‘86,1 procent van MKB-ondernemers reserveert geen geld voor vakantiegelduitkeringen’
30 mei 2024 14:06
Meimaand is vakantiegeld-maand. “Werknemers kijken reikhalzend uit naar deze jaarlijkse vaste bonus,”, zegt Janine van Vliet-Docter, Geldstroomexpert en eigenaar van Koken met Cijfers. “Maar MKB-ondernemers zuchten vaak onder druk van die vakantiegelduitkeringen. Maar liefst 86,1 procent van MKB-ondernemers reserveert geen geld om vakantiegeld uit te betalen."
De meimaand is een van de favoriete maanden voor werknemers vanwege de uitbetaling van het vakantiegeld. En hoewel medewerkers tegenwoordig lang niet allemaal deze geldelijke bonus voor hun vakantie inzetten, is deze periode voor ondernemers ‘een dure tijd’. Geldstroomexpert Janine van Vliet-Docter licht toe: “Werknemers zien dit als een standaard extra inkomen. Werkgevers zien dit echter als een last; die bankrekening schiet naar beneden. En dan met name de werkgevers bij wie de bankrekening niet zo goed gevuld is.”
In haar praktijk ziet Janine dat 86,1 procent van de ondernemers bij aanvang van het begeleidingstraject geen geld reserveerde voor vakantiegeld voor hun werknemers. "Ook bleek er onvoldoende geld op de bankrekening te staan om vakantiegeld op elk moment uit te kunnen betalen."
Vakantiegeld: dubbel salaris uitkeren
Ondernemers betalen in mei een dubbel salaris uit per medewerker. “Het gewone salaris én het vakantiegeld. Stel: ze hebben een maandelijkse loonsom van 20.000 euro per maand. Dan bedraagt dat in mei 40.000 euro. Dat is even slikken. Zeker wanneer hun accountant hen niet voldoende begeleid heeft om hiervoor geld te reserveren, kan het tot - al dan niet tijdelijke - flinke financiële zorgen leiden.”
Pittige periode
Van Vliet-Docter ziet ondernemers opkrabbelen na een pittige periode. “Vergeet niet dat sommigen van hen te maken hebben met de nasleep van corona en het terugbetalen van coronaschulden, de hoge inkoopprijzen en de toegenomen energieprijzen, of kampen met personeelstekorten.”
Gedrag van de ondernemer
Met die financiële zorgen in gedachten, handelen ondernemers dan anders volgens de Geldstroomexpert. “Ze knopen alle eindjes aan elkaar; betalen andere facturen even niet. Soms slaan ze hun eigen salaris een maand over om toch die enorme loonsom te kunnen betalen.” Volgens Van Vliet is het gedrag van de ondernemer wat zeker te begrijpen is, maar niet wenselijk op de lange termijn. Want niet alleen de maand mei, maar ook de maand juni komen er extra kosten voor werkgevers. “Vergeet immers de aangifte loonbelasting van mei niet, die zij in juni hebben op te hoesten.”
Werknemers: de heilige graal
“Hun personeel dragen zij op handen. Ondernemers betalen eerst hun personeel, dan de leveranciers en dan pas zichzelf. Zeker in dit tijdperk, waarbij goed personeel schaars is, zien werkgevers hun werknemers als de heilige graal. Logisch, want zonder personeel zijn ze nergens.”
Patroon doorbreken met een eenvoudige oplossing
De Geldstroomexpert pleit ervoor om geld apart te zetten voor het vakantiegeld. “Doorbreek dit hardnekkige patroon. Reserveer je budgetten. Zet elke maand geld apart, zodat je moeiteloos het jaar doorgaat. Doe dat zo snel mogelijk, want anders sluipt de oude gewoonte er weer in en voor je het weet is het weer de waan van de dag. Dat is een van de valkuilen bij ondernemen. En ervaar je volgend jaar mei en juni weer de pijn van die extra uitbetalingen. Dat wil je toch voorkomen?”
7 tips om moeiteloos elk jaar vakantiegeld uit te betalen
"Om ondernemers op weg te helpen bij dit jaarlijkse ritueel, heb ik een aantal tips. Een daarvan is: optimaliseer je geldstroom." Wat zij daarmee bedoelt, deelt zij op haar blog.
Lees Janine van Vliet haar blog met de 7 tips hoe je als ondernemer elk jaar moeiteloos vakantiegeld kunt uitbetalen: https://kokenmetcijfers.nl/ondernemerschap/vakantiegeld/
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.