5 tips voor een goede boekhouding voor starters
17 oktober 2022 08:55
Steeds vaker kiezen Nederlanders ervoor om te beginnen als startende ondernemer, blijkt uit een recent KVK Trendrapport. Als nieuwe ondernemer is er een aantal zaken dat je moet regelen.
De boekhouding is een belangrijk onderdeel hiervan; zonder een goede administratie heb je immers geen gezond bedrijf. Daarom is het nodig om hier vanaf het begin extra aandacht aan te geven. In dit artikel lees je meer over boekhouding uitbesteden, het belang van het openen van een zakelijke rekening en meer.
1. Online boekhouding of boekhouding uitbesteden?
Als eerst is het handig om te kijken of je ervoor kiest om je eigen boekhouding te doen of om dit uit te besteden aan een expert. Het is belangrijk om dit goed op orde te hebben. Schakel daarom het liefst een professional in die jou kan helpen bij je administratie. Je kunt ook kiezen voor een online boekhoudsysteem waarbij je deels zelf doet en deels laat doen of waarbij je alles zelf doet. Dat scheelt je wat in de kosten, wat zeker aan het begin van je ondernemerschap meer dan welkom is.
2. Open een zakelijke rekening voor je bedrijf
Daarnaast moet je weten dat je een zakelijke rekening moet openen voor je bedrijf. Hoewel een zakelijke rekening niet verplicht is wanneer je een onderneming hebt, is het wel ontzettend handig om te hebben. Daarmee kun je namelijk gemakkelijk en efficiënt de zakelijke uitgaven onderscheiden van de privé uitgaven. Op die manier voorkom je heel wat gedoe; voor jezelf, maar eventueel ook voor je boekhouder. Daardoor kun je geld mislopen en dat is natuurlijk erg zonde.
3. Bewaar je administratie lang genoeg
Iedere ondernemer moet zijn of haar administratie voor een bepaalde tijd bewaren. De basissgegevens moet je bijvoorbeeld zeven jaar in je bezit hebben. Dat zijn in ieder geval de gegevens rondom facturen, loonadministratie, in- en verkoopadministratie, grootboek en debiteuren- en crediteurenadministratie. Wanneer je je gegevens digitaal bewaart, moet je wanneer nodig bij dit soort data kunnen. Dat betekent dat je misschien moet blijven betalen voor speciale software of programma's waar dergelijke gegevens te vinden zijn.
4. Neem de tijd om maandelijks administratie te checken
Of je je boekhouding nou laat doen of (deels) zelf doet; het is aan te raden om op een vast moment per maand een check-up te doen. De meeste ondernemers vinden hun administratie bijhouden maar een saai klusje. Toch is het belangrijk om regelmatig even te controleren of alles nog klopt. Dat scheelt je uiteindelijk qua tijd en energie en op die manier krijg je iedere keer een update van hoe je onderneming ervoor staat. Daar kun je vervolgens weer op inspelen als dat nodig is.
5. Let goed op de factuurdatum van je facturen
Tot slot nog een kleine maar wel belangrijke tip. Houd altijd de factuurdata aan wanneer je je belastingaangiften gaat doen. Heb je bijvoorbeeld een factuur verstuurd op 25 maart, maar krijg je deze pas in april betaald? Dan hoort de factuur alsnog bij het eerste kwartaal. Dit wordt door beginnende ondernemers regelmatig verkeerd gedaan en hoewel dat heel eenvoudig op te lossen is, is het wel belangrijk dat je dat ook echt doet. Door te kiezen voor boekhouding uitbesteden heb je niet zo snel 'last' van dit soort fouten.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.