Als ondernemer meedoen aan de deeleconomie: dit zijn je opties
9 augustus 2024 11:42
Met het oog op duurzaamheid is de deeleconomie steeds meer in opkomst: hierbij draait alles om het delen van spullen en diensten. In plaats van alles zelf te bezitten, lenen, ruilen en huren we van elkaar. Denk aan het delen van auto’s, gereedschap of zelfs een vakantiehuis. Niet alleen consumenten doen hieraan mee: ook ondernemers kunnen slim op de trend inspelen en er zo hun voordeel mee doen. We lichten drie manieren voor je uit.
Verschillende opties voor ondernemers
De afgelopen jaren heeft de deeleconomie een snelle opmars gemaakt. Als ondernemer kun je hier op verschillende manieren van profiteren, waardoor je je steentje bijdraagt aan het milieu maar ook geld kan besparen of verdienen:
-
Autodelen
Werk jij veelal op kantoor, maar heb je soms een auto nodig om klanten te bezoeken? Dan is het zonde om zelf een bedrijfsauto aan te schaffen. Hij staat dan een groot deel van de tijd stil, wat niet erg duurzaam is. In plaats daarvan kan je ook een deelauto huren op de momenten dat je vervoermiddel nodig hebt. Enorm handig, zo betaal je alleen voor momenten waarop je hem gebruikt.
Heb je wel zelf een bedrijfsauto, maar wordt deze niet de volledige tijd gebruikt? Dan kan je er voor kiezen om deze te verhuren op momenten dat je hem zelf niet nodig hebt. Op die manier kunnen anderen die zelf geen auto bezitten hem huren. Zo wordt de auto optimaal gebruikt en verdien jij een leuk zakcentje.
Als je meerdere auto’s wil verhuren, kijk dan eens of je partner kan worden van een deelplatform. Hierdoor kan je profiteren van mooie voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld partner worden van SnappCar. Dit kan als je vier of meer auto’s aanbiedt via het platform. Zo kan je tot wel duizenden euro’s per jaar verdienen én ben je duurzaam bezig.
-
Werkruimte delen
Als zzp’er of eigenaar van een klein bedrijf is het soms (nog) niet nodig of mogelijk om een eigen kantoorpand te hebben. Je kunt er dan voor kiezen om een ruimte te huren in een bedrijfsverzamelgebouw. Op die manier deel je een pand met meerdere bedrijven, en maak je samen gebruik van gezamenlijke faciliteiten zoals de vergaderruimte en het kopieerapparaat. Dit heeft meerdere voordelen:
- Kostenbesparing: je huurt precies wat je nodig hebt en betaalt dus niet voor ruimtes die je eigenlijk niet gebruikt.
- Flexibeler: vaak zit je bij een verzamelgebouw niet vast aan een langlopend huurcontract, waardoor je het makkelijker op kan zeggen. Bijvoorbeeld als je er na een tijdje achter komt dat het kantoor overbodig is of als de zaken minder goed gaan.
- Netwerken: in het verzamelgebouw zitten vaak meerdere bedrijfjes, waarmee je makkelijk contact kan zoeken. Een handige manier om je netwerk uit te breiden!
- Duurzamer: je deelt apparaten in het pand, zoals het kopieerapparaat, waardoor deze optimaal worden benut en niet iedereen zelf eentje nodig heeft. Ook worden de beschikbare ruimtes efficiënter benut, omdat gezamenlijke voorzieningen - zoals de keuken, toiletten en vergaderruimtes - worden gedeeld. Wanneer iedereen dit voor zichzelf zou hebben, zouden de faciliteiten vaker ongebruikt blijven en is er veel meer ruimte, bouwmateriaal en energie nodig.
-
Apparatuur delen
Heb je voor een korte tijd bepaalde apparatuur nodig? Dan kun je ervoor kiezen om dit te huren in plaats van zelf aan te schaffen. Denk aan gereedschap of marketingmateriaal. Je brengt de spullen weer terug naar de eigenaar als je ermee klaar bent. Hiermee bespaar je kosten en voorkom je dat spullen slechts eenmalig worden gebruikt.
Ook kan je er natuurlijk voor kiezen om je eigen apparatuur te delen met anderen. Heb je een machine in je bezit die je maar af en toe gebruikt? Dan kun je hem op overige momenten verhuren aan andere ondernemers of particulieren. Zo hoeven zij er zelf geen aan te schaffen.
Duurzaam ondernemen
Steeds meer mensen zijn zich bewust van de schade die overmatig consumeren aanricht. De deeleconomie biedt een mogelijkheid om ons consumptiegedrag te verminderen. Als ondernemer heb je meerdere manieren om deel te nemen aan de deeleconomie en zo je ecologische voetafdruk te verkleinen. Bovenstaande opties zijn slechts een greep van wat er allemaal mogelijk is om duurzaam te ondernemen. Welke optie spreekt jou het meest aan?
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.