Arnhem: prettig om in te wonen én te werken

6 april 2023 13:24

Arnhem: prettig om in  te wonen én te werken

Het aantal inwoners in Arnhem groeit in de komende jaren van zo’n 166.000 naar circa 177.000 in 2030. Niet alleen het aantal woningen moet dan meegroeien, maar ook het aantal banen. ‘Het is van belang om de groei van de stad op een goede manier te laten verlopen, zodat Arnhem voor inwoners én bedrijven aantrekkelijk blijft’, zegt Nermina Kundic, wethouder Economie in Arnhem.

Aantrekkelijke werklocaties

Om te zorgen dat het aantal banen meegroeit met de stijging van het inwoneraantal, zijn aantrekkelijke werklocaties een must. Werklocaties is de verzamelnaam voor wat we eerder bedrijventerrein, industrieterrein, kantorenpark of winkelgebied noemden. Dankzij aantrekkelijke werklocaties blijft Arnhem een goede vestigingslocatie voor veel verschillende bedrijven. Dit levert vervolgens weer een enorme diversiteit aan banen op voor zo’n groeiende stad.

Het komt vaak voor dat er op één werklocatie verschillende soorten bedrijven en functies te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan winkelgebieden; hier zie je winkels, horeca, kantoren en woningen door elkaar heen. Zo’n verscheidenheid is soms prima, maar in sommige gevallen juist ook niet wenselijk. I n de recent opgestelde Visie Werklocaties en Kantorennota staat hoe de gemeente Arnhem verschillende werklocaties wil ontwikkelen. Naast aandacht voor bedrijven, is hierin ook gedacht aan inwoners. ‘We moeten woningen bouwen én banen creëren, terwijl de ruimte beperkt is. Daarom moeten we heel goed kijken op welke plekken in de stad we wat willen ontwikkelen en behouden’, aldus Kundić.

Eigen voorkeuren

Zowel bedrijven als inwoners hebben hun eigen voorkeuren. Zo zoeken bedrijven die op zoek zijn naar kantoorruimte, die in toenemende mate op plekken die heel goed met het openbaar vervoer bereikbaar zijn en dichtbij voorzieningen liggen. Station Arnhem Centraal is hier een goed voorbeeld van. Kantoren op minder gewilde plekken kunnen dan mogelijk worden omgebouwd naar woningen.

Industrieterreinen met bedrijven die milieuhinder veroorzaken, ziet de gemeente het liefst terug aan de rand van de stad, en niet te dichtbij woonwijken. Andere bedrijven, bijvoorbeeld die in de circulaire economie of energie, zijn vooral op zoek naar locaties met alleen bedrijven. De binnenstad daarentegen, transformeert zich steeds meer naar een gebied waar recreëren, werken en wonen samenkomen. Met al deze ontwikkelingen houden de Visie Werklocaties en de Kantorennota rekening.

Green Deals

Duurzaamheid is in Arnhem een belangrijk thema, ook bij de ontwikkeling van werklocaties. Wethouder Kundić: ‘We willen bedrijventerreinen een kwaliteitsimpuls geven zodat ze weer toekomstbestendig zijn. En we gaan aan de slag met verduurzaming, onder meer door Green Deals te sluiten. Dat hebben we eerder al gedaan met kantorenpark Gelderse Poort en dit gaan we nu ook met bedrijventerreinen IJsseloord 1 en Bakenhof doen.’

Door middel van Green Deals kunnen bedrijven en de gemeente elkaar helpen met duurzaamheidsvraagstukken, waardoor het makkelijker wordt om aan duurzaamheidseisen te voldoen. Ook kunnen beide partijen profiteren van subsidies, het collectief opwekken van eigen energie en nog veel meer andere duurzame ontwikkelingen. Kundić geeft aan: ‘We sluiten Green Deals vanuit de overtuiging dat het versnellen van de energietransitie nu essentieel is, én dat dat juist in deze regio hand in hand kan gaan met het versterken van de economie. Zeker in Arnhem levert dat ook nog eens een bijdrage aan onze lokale economie.’

Duurzame innovaties

Niet alleen particulieren, maar ook bedrijven staan voor een enorme verduurzamingsopgave. Innovaties kunnen daar bij helpen. Sinds maart staat een database van meer dan honderd duurzame innovaties in de regio Arnhem Nijmegen online. Kundić: ‘Dit overzicht is voor iedereen toegankelijk en kan helpen bij allerlei duurzaamheidsvraagstukken. Je hebt snel een beeld van wat er mogelijk is en bij wie je daarvoor kunt aankloppen. Ik ben ervan overtuigt dat dit ondernemers, werklocaties en de gemeente gaat helpen om duurzame stappen te maken.’ 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.