Aanpassing gemeenschap van goederen
22 mei 2017 11:11
Wie trouwt (en geen huwelijkse voorwaarden maakt) krijgt automatisch met de wettelijke gemeenschap van goederen te maken. Dit betekent dat alle bezittingen en schulden van de echtgenoten die zij voor het huwelijk hadden en tijdens het huwelijk krijgen gemeenschappelijk zijn, enkele uitzonderingen daargelaten.
Omdat deze gemeenschap van goederen niet meer van deze tijd zou zijn, is een wetvoorstel ingediend. Dit wetsvoorstel is inmiddels door de Tweede én de Eerste Kamer aangenomen. Op het moment van schrijven van deze bijdrage is nog niet bekend per welke datum de nieuwe wet ingevoerd zal worden. Vermoedelijk zal dat 1 januari 2018 zijn.
Uitgangspunten nieuwe wet
De nieuwe wet kent een beperkte gemeenschap van goederen. De uitgangspunten van de nieuwe wet zijn:
a. goederen en schulden die de echtgenoten hadden vóór het huwelijk blijven privé;
b. goederen en schulden die de echtgenoten tijdens het huwelijk krijgen (samen of afzonderlijk) worden wel gemeenschappelijk en vallen dus in een beperkte gemeenschap van goederen;
c. verkregen erfenissen en schenkingen blijven privé, ongeacht deze vóór of tijdens het huwelijk zijn verkregen.
De achterliggende gedachte van de nieuwe wet is dat het rechtvaardiger is om alleen hetgeen tijdens het huwelijk is opgebouwd bij een onverhoopte echtscheiding te verdelen. Ook sluit dit beter aan bij wetgeving in andere Europese landen, waar het bijvoorbeeld al langer gebruikelijk is dat erfenissen en schenkingen niet in een gemeenschap vallen. De achterliggende gedachte is niet dat het eenvoudiger moet worden. De nieuwe wet is van toepassing op huwelijken die na de (nog te bepalen) inwerkingtreding van de wet gesloten worden. Huwelijken die vóór de inwerkingtreding van de nieuwe wet gesloten zijn vallen onder de gemeenschap van goederen “oude stijl”.
Huwelijkse voorwaarden
De nieuwe wet is dus alleen van toepassing voor degenen die zonder het maken van huwelijkse voorwaarden trouwen. Wat het maken van huwelijkse voorwaarden betreft verandert er (bijna) niets. Voor ondernemers blijft dit een belangrijk aandachtspunt, onder andere wat het inperken van het ondernemersrisico voor de andere echtgenoot betreft. «
Holland & Van Der Woude Notarissen & Adviseurs
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.