5 punten waarop je zou kunnen verduurzamen als je bedrijfsmatig paarden houdt

21 augustus 2024 13:51

5 punten waarop je zou kunnen verduurzamen als je bedrijfsmatig paarden houdt

Duurzaam ondernemen wordt steeds belangrijker in alle sectoren. Daar waar dieren gehouden worden, valt vaak veel te winnen, en de paardensector is daarop geen uitzondering. Of je nu een manege runt, een paardenfokkerij hebt of paardrijlessen aanbiedt, waarschijnlijk zijn er nog tal van manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen. We bespreken verschillende strategieën om duurzaam te ondernemen als je bedrijfsmatig paarden houdt.

Duurzame infrastructuur bij stallen

Laten we beginnen bij je stallen. Er zijn een aantal zaken die je hier zou kunnen overwegen in het kader van verduurzaming. Je zou je bijvoorbeeld zonnepanelen kunnen laten aanbrengen op het dak, zodat je je eigen groene stroom kunt opwekken. Zeker in combinatie met energie-efficiënte verlichting (denk aan ledverlichting) en elektrische verwarming is dat een goede keuze. Daarnaast kun je regenwateropvangsystemen installeren om water te besparen en dit te gebruiken voor het besproeien van de rijbanen of het schoonmaken van stallen. Ga je een nieuwe stal bijwonen? Overweeg of je daarbij gebruik kunt maken van gerecyclede materialen.

Milieuvriendelijke paardenvoeding

De voeding van paarden heeft een grote impact op het milieu. Dat is zeker het geval wanneer er veel granen en andere gewassen voor worden gebruikt die veel water en pesticiden nodig hebben. Een duurzamer alternatief dat je zou kunnen overwegen is om te kiezen voor lokale en biologisch geteelde voedergewassen. Zo verminder je niet alleen de CO2-uitstoot van het transport, maar verminder je het gebruik van schadelijke chemicaliën én ondersteun je lokale boeren. Daarnaast kun je overwegen om de hoeveelheid krachtvoer te verminderen en je paarden meer te laten grazen om vezels binnen te krijgen. Behoefte om meer te leren op het gebied van paardenvoeding en andere zaken rondom het houden van paarden? Dan vind je daar hier meer informatie over in de vorm van interessante opleidingen.

Afvalbeheer en mestverwerking

Afvalbeheer is natuurlijk ook belangrijk aspect, want je hebt natuurlijk te maken met mest. Dat kan een waardevolle bron van natuurlijke meststof zijn, maar zonder goede verwerking kan het ook bijdragen aan vervuiling. Overweeg daarom om te investeren in een mestverwerkingsinstallatie, zoals een composteerder, die de mest omzet in hoogwaardige compost. Zo hoef je minder afval af te voeren naar de stortplaats en houd je er een waardevol product aan over dat je kunt gebruik om je graslanden te bemesten of kunt verkopen aan lokale boeren. Uiteraard kun je ook meer focus leggen op scheiden van andere soorten afval, als je dat nog niet deed.

Duurzaam waterbeheer

Efficiënt watergebruik is essentieel voor duurzaam ondernemen. Dat is zeker ook het geval in de paardensector. Naast het installeren van het eerdergenoemde regenwateropvangsystemen, kun je ook investeren in andere waterbesparende technologieën. Denk daarbij aan automatische drinkwatersystemen die waterverspilling voorkomen en druppelirrigatie voor graslanden. Als je de biodiversiteit op je land wilt vergroten, kun je overwegen om er natuurlijke beken of vijvers aan te leggen. Deze kunnen bovendien dienen als waterreservoirs.

Duurzamer transport

We hadden het al eerder even over transport. Ook dat is vaak een integraal onderdeel van het bedrijfsmatig houden van paarden. Kies hiervoor in de toekomst bijvoorbeeld voor voertuigen met een lagere uitstoot, zoals elektrische of hybride auto's en vrachtwagens. Ook kun je het aantal transportbewegingen verminderen door beter te plannen, grotere voorraden aan te leggen en minder vaak kleine hoeveelheden in te kopen.

Uiteindelijk gaat het om je verantwoordelijkheid nemen en het goede voorbeeld geven. Dat wordt van bedrijven verwacht, aangezien deze een grote ecologische voetafdruk hebben dan particulieren. Zeker bedrijven waar dieren gehouden worden liggen onder een vergrootglas. Juist daarom is het extra belangrijk om te alten zien dat je extra je best doet om duurzaam te ondernemen. Bovendien kun je er uiteindelijk kosten mee besparen, en dat is natuurlijk altijd een goed argument om eraan te beginnen. 

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.