd rente: geld lenen kost geld. Welke vorm van zakelijk lenen het beste bij jou past, hangt af van jouw behoefte en van jouw specifieke situatie. Lees je daarom altijd goed in zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.