Accountants en administratiekantoren; opgelet!

10 november 2021 09:22

Accountants en administratiekantoren; opgelet!

Hoe vaak ik dat de afgelopen jaren al heb gehoord? Ik zou het niet kunnen tellen. Ik spreek veel accountants, en in veel gevallen krijg ik een soortgelijk signaal. Financieringen vraag je aan bij een bank! Ja, dat klopt, zeg ik dan altijd. En hoe vaak komt daar tegenwoordig een negatieve reactie op? En dan komt de aap uit de spreekwoordelijke mouw; heel vaak zit een accountant ook met zijn handen in het haar, omdat een financiering niet lukt bij zijn klant. Wat te doen?

Het is ook begrijpelijk, dat u als accountant of administratiekantoor niet alles van uw klant uit handen neemt. Een financiering aanvragen is niet standaard het werk van de accountant. Maar het komt door veelvuldig voor dat de hulp van u wordt ingevlogen om de ondernemer te helpen bij het aantrekken van (vreemd) vermogen. En dat hiervoor in eerste instantie naar een bank wordt gekeken, is vanuit historisch perspectief zeker een logische reactie. Toch is het zinvol om zich verder te verdiepen in de mogelijkheden.

Alternatieve financieringsmogelijkheden

Afhankelijk van het soort financieringsbehoefte kijkt u natuurlijk ook naar de mogelijkheden van een leaseconstructie, of naar debiteurenfinancieringen via daarvoor geschikte partijen. U bent misschien nog wel bereid om een bekend van u als private investeerder te betrekken. Maar heeft u eerlijk al eens de mogelijkheden van crowdfunding op leningbasis uitgezocht? De markt van crowdfunding wordt namelijk steeds professioneler en wat zou het mooi zijn als u uw klant verder kunt helpen met een dergelijk instrument.

In 2020 is voor ruim 400 miljoen via crowdfunding gefinancierd. Daarvan is 90% overigens op leningbasis gefund. Ondernemingen lenen via crowdfunding gemiddeld 220.000 euro; verreweg het grootste bedrag ten opzicht van maatschappelijke of sociale projecten. 1700 ondernemingen hebben in 2020 hun financiering via crowdfunding gerealiseerd. Deze cijfers zullen voor 2021 overigens ver worden overschreden. Al in de eerste helft van 2021 werd een bedrag van 358 miljoen gefinancierd; de tweede helft doet daar weinig voor onder.

Hiermee is Crowdfunding ondertussen bijna een kwart van de alternatieve financieringsmogelijkheden naast een bank; een serieuze plaats dus!

Presentaties

Waardevoorjegeld geeft tussen heden en eind december geheel vrijblijvend presentaties bij accountants- en administratiekantoren. In ruim een uur wordt u geheel bijgepraat over de mogelijkheden van crowdfunding en de aanpak daarvan. Bij interesse kunt u contact opnemen met Waardevoorjegeld B.V. telefoon: 085-489 04 52 of via mail: info@waardevoorjegeld.nl

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.