Achter de façade: Waarom mentaal welzijn op het werk een reboot nodig heeft.

23 juli 2024 15:17

Achter de façade: Waarom mentaal welzijn op het werk een reboot nodig heeft.

Bijdrage van Patrick de la Rie, Blackhawk Network

De traditionele benadering van het welzijn van werknemers, gericht op extraatjes op kantoor en sportschoollidmaatschappen, schiet tekort. Terwijl gepolijste cv's en professionele façades een beeld van stabiliteit kunnen schetsen, is de realiteit veel genuanceerder. Onderzoek na onderzoek* wijst op de kwetsbare mentale gezondheid van jongvolwassenen. Steeds vaker worden de voordelen die werknemers krijgen aangeboden een reddingslijn.

Ontevredenheid over huidige welzijnsprogramma’s

Volgens recent onderzoek van BHN* is maar liefst 74% van Gen Z en 69% van de Millennials ontevreden over het huidige aanbod op het gebied van geestelijke gezondheid op het werk. Deze ontevredenheid is niet specifiek voor deze generaties, maar weerspiegelt een echte verschuiving in de verwachtingen van werknemers. De werknemers van vandaag begrijpen de link tussen hun persoonlijke en professionele leven.

Nu de crisis rond de kosten van levensonderhoud blijft aanhouden, raken financiële zekerheid en geestelijk welzijn steeds meer met elkaar verweven. Werkgevers moeten een nieuwe kijk krijgen op wat het betekent om voor het welzijn van hun werknemers te zorgen. Er wordt steeds meer verwacht dat bedrijven een meer holistische aanpak hanteren die alle aspecten van het welzijn van werknemers helpt, inclusief financiële angst.

Uit onderzoek van BHN* blijkt ook dat een slecht financieel welzijn leidt tot productiviteitsverlies, waarin zelfs 66% van de werknemers aangeeft van baan te veranderen voor mogelijk betere beloningen.

Om ervoor te zorgen dat een extra ondersteuning effectief wordt benut, kan bijvoorbeeld gebruikt worden gemaakt van gepersonaliseerde cadeaukaarten. Dit toont niet alleen waardering, maar ook een persoonlijke kant.

Investeer in gezonder en gelukkiger personeel
Financieel fitte werknemers een aantal voordelen ervaren, zoals minder stress, een betere gezondheid en meer voldoening in hun werk. Desondanks is er nog steeds een gebrek aan bewustzijn over de return on investment (ROI) van financiële welzijnsprogramma's. Deze factoren vertalen zich weer in een hogere productiviteit, lagere zorgkosten en minder personeelsverloop - wat allemaal bijdraagt aan een gezonder bedrijfsresultaat.

Over de barrières heen: Financieel welzijn toegankelijk maken

Als we verder gaan dan de secundaire arbeidsvoorwaarden, moeten werkgevers rekening houden met de financiële kennis van hun werknemers. Financieel welzijn is misschien niet een term die iedereen kent en mogelijk beseft men niet hoe belangrijk het is voor de mentale gezondheid. Gelukkig zijn er veel middelen beschikbaar om het makkelijker en betaalbaarder te maken. Van online tools voor financiële kennis tot samenwerkingen met financiële instellingen, deze programma's kunnen worden afgestemd op de specifieke behoeften en het budget van elk bedrijf. Door te investeren in financieel welzijn helpen bedrijven niet alleen hun werknemers, maar investeren ze ook in een sterker, gezonder en productiever personeelsbestand.

Bewustzijn van geestelijke gezondheid het hele jaar door

Specifieke thema's rondom mentale gezondheid worden steeds populairder en herinneren ons er vaker aan dat het traditionele werkplekmodel op de schop moet. Veel bedrijven hebben stappen ondernomen om het welzijn te bevorderen, maar het is een holistische aanpak die alle aspecten van het welzijn van werknemers omvat, levert de gelukkigste werknemers op.

Door uitgebreide ondersteuning op het gebied van geestelijke gezondheid te bieden, van financiële begeleiding tot emotionele steun, kunnen bedrijven toptalent aantrekken en behouden, een positieve werkomgeving creëren en uiteindelijk de vruchten plukken van een gelukkige, gezonde werknemer.

*) DPG Media Privacy Gate, 2024 “Cijfers over geestelijke gezondheid jongeren vertellen zelden hele verhaal”. https://www.nu.nl/gezondheid/6257178/cijfers-over-geestelijke-gezondheid-jongeren-vertellen-zelden-hele verhaal.html?

*) Blackhawk Network, 2024 “Employee Appreciation Insights” onderzoek gedaan onder 3.206 werknemers in Nederland, met een leeftijd van ouder dan 18 jaar.  

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.