7 dingen die je niet verwacht als je gaat ondernemen

11 september 2019 15:42

7 dingen die je niet verwacht als je gaat ondernemen

Misschien loop je al een tijdje met een idee in je hoofd. Misschien ben je nét voor jezelf begonnen. Misschien loop je na je eerste jaar tegen wat obstakels aan. Een onderneming starten is sowieso een sprong in het diepe. De financiën, de marketing, het papierwerk. Gelukkig kom je met goed advies en een rondje googelen heel ver. Maar er zijn ook dingen die niemand je vertelt als je gaat ondernemen. We zetten er 7 op een rij, zodat je zélfs daarop bent voorbereid.

1. Goede sparringpartners zijn essentieel

Wie gaat ondernemen, komt hoe dan ook voor uitdagingen te staan. Zaken die je vaak alleen moet oplossen, want: a) jij bent verantwoordelijk en b) je hebt geen collega’s. Een businesspartner is fijn natuurlijk, maar ook dat kan voor spanning zorgen. Wat helpt is om, ook buiten je bedrijf, fijne sparringpartners te vinden én mensen om je successen mee te vieren.

 2. Het loopt sowieso anders dan je dacht

Als je begint met ondernemen zit je waarschijnlijk vól ideeën en plannen. Als het goed is, heb je je droom of doel goed voor ogen. Dat is mooi, maar ben je bereid om het allemaal los te laten? Als je onderneemt gaan dingen bijna nooit volgens het originele plan. Soms groeit je bedrijf harder dan gedacht, soms bedenk je je, of vragen externe omstandigheden om een nieuwe richting. Wees bereid om bij te sturen, dan kun je elke onverwachte verandering aan.

3. Je ontdekt kanten van jezelf die je nog niet kende

Als ondernemer ben je veel op jezelf aangewezen. Dit is jouw idee, jouw plan en jij moet het tot een succes maken. Wat vind je van die druk? Wat doen de werkuren met je? Hoe blijf je jezelf motiveren? Hoe flexibel ben je als je moet schakelen of loslaten? Ondernemen kan het beste, maar soms ook minder mooie kanten in je naar boven halen. Als je dit ziet als een leerproces, hoeft dit geen belemmering te zijn. Je kunt persoonlijke groei dan juist inzetten om je bedrijf te laten groeien.

4. Het is oké om hulp te vragen

Je gaat kennismaken met vakgebieden die je nog niet kende, maar die wel essentieel zijn als je onderneemt. Een website bouwen, marketing, administratie, financiën. Misschien ontdek je dat je daar heel goed in bent, maar je kunt ook worstelen met iets buiten je vakgebied. Gelukkig heeft ieder z’n expertise en kun je sommige dingen uit handen geven. Je hoeft écht niet alles zelf te doen. Hulp vragen kan enorm opluchten.

5. Een realistisch startbudget voorkomt stress

Als je een businessplan maakt en een startbudget berekent, is het van belang om realistisch te zijn. Écht realistisch. Het geld lijkt de eerste maanden uit je zakken te vliegen: tooling, een logo, je website, kantoorinrichting, onvoorziene kosten, noem het maar. Dat kan een hoop stress veroorzaken, maar je kunt dit prima van tevoren incalculeren. Zorg dat je genoeg berekent om jezelf, je gezin en je nieuwe bedrijf te onderhouden. In elk geval voor de eerste paar maanden.

6. Investeren in klantencontact is key

Nét dat stapje extra zetten is belangrijk. Zeker voor je eerste klanten. Wees trots op ze, deel je succes met hen. Zij zijn je eerste ambassadeurs en hun oordeel is allesbepalend. Ook geven klanten je de meest bruikbare feedback. Natuurlijk zet je zelf je koers uit, maar klanten bepalen uiteindelijk hoe je business loopt. Klanttevredenheid is alles.

 7. Ondernemen kent pieken en dalen

Er staan momenten van intens geluk te wachten: de sleutel van je kantoor, de euforie als de eerste klant binnen is, het moment dat je eindelijk winst draait, de vrijheid. Maar bij ondernemen ontkom je niet aan brandjes die je moet blussen. Daar hoef je niet wakker van te liggen, het hoort er nu eenmaal bij. Zolang je er rekening mee houdt en rustig meebeweegt met wat er op je pad komt, voorkom je teleurstellingen.

Zo, naast de praktische kant van ondernemen weet je nu zelfs welke onbekende valkuilen je tegen kunt komen. En omdat goede voorbereiding het halve werk is, kun je écht focussen op het ondernemen. Nu is er niets meer dat jou van je missie kan afleiden. Het enige dat je nog rest te doen? Jouw eigen zaak tot een daverend succes maken!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.