Arnhem: gastvrij voor inwoners, bezoekers én ondernemers

13 december 2023 11:07

Arnhem: gastvrij voor inwoners, bezoekers én ondernemers

De eerste indruk die je van een stad krijgt is enorm belangrijk

Arnhem hecht veel waarde aan een goed ondernemersklimaat. De gemeente zet zich hiervoor niet alleen in voor ondernemers, maar ook voor inwoners en bezoekers. ‘Want fijn ondernemen lukt alleen met voldoende klanten’, zegt Nermina Kundic, wethouder Economische Zaken in de Gelderse provinciehoofdstad. ‘Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. Ook de afgelopen tijd hebben we verschillende initiatieven genomen die voor ondernemers én bezoekers van waarde zijn.’

Green Deals

Arnhem kent inmiddels al diverse Green Deals, afspraken tussen partijen waaronder het bedrijfsleven, overheid, onderwijsinstellingen en maatschappelijke organisaties. Met Green Deals slaan we handen ineen om bedrijventerreinen aantrekkelijker en toekomstbestendiger te maken. Samen zorgen we voor vergroening en wateropvang, lokale energieoplossingen, het verduurzamen van mobiliteit en een andere, meer duurzame omgang met afval en materialen. Kundić: ‘Het mooie is dat iedere partij eigen kennis en ervaring inbrengt. Want er zit heel veel kennis en ervaring bij de Arnhemse ondernemers. Daardoor draagt zo’n Green Deal niet alleen bij aan klimaatambities, maar creëert het ook nieuwe kennis en nieuwe banen.’

Momenteel zijn er Green Deals met de Arnhemse bedrijventerreinen Gelderse Poort en IJsseloord 1, die Nieuwe Haven en met zorgaanbieders en gebedshuizen. Die laatste is een bijzondere. Kundić: ‘Veel gebedshuizen in Arnhem hebben de wens om te verduurzamen, maar weten niet zo goed hoe ze dit aan moeten pakken. Ze zijn heel gemotiveerd om aan de slag te gaan. Deze Green Deal helpt ze daarbij. Het gaat dan om thema’s als energie besparen, duurzame energie opwekken, meer groen en biodiversiteit, goede omgang met klimaatadaptatie en circulariteit. De gemeente helpt met advies en bijvoorbeeld met het aanvragen van subsidies. Vervolgens moeten ze zelf aan de slag.’

Renovatie parkeergarage

Naast Economische Zaken heeft Kundić ook Mobiliteit in haar portefeuille. Ook binnen deze portefeuille ziet de Arnhemse wethouder kansen om de stad aantrekkelijker te maken. Bijvoorbeeld met een upgrade van parkeergarage Musis. Allereerst wordt de bestaande voetgangersentree grondig gerenoveerd. De huidige ingang dateert nog uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Sinds die tijd is er weinig aan veranderd, ook niet toen de garage in 2005 werd uitgebreid. De nieuwe entree wordt veel beter zichtbaar vanaf de buitenkant. Ook komt er een openbaar toilet en wordt de parkeerloge vernieuwd. Na de verbouwing komt de toezichthouder terug in de garage om parkeerders van dienst te zijn en de veiligheid in de garage te vergroten.

De renovatie van de voetgangersentree maakt deel uit van een plan om de Musisgarage helemaal te renoveren. In dat plan is onder meer opgenomen dat de garage aan de binnenkant een schilderbeurt krijgt, zodat het er lichter en frisser uitziet. De bewegwijzering in de garage wordt ook verbeterd.

Daarnaast worden de parkeervloeren aangepast, zodat duidelijk is waar voetgangers veilig kunnen lopen. Mogelijk komen er boven op het parkeerdek zonnepanelen. Ook wordt onderzocht op welke manier er veilig laadpalen voor elektrische auto’s gerealiseerd kunnen worden. En een deel van de begane grond krijgt een upgrade, zodat het er minder grauw uit ziet.

Nermina Kundić: ‘Voor bezoekers uit andere plaatsen begint een dagje in onze stad wanneer je op Centraal Station vanuit de bus of trein richting het centrum loopt. Maar ook wanneer je de auto parkeert in een parkeergarage. De eerste indruk die je van een stad krijgt is enorm belangrijk. De uitnodigende, frisse uitstraling die de gerenoveerde garage straks heeft draagt bij aan een goede eerste indruk. Ook de goede voorzieningen van de garage horen bij de gastvrije stad die we willen zijn voor inwoners, ondernemers en bezoekers.’

Bedrijven Investeringszone

Ook met een Bedrijven Investeringszone – ook wel BIZ genoemd – werkt Arnhem aan een gastvrije stad. Een BIZ is een afgebakend gebied waarin ondernemers samen investeren. Arnhem heeft nu zo’n BIZ in het Korenkwartier, het gebied rondom uitgaansplein Korenmarkt. In de BIZ Korenkwartier geldt een verplichte bijdrage voor ondernemers, waarmee het geld voor investeringen bij elkaar wordt gebracht. De investeringen gaan onder andere naar groene aankleding van de entrees, bewegwijzering en initiatieven om het gebied schoon en veilig te houden.

Wethouder Kundić van Economische Zaken is erg content met de BIZ: ‘Dit vind ik zo’n mooi initiatief omdat de samenwerking tussen ondernemers en de gemeente erg prettig was en is. Bij de totstandkoming van het activiteitenplan voor de Bedrijven Investeringszone trokken ondernemers en gemeente samen op. Ook bij de invulling van de activiteiten zijn wij nauw betrokken. Tegelijkertijd kan het bestuur van de BIZ zelfstandig opereren. Dit werkt erg goed; ondernemers die zelf de regie pakken in een gebied, met ondersteuning van de gemeente waar nodig.’

Kundić vervolgt: ‘Daar komt bij dat de investeringen die gedaan worden in de BIZ voor iedereen positief uitpakken. Inwoners en ondernemers kunnen wonen en ondernemen in een schone, veilige en mooie omgeving, terwijl bezoekers een aantrekkelijk en uitnodigend gebied binnengaan. Daarom zijn we inmiddels ook een nieuwe Bedrijven Investeringszone in het winkelgebied in de binnenstad aan het voorbereiden.’ «

ARNHEM STUDENTEN SCHITTEREN TIJDENS GESLAAGDE STUDENT CITY CHALLENGE 2023

Arnhemse studenten hebben één ding gemeen: de toekomst. In een succesvolle herhaling van eerdere edities heeft Arnhem Studiestad opnieuw de Student City Challenge georganiseerd. Tijdens dit evenement werken studenten samen aan creatieve ideeën en oplossingen voor stedelijke uitdagingen. In groepen werkten ze aan diverse kwesties die het dagelijks leven beïnvloeden, zoals zorgen dat er voldoende en goede studentenhuisvesting is en het bevorderen van schone energie. Professionals ondersteunden de studenten tijdens de workshops. De drie beste ideeën werden beloond met geldprijzen en de kans om hun oplossingen verder te ontwikkelen, met ondersteuning van coaches van Start Club Arnhem en financiële steun. Winnaar werd ‘De Geroene broekies’, met een idee voor een revolutionaire manier om duurzame studentenhuisvesting op daken van bedrijfspanden te plaatsen in Het Broek.

DEURBELACTIE

De gemeente verstrekte samen met het Arnhems Platform Chronisch zieken en Gehandicapten gratis deurbellen aan ondernemers in het stadscentrum. Dankzij deze deurbellen ervaren mensen met een beperking minder problemen wanneer ze een winkel of horecagelegenheid willen betreden, terwijl de deur dicht is. Het aanbellen attendeert medewerkers, waarna zij direct kunnen helpen bij het binnenkomen. Een toegankelijk pand levert extra bezoekers voor ondernemers. Mensen met een beperking maken immers deel uit van een gezin, familie en vriendengroep. Een niet-toegankelijke winkel of horecagelegenheid loopt daarom vaak niet één persoon, maar een hele groep mis. Kleine aanpassingen als een deurbel kunnen het verschil maken. De eerste reacties op de deurbelactie zijn erg positief. Zowel bezoekers als ondernemers zijn erg blij met deze waardevolle toevoeging.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.