Begeleiding van baan naar baan: programmeeropleiding biedt perspectief én vertrouwen

15 november 2020 10:21

Begeleiding van baan naar baan: programmeeropleiding biedt perspectief én vertrouwen

Er is in Nederland een enorm tekort aan programmeurs. Er zijn meer dan 20.000 vacatures per maand die lastig in te vullen zijn, terwijl het aantal werkzoekenden stijgt omdat andere beroepen verdwijnen. Voor mensen die een baan zoeken, liggen er dus kansen op het vlak van programmeren. Hiervan is Carla Snepvangers, een van de oprichters van programmeeropleider Winc Academy overtuigd. “Echt iedereen kan leren programmeren”, zo benadrukt ze met veel enthousiasme.

Het zou goed zijn als werkgevers de mogelijkheden van een carrière als programmeur bij medewerkers onder de aandacht zouden brengen. Omscholen of re-skillen, zoals Snepvangers het noemt, is een belangrijk instrument om mensen te helpen van baan naar baan.

“Een langdurige opleiding is daarvoor niet nodig. We zien dat mensen na tien tot twaalf weken al aan de slag kunnen als junior developer. Hierdoor kunnen ze een mooie start maken bij een ander bedrijf óf zelfs binnen hun eigen bedrijf!” Winc Academy wordt overigens door het UWV erkend als leerbedrijf.

Ook up-skillen

Steeds meer banen vragen tegenwoordig volgens Snepvangers om digitale vaardigheden. “Dat zorgt voor een enorme productiviteitsverhoging, maar je moet wel de kans krijgen om je die vaardigheden eigen te maken. Daarom richt Winc zich met haar opleidingen ook nadrukkelijk op snel en gericht up-skillen”, legt ze uit. “We willen zoveel mogelijk mensen in heel Nederland digitaal vaardig maken.”

Studenten ‘empoweren’. Het is de rode draad in het verhaal van de oprichter van Winc Academy. “Als je nieuwe dingen leert, dan doet dat iets met je zelfvertrouwen. En daar worden uiteindelijk niet alleen onze studenten beter van, maar ook de bedrijven waarvoor zij werken.”

Hoge succesrate

Dat de aanpak van Winc Academy werkt, blijkt wel uit het feit dat zelfs in coronatijd meer dan de helft van de studenten die een opleiding heeft afgerond een baan vindt. Vóór corona was dit volgens Snepvangers zelfs negentig procent. Het gerichte opleiden, de directe toepasbaarheid in de praktijk en de motivatie van de studenten zijn wat haar betreft de succesfactoren.

Studenten van Winc komen uit heel Nederland. “We zijn als opleider namelijk honderd procent remote, by nature”, vertelt Snepvangers. “En dat remote gaat bij ons verder dan lesgeven via een video-verbinding. We zorgen ervoor dat mensen ook op afstand betrokken en actief blijven. We maken lessen niet te lang, zodat de concentratie optimaal blijft en we staan dagelijks in contact met de studenten. Remote betekent in ons geval dus niet dat je er als student alléén voor staat, integendeel.”

De opleidingen van Winc kan je op ieder moment starten en in je eigen tempo volgen. In twee maanden - je hebt het dan wel over een ‘bootcamp regime’, zoals Snepvangers het noemt - kun je al een opleiding front-end development afronden. Daarna zou je als junior developer aan de slag kunnen.

Blijven ontwikkelen

Relatief nieuw in het pakket van deze Nederlandse opleider zijn de low code en no-code opleidingen. “Wij zijn de eerste opleider in Nederland die zich richt op no-code oplossingen zoals Microsoft Power Apps, Airtable en Zapier. Iedereen kan zelf met behulp van een paar simpele bouwstenen een digitale oplossing bouwen. En daar hoef je echt geen techneut voor te zijn. Je moet alleen even weten hoe. En dat kan je bij ons leren, in slechts 24 uur ben je al aardig op weg.”

Snepvangers voorziet dat deze ontwikkeling een heel belangrijke gaat zijn in de komende jaren. “Alle grote software bedrijven zetten hier momenteel fors op in. En met reden, want je hebt er ook echt wat aan in je werk. Met behulp van Microsoft Power Apps kan je bijvoorbeeld processen die je nu handmatig doet en die keer op keer terugkomen eenvoudig door een computer laten uitvoeren. Snel en foutloos, waardoor je je aandacht kan richten op zaken die wel belangrijk zijn.”

Blijven ontwikkelen is daarom het advies dat ze studenten, maar ook collega-ondernemers wil meegeven. Een vak staat immers nooit stil. Het ouderwetse ‘first learn’ en dan ‘earn’ moet wat haar betreft dan ook zijn: ‘learn, earn, learn, earn, learn, earn, enzovoort.’

Meer weten over Winc Academy, kijk dan op de website of neem contact op via welkom@wincacademy.nl of telefoon 088 16 60 316.

Tekst: Sandra Kagie (Sanscript Tekstproducties)

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.