Aan tafel met het projectteam van HCM: ‘From bench to bedside’
30 juni 2022 08:41
Het projectteam van HCM Medical bestaat uit Koen Dijkstra, Josephine Dodemont en Manon Bertrand. Samen zijn ze de spil in het web van HCM en zorgen zij ervoor dat innovatieve producten naar de markt kunnen en daadwerkelijk bij de patiënt terechtkomen. HCM zet medische innovatie om naar de praktijk en ontwikkelt nieuwe producten en implantaten. Implantaten van HCM zijn bedoeld om de vitale functies van patiënten te verbeteren of te herstellen, zodat de patiënt een goede kwaliteit van leven heeft. Het projectteam heeft een intensieve samenwerking met ziekenhuizen, medische instellingen en bedrijven om dit te realiseren.
Reconstructive medicine
Koen Dijkstra studeerde Technische Geneeskunde in Twente en volgde de master Reconstructive Medicine. Koen interesseerde zich altijd al voor de bedrijfsmatige kant van (bio)medische producten. Nu is hij onderdeel van het projectteam dat ervoor zorgt dat de eerste producten voor klinisch gebruik uit de cleanroom komen. Deze producten zijn vaak zeer recent ontwikkeld bij een universiteit en moeten eerst als prototype gemaakt worden. HCM heeft hier alle registraties en certificeringen voor en helpt deze universiteiten en ziekenhuizen om het nieuwe product onder eigen dak te maken en naar de markt te brengen. Koen: “We maken op dit moment bijvoorbeeld een injecteerbaar implantaat voor een duidelijke klinische toepassing, gebaseerd op een gel uit biomaterialen. Het mooie van HCM is dat je uiteindelijk na het vertalen van het idee naar een product ook echt het product in je handen hebt.”
Afwisseling tussen theorie en praktijk bij HCM
Josephine Dodemont heeft haar bachelor Medical Biology in Nijmegen gehaald. Tijdens haar stage bij HCM werd ze enthousiast over het vak ‘regenerative medicine’. Daarom heeft ze onlangs de master specialisatie Regenerative Medicine van Biomedical Sciences aan de Universiteit van Maastricht gevolgd. Nu is ze vast onderdeel van het projectteam. Josephine draait zelf verschillende projecten zoals het opschalen van een collageenproductie. Van labschaal gaat dit productieproces naar 10 kilo ´medical grade´ collageen per maand, een enorme hoeveelheid voor medische begrippen. Juist de verscheidenheid aan werk en het kunnen bijdragen aan verbetering voor patiënten zorgt voor veel energie.
Van A tot Z het proces verzorgen
Manon Bertrand volgde de opleiding Biologie en Medisch Laboratorium onderzoek aan de HAN en kwam via haar afstudeerstage bij HCM terecht. Daar werkte ze binnen de projectafdeling en inmiddels is ze leidinggevende in het projectteam. Als er nieuwe processen komen voor productie dan zorgt zij ervoor dat alles volgens de richtlijnen gedaan wordt op het gebied van operationele- en kwaliteitszaken. Manon: “Op deze manier ben je van A tot Z betrokken bij het maken van het product. Het komt uit de ontwikkelfase en gaat echt naar de patiënt toe”.
Samenwerking met Radboudumc
HCM is een erkende weefselinstelling, dat betekent dat je humaan weefsel mag bewerken en als implantaat mag leveren voor gebruik in patiënten. Dat implantaat kan bijvoorbeeld worden gebruikt bij kaakchirurgie, na verwijdering van tumoren, of bij hart- en vaataandoeningen. De technologische innovatie gaat erg hard, er is veel vraag naar deze specialistische producten. Juist de samenwerking met een bedrijf als HCM Medical helpt om een product sneller naar de markt te brengen volgens de juiste richtlijnen, omdat wij alle kennis en materialen in huis hebben. We kunnen het prototype ontwikkelen, de bijbehorende kwaliteitssystemen opzetten, de registratie verzorgen en daarna de productie opschalen. We willen in de toekomst aan bredere specialismen van de geneeskunde meerwaarde kunnen bieden om patiënten steeds beter te kunnen helpen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.