Arbeidsmarktvraagstukken samen oplossen met lef en onderling vertrouwen

29 juni 2022 08:46

Arbeidsmarktvraagstukken samen oplossen met lef en onderling vertrouwen

“We delen kennis, kunde en ideeën. We leren en experimenteren samen”

De samenwerking tussen ROC Nijmegen en Rijn IJssel intensiveert. Dit vertaalt zich onder meer in het gezamenlijk faciliteren van een Leven Lang Ontwikkelen, ondersteund door het opzetten van onder andere practoraten.

Ooit waren ze min of meer concurrenten. “Voor een deel visten ROC Nijmegen en Rijn IJssel in dezelfde studentenvijver, maar we waren en zijn ook complementair aan elkaar wat betreft opleidingsaanbod”, zegt Albert Zeggelaar, directeur Zorg, Welzijn, Sport en Uiterlijke Verzorging ROC Nijmegen. “Die concurrentiegedachte is verleden tijd, want door samenwerking spelen we veel effectiever in op arbeidsmarktvraagstukken in onze gezamenlijke regio.” Agnes Jansen, directeur cluster Zorg en Welzijn Rijn IJssel beaamt: “De vraagstukken van de arbeidsmarkt zijn complex en worden binnen de arbeidsmarktregio’s toenemend integraal benaderd. Samenwerking tussen ROC’s als opleiders voor de arbeidsmarkt is daarom niet meer dan vanzelfsprekend.”

Praktisch samenwerken

In de regio Arnhem Nijmegen zijn beide ROC’s belangrijke maatschappelijke spelers als opleiders voor de mbo arbeidsmarkt. Agnes Jansen: “In de driehoek onderwijs, overheid en ondernemers vormen we een onmisbare pijler, zeker in het kader van Leven Lang Ontwikkelen, waarbij permanente scholing centraal staat bij het opleiden van studenten en het om- en bijscholen van volwassenen. Leven Lang Ontwikkelen vereist het laten postvatten van een nieuwe ‘mindset’ bij opleiders, studenten, werknemers en werkgevers. Dat gebeurt door het zetten van praktische stappen binnen de opleidingen en de bedrijven. Een hecht netwerk waarbinnen overheden (gemeenten en provincie), opleiders en ondernemers nauw met elkaar afstemmen en stappen zetten is hierbij onontbeerlijk.”

Gezamenlijk initiatief

Hoewel de arbeidsmarktproblemen sectoraal verschillen is er over de hele lijn een grote vraag naar vakmensen. Met name in de techniek en de zorg zijn de tekorten aan mbo geschoolde vakkrachten nijpend. “Om de tekorten in zorg en welzijn te tackelen hebben onderwijs, overheid en zorg- en welzijnsinstellingen in de regio Arnhem-Nijmegen het initiatief genomen voor het opzetten van een practoraat Tech@doptie”, vertelt Albert Zeggelaar. “Dat is in 2018 gerealiseerd met subsidie vanuit het Regionaal Investeringsfonds.”

Nienke van Wezel is sinds enkele maanden Practor Tech@doptie ROC Nijmegen en Rijn IJssel. Als practor is ze boegbeeld, inspirator en motor. Ze coördineert de activiteiten van het practoraat en zorgt voor verspreiding van de aanwezige kennis door het aanboren van lokale, regionale en nationale contacten om innovatieve concepten en producten te ‘laten landen’ in de markt. Kortom een dynamische en brede functie.

Vanzelfsprekend

“Binnen zorg en welzijn wordt steeds meer gebruik gemaakt van technologie. En die ontwikkeling zal alleen maar sterker worden”, aldus Nienke van Wezel. “Willen de professionals van nu en straks de huidige en toekomstige technologische hulpmiddelen optimaal kunnen benutten, dan moeten ze de juiste competenties en vaardigheden hebben, maar ook de ‘mindset’ dat het inzetten van dergelijke hulpmiddelen in hun dagelijkse werkpraktijk een vanzelfsprekendheid is.”

Aan dat doel werken ROC Nijmegen, Rijn IJssel en zorg- en welzijnsinstellingen samen in Tech@doptie. Een team van acht docent-onderzoekers vanuit ROC Nijmegen en Rijn IJssel begeleiden er studenten en zorgmedewerkers. Studenten zorg, welzijn, ICT en techniek leren er omgaan met zorgtechnologie. Ze oefenen met nieuwe producten en bedenken samen nieuwe technische toepassingen en oplossingen. Zo wordt een brug geslagen tussen onderwijs en praktijk. Zorgmedewerkers maken bij Tech@doptie kennis met nieuwe technologie en leren hoe ze deze optimaal kunnen inzetten in hun praktijk.

Delen

Om technologische toepassingen praktisch te laten landen is er samenwerking met tal van organisaties binnen het onderwijs en zorg en welzijn, zoals de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, Radboudumc, Pluryn, Siza, Driestroom, Pantein, Pleyade, Attent, OTIB, Vilente, De Waalboog, CHE, RIBW en Werkgeversvereniging Zorg en Welzijn. In die brede samenwerking moet het doel vorm en inhoud krijgen op de werkvloer: welke vaardigheden en competenties moeten professionals zich eigen maken op een specifieke werkplek? Hoe leer je die aan en hoe borg je die? In welke vorm is de vereiste scholing het best aan te bieden? Dat is maatwerk.

“We delen kennis, kunde en ideeën. We leren en experimenteren samen”, schetst Nienke van Wezel. “Dat doen we onder meer met het Tech@doptiespel dat we ontwikkeld hebben. Via het spel brengen we hun leer- en ontwikkelwensen in kaart wat betreft inzet van technologie in hun werk. Die wensen vormen de onderlegger voor leerarrangementen die medewerkers heel praktisch ondersteunen om binnen teams te leren hoe een bepaalde technologie als hulpmiddel goed kan worden ingezet. Naast deze arrangementen voor professionals in het werkveld ontwikkelen we als Tech@adoptie leerarrangementen voor docenten zorg en welzijn ter ondersteuning bij het toepassen van nieuwe technologie in hun vakgebied.”

Toegevoegde waarde

“We gaan altijd uit van de behoeften op de arbeidsmarkt en de waarde die wij daar als opleiders aan toe kunnen voegen”, zegt Albert Zeggelaar. “Op het gebied van zorg en techniek zien we legio innovaties. De kunst is ze te integreren tot nieuwe en werkbare toepassingen. Wat is ervoor nodig om nieuwe techniek succesvol in te zetten? Door onze mbo’ers er praktisch over mee te laten denken kunnen we experimenteren met de eerste aanzetten en kleinschalige toepassingen, waardoor innovaties hun waarde kunnen bewijzen.” “En niet alleen onze mbo-studenten dragen zo bij aan praktische toepassingen, de samenwerking met hbo en brancheorganisaties geeft een extra impuls. Nieuwe technieken en nieuwe toepassingen leiden tot nieuwe manieren van samenwerken”, vult Agnes Jansen aan. “Ons gezamenlijk practoraat is hiervan een voorbeeld en de motor van verdere innovatie die het mogelijk maakt om hoogwaardige kwaliteit van zorg en welzijn te bieden.”

Wat betreft hun kijk op de samenwerking van ROC Nijmegen en Rijn IJssel zijn de drie het volmondig eens: het smaakt naar meer, er is lef, onderling vertrouwen en een klik. Die laatste is misschien wel doorslaggevend, want samenwerken is mensenwerk.

RIJN IJSSEL
Zypendaalseweg 167
6814 CJ Arnhem
Telefoon 026 – 3129 000
E-mail info@rijnijssel.nl
www.rijnijssel.nl

ROC NIJMEGEN
Campusbaan 6
6512 BT Nijmegen
Telefoon 024 890 4500
E-mail info@roc-nijmegen.nl
www.roc-nijmegen.nl

Tech@doptie
Tivolilaan 10
6824 BH Arnhem
E-mail info@techadoptie.nl
www.techadoptie.nl

Tekst en fotografie: Huub Luijten

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.