AGMI & POL maken productie nieuwe verkeersborden komende 50 jaar overbodig

9 april 2024 09:23

AGMI & POL maken productie nieuwe verkeersborden komende 50 jaar overbodig

AGMI en POL helpen overheden om hun CO2-voetafdruk te verkleinen door aluminium verkeersborden circulair te hergebruiken

AGMI Traffic & Lighting en POL Heteren bundelen hun krachten met de introductie van een baanbrekende productietechniek. Deze innovatie helpt de Nederlandse overheid om sneller te voldoen aan CO2-klimaatdoelstellingen, omdat er de komende 50 jaar geen nieuwe verkeersborden meer nodig zijn. Aluminium verkeersborden kunnen tegen hoge waarde ingeruild worden en op circulaire wijze worden gerecycled.

Hemelwater als schoonmaakmiddel

AGMI heeft de high-precision rainwater jet ontwikkeld. De jet wordt aangedreven door een elektrowaterpomp die op groene stroom werkt.  Met behulp van alleen regenwater verwijdert deze jet onder hoge waterdruk folie van aluminium borden. Het verwijderde folie en water worden verzameld en gerecycled. Vervolgens wordt het gereinigde bord opnieuw bedrukt met folie, waardoor het opnieuw voldoet aan alle eisen. Op deze productietechniek heeft AGMI octrooi aangevraagd.

Het meest duurzame verkeersbord bestaat al

Van de huidige 3 miljoen verkeersborden in Nederland zijn er minstens 600.000 overbodig, volgens informatie van CROW. Bovendien zijn er nog zo'n 100.000 blauwe borden langs Rijkswegen en provinciale wegen, met een totaaloppervlak van meer dan 1 miljoen vierkante meter, die beschikbaar zijn voor hergebruik. Hierdoor wordt de productie van nieuwe verkeersborden in de komende decennia overbodig.

CEO van AGMI, Guy Zwart verklaart: "Ondanks dat de productgarantie op folie 12 jaar is, blijkt in de praktijk dat een verkeersbord toch gemiddeld 20 jaar dienst doet. AGMI kan nu een garantie van 80 jaar bieden op de aluminium drager. Hierdoor wordt de levensduur vier keer verlengd.”

AGMI en POL slaan handen ineen

Met de expertise van AGMI Traffic & Lighting in verkeersborden en verlichting en POL Heteren in verkeer en veiligheid, zetten zij zich in voor een circulaire werkwijze en een duurzamere samenleving. Door de samenwerking creëren de twee bedrijven synergie en hebben zij het passende antwoord gevonden op de dringende vraag van gemeenten en overheidsinstanties over het  verminderen van hun CO2-uitstoot op korte termijn.

CEO van POL Heteren, Ardjan van der Blonk: POL is actief bij ruim 70% van de Nederlandse gemeenten. We merken dat de wil om te verduurzamen groot is bij onze klanten. Met Re-Sign bieden we hen de meest duurzame oplossing die financieel ook nog eens voordelig uitpakt. Kiezen voor Re-Sign is circulair inkopen!”

Hoge inruilwaarde 

In de afgelopen jaren is er aanzienlijke vooruitgang geboekt in het hergebruik van verkeersborden, waarbij waardevolle kennis is opgedaan. Met de verfijning en optimalisatie van de productietechnieken is de weg vrijgemaakt voor grootschalige adoptie van hergebruik van borden. Daardoor is de kostprijs van een herbruikbaar bord dusdanig scherp dat het voordeliger is om borden opnieuw te gebruiken. Bovendien stijgt de inruilwaarde van aluminium borden die geschikt zijn voor hergebruik door deze innovatieve doorbraak. Deze ontwikkeling biedt niet alleen aanzienlijke voordelen voor gemeenten en overheidsinstanties, maar draagt ook bij aan een duurzamere toekomst voor de samenleving.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.