Altop Kunststoftechniek start met doordachte ReVink programma van Vink Kunststoffen
29 juni 2022 08:46
“Wij vervaardigen opslagtanks, baden, doseerkasten, prefab leidingdelen en behuizingen uit alle thermoplastische kunststoffen”
Dat Altop Kunststoftechniek als een van de eerste gebruik maakt van het ReVink programma behoeft geen verwondering. Directeur Chiel Berndsen werkte bij Vink, voordat hij zo’n ruim 20 jaar geleden samen met zijn broer Joost Berndsen begon met Altop Kunststoftechniek. Bovendien werken de twee bedrijven nauw en duurzaam samen. Wat behelst ReVink en wat komt er allemaal bij kijken?
Vink Kunststoffen heeft meer dan 65 jaar ervaring met het toepassen van kunststoffen in de marktsegmenten industrie, reclame en bouw. De kernactiviteit van het bedrijf uit Didam is het op voorraad houden en leveren van kunststof platen, folies, buizen en staven. “Deze kernactiviteit vullen we aan met service-elementen zoals advisering op maat, een uitgebreide monster- en documentatie ondersteuning. Daarnaast hebben we een productieafdeling met zaag- en knip service,” schetst Bas Gepkens. Hij is Projectmanager Innovation & Development bij de marktleider in de distributie van kunststof halffabricaten. Een dikke twintig jaar geleden verliet Chiel Berndsen zijn werkgever Vink en begon zijn eigen bedrijf, Altop Kunststoftechniek. “Wij vervaardigen opslagtanks, baden, doseerkasten, prefab leidingdelen en behuizingen uit alle thermoplastische kunststoffen,” vertelt hij. “We plaatsen zelf deze kunststof oplossingen op locatie en onderhouden die ook. Ook complexe installaties en maatwerkoplossingen zijn voor ons geen probleem.”
Verantwoordelijkheid
Het lijkt zo op het eerste oog erg eenvoudig. Oude kunststof partijen en resten van klanten laat Vink verwerken tot nieuwe grondstoffen. Maar zo eenvoudig als het klinkt, is het beslist niet. Waarom nemen Vink en Altop Kunststoftechniek dan toch al die moeite? “Wij zien dat een deel van de door ons geleverde kunststof halffabricaten na verwerking bij onze afnemers als restmateriaal in de reguliere afvalverwerking terechtkomen’” legt Bas Gepkens uit. “Dat vinden wij een gemiste kans, want deze materiaalgroep kan prima gerecycled worden, waardoor het milieu minder belast wordt dan bij verbranding van deze restmaterialen het geval is. Wij hebben daarom een initiatief ontwikkeld om onze afnemers de mogelijkheid te bieden hun kunststof restmaterialen te laten recyclen: ReVink.” Bas Gepkens geeft wel aan dat het van belang is dat de verschillende kunststoffen goed gescheiden worden. “Alleen dan kan er een hoogwaardig product dat je kunt gebruiken voor exact hetzelfde product.” Altop Kunststoftechniek begrijpt dat heel goed, weet hij. “Wij scheiden al 10 jaar ons afval,” verduidelijkt Chiel Berndsen. “We nemen hierin onze verantwoordelijkheid en zorgen ervoor dat onze medewerkers goed worden voorgelicht en geïnstrueerd door hun leidinggevende.”
Recyclaat van A-kwaliteit
Voor het logistieke aspect van ReVink, maakt het programma gebruik van achttien eigen vrachtwagens. “We plaatsen kratten bij de klant. Voor iedere kunststof een apart krat. Wanneer we een bestelling afleveren, nemen we de volle kratten mee terug,” verduidelijkt Bas Gepkens. “Daarmee besparen we een lege rit. Zo nodig rijden we met onze wagens ook naar het recyclebedrijf, die het tot korrels verwerkt. Die korrels worden door de producent gebruikt als grondstof voor nieuwe kunststofplaten van de hoogste kwaliteit.” Altop Kunststoftechniek koopt een deel van hun HDPE-materiaal en polypropyleen platen bij Vink. “Wij krijgen die platen binnen en verwerken met onze freesmachine onderdelen voor onze eigen productie. De reststromen sorteren we en die haalt Vink weer op.” Als het gaat om werkelijk circulair economie dan moet je de reststukken die je terughaalt weer verwerken voor exact dezelfde toepassing laat Bas Gepkens weten. “Zonder te downgraden. Het grote verschil tussen wat we met ReVink doen en wat de normale recyclingbedrijven doen, is dat we de reststromen bijvoorbeeld bij Altop Kunststoftechniek ophalen en die verwerken tot een grondstof waarmee halffabricaten kunnen worden gemaakt van dezelfde kwaliteit. Wij hebben een ingang bij de producent van de halffabricaten en maken afspraken rondom de verwerking van het granulaat en het productieproces. De kwaliteit van de gerecyclede kunststof moet gelijk zijn als het virgin materiaal.”
Vraag naar recyclaat groeit
Op dit moment legt Vink nog toe op het kunststof recycling programma. “Het is best kostbaar om de reststromen te verwerken. De kostprijs van een gerecyclede kunststofplaat is hoger dan een plaat met alleen nieuwe grondstoffen,” concludeert Bas Gepkens. “Maar we brengen de ReVink platen voor dezelfde prijs op de markt. Enerzijds willen we als marktleider vooroplopen in deze ontwikkeling en verbeteren van de processen in de hele keten. Anderzijds zien wij het als onze verplichting om zorgvuldig om te gaan met mens en milieu. Met ons ReVink programma wordt het milieu minder belast dan bij verbranding van deze restmaterialen het geval is.” Daarnaast speelt ook voor Vink en haar leveranciers op meerdere fronten de grondstoffen problematiek. “We zitten momenteel in de situatie dat leveranciers grondstoffen krijgen en aan het einde van de maand pas horen wat ze moeten betalen. De vraag is of ze de volgende maand wel een levering krijgen. De afgelopen anderhalf jaar is het heel hard gegaan met de prijzen. Met sommige kunststoffen is de prijs verdubbeld. Dus de vraag naar recyclaat groeit daarmee natuurlijk ook.” Ook de opdrachtgevers van bijvoorbeeld Altop Kunststoftechniek eisen steeds meer. “We kunnen alles wel kopen en nieuw maken, maar mijn klanten vragen vaker dat een bepaalde mate van hergebruik in het project zit. Daar kunnen we dus deels aan voldoen met de kunststof uit het ReVink programma,” legt Chiel Berndsen uit. “Niet in alle producten is het toepasbaar vanwege chemische resistentie, maar overheden en organisaties zoals zuivelfabrikanten, drinkwaterbedrijven en waterschappen. Daarmee kun je punten winnen op duurzaamheid. Daarnaast is het ook onze ethische verantwoordelijkheid.”
Garantie en certificering
Sommige concurrenten van Vink en Altop Kunststoftechniek beweren ook een recycle programma te hebben omdat ze hun reststromen afvoeren naar recyclebedrijven. “Op de vraag wat er dan mee gedaan wordt, blijven ze het antwoord vaak schuldig,” weet Bas Gepkens. “Wat is dan duurzaam? Daar hebben gemeentes en ander bevoegd gezag enorm veel moeite mee. Wat is nou de definitie van recycling? Bij ReVink is het heel erg tastbaar. Wij kunnen garanderen dat reststromen wordt gebruikt voor nieuwe platen die onze klanten in theorie kunnen terugkopen. Feitelijk worden ze daarmee hun eigen grondstofleverancier. Stel ze hebben 80 ton afval aan ons geleverd en ze kopen 100 ton aan gerecyclede halffabricaten, dan zijn ze voor 80 procent hun eigen grondstofleverancier. En dat is volledig transparant en te verifiëren.” Op dit moment zitten beide partners in een ISCC Plus certificeringsproces. ISCC staat voor International Sustainability and Carbon Cetrification en is een duurzaamheidscertificeringsprogramma voor onder meer circulaire grondstoffen. “Veel van onze leveranciers zijn gecertificeerd volgens dat principe. Een derde objectieve partij, bijvoorbeeld TÜV of Dekra, toetst of onze rekenmethode klopt en of we ook daadwerkelijk de reststromen op een juiste manier hebben gerecycled. Dus de hele keten moet ISCC Plus gecertificeerd zijn, als wij een gerecyclede plaat van een certificaat willen voorzien.”
Vink Kunststoffen
Bas Gepkens Bergvredestraat 7
6942 GK Didam
Telefoon 0316-298911
E-mail info@nl.vink.com
www.vinkkunststoffen.nl
Tekst en Fotografie: Dick Leseman
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.