Allemaal van het gas
15 maart 2018 12:15
Een super ontdekking, het aardgasveld van Slochteren. Het is moeilijk om Nederland voor te stellen zonder dit veld. (Ook al dromen veel Groningers daar waarschijnlijk wel van). Het aller eerste kleine beetje aardgas werd omhoog gehaald in de zomer van 1959. Hoe gebeurde dit? Met een bijna 3 km lange pijp in de grond op de akker van boer Boon.
De ontdekking van het aardgasveld had immense consequenties. Zeer vlot was er een Nederlandse Gasunie die ervoor zorgde dat huishoudens in Nederland aangesloten werden op het aardgas. Dit had als gevolg dat in vele woningen de kolenkit kon vertrekken uit de woonkamer. In het vervolg gebruikte we namelijk aardgas voor het creëren van elektriciteit. Ook werd er sinds die tijd veel aardgas geëxporteerd met alle positieve gevolgen van dien voor de welvaart van Nederland.
Vanaf de ontdekking van het aardgasveld tot op heden is het dit zelfde aardgasveld dat gebruikt wordt door vele Nederlands voor het verwarmen en koken. Maar het grote verschil is dat wij ons tegenwoordig bewust zijn van het feit dat het gas niet ongelimiteerd is. Daarnaast beseffen we ook dat we onszelf een slecht diensten bewijzen door wereldwijd ontzettend veel CO2 uit te stoten door de verbranding van gas en olie. Dit wil zeggen; wij weten tegenwoordig wel beter.
Energie besparen
Maar op welke manier? Het is voor iedereen mogelijk om vandaag al te starten met het besparen van energie. Daarmee kan er op korte termijn al een hoop bespaard worden. Maar wanneer je kijkt naar de langere termijn is het noodzakelijk om een transitie te maken naar alternatieve, meer zuivere energiebronnen. Ook is het van belang om het verbranden van stoffen te vermijden. Of er nou gas, afval, kolen of olie verbrand wordt, er komt CO2 vrij. En dit is nou net wat we willen vermijden. Doen we dit niet, zal de temperatuur van de planeet drastisch stijgen en ontstaan er wereldwijd klimaatproblemen met serieuze consequenties.
Fossiele brandstoffen
Het doel is om geen fossiele brandstoffen meer te verbranden. Dit is inclusief ons dierbare Groningse aardgas. We kijken uit naar een ‘gasloze toekomst’. Minister Kamp van Economische Zaken heeft in zijn energieagenda het voornemen opgenomen om rond het jaar 2050 aardgasvrij te zijn in ons land. Een ingrijpend, maar belangrijk streven.
Lees meer over de energietransitie (https://www.feenstra.com/zorgelooswonen/) op de site van Feenstra.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.