5 fabels over gezonde lucht op je werkplek
18 november 2024 09:00
Een gezonde werkomgeving begint bij gezonde lucht. Maar er bestaan veel misverstanden over wat nou gezonde lucht is en hoe je zorgt voor een goede luchtkwaliteit. In dit artikel ontkrachten we vijf veelvoorkomende fabels over gezonde lucht op het werk. Ook delen we tips over wat wél helpt voor een goede binnenluchtkwaliteit met zuivere lucht.
Zuivere lucht is lucht zonder schadelijke stoffen, zoals (fijn)stofdeeltjes, chemische dampen of bacteriën. Adem je dagelijks vervuilde lucht in? Dan loop je het risico op gezondheidsproblemen. Denk aan allergieën, luchtwegaandoeningen en zelfs kanker. Daarnaast kunnen stofdeeltjes in de lucht leiden tot een lagere productiviteit en storingen aan machines en apparatuur. Om zowel je medewerkers als je bedrijf gezond te houden, is het dan ook belangrijk in gezonde, zuivere lucht te investeren.
Daarvoor moet je wel weten hoe het precies zit met je luchtkwaliteit. Onderstaande aannames kloppen in ieder geval niet.
5 veelvoorkomende fabels over gezonde binnenlucht
Fabel 1: Luchtvervuiling is alleen een buitenprobleem
Veel ondernemers onderschatten de mate van luchtvervuiling in hun bedrijf. De binnenlucht van een industriële omgeving kan tot 100 keer meer vervuild zijn dan buitenlucht. Denk aan (fijn)stof dat ontstaat door productieprocessen, chemische dampen of het verplaatsen van mensen en goederen. Daarnaast kan slechte ventilatie ervoor zorgen dat vervuilde lucht niet goed weg kan en zo blijft circuleren in de ruimte, waar medewerkers het doorlopend inademen.
Benieuwd welke (onverwachte) schadelijke stofdeeltjes er in de lucht van jouw industriële omgeving kunnen zitten? Ontdek het hier.
Fabel 2: Je kunt aan de lucht voelen of die gezond is
Frisse lucht voelt en ruikt anders dan bedompte lucht. Dus kun je merken of de lucht gezond is, toch? Helaas is het in de praktijk wat ingewikkelder. Veel schadelijke stoffen en fijnstof zijn onzichtbaar en geurloos. Denk aan vluchtige organische stoffen (VOS) die vaak voorkomen in schoonmaakmiddelen en industriële producten. Deze kun je dus dagelijks inademen op je werk zonder dat je het doorhebt. Aan de andere kant geven de ‘frisse’ geuren in schoonmaakmiddelen ons juist een signaal dat alles schoon is. In werkelijkheid is de lucht juist minder schoon. Je kunt dan ook niet volledig op je zintuigen vertrouwen om te bepalen of de lucht écht gezond is.
Fabel 3: Een raam openen is genoeg om de luchtkwaliteit te verbeteren
Het klopt dat je door een raam te openen vervuilde lucht afvoert en verse lucht naar binnenhaalt. Maar verse lucht is niet hetzelfde als gezonde lucht. Ook in de ‘frisse’ buitenlucht zitten schadelijke deeltjes, zoals fijnstof, uitlaatgassen en pollen. Vooral in industriële gebieden en (dichtbevolkte) steden is dit een probleem. Door een raam open te zetten haal je dus alsnog schadelijke stoffen naar binnen.
Fabel 4: Het installeren van HVAC systemen vermindert luchtwegaandoeningen
HVAC staat voor Heating, Ventilation en Air Conditioning. Oftewel: verwarming, ventilatie en airconditioning. Hoewel HVAC systemen essentieel zijn voor het reguleren van de temperatuur en luchtstromen in een gebouw, zijn ze meestal niet voldoende voor een goede, gezonde luchtkwaliteit. Dat heeft er onder andere mee te maken dat de systemen vaak niet regelmatig genoeg worden onderhouden.
Wanneer filters verstopt raken, hopen schadelijke stoffen en micro-organismen zoals bacteriën, schimmels en virussen zich op. De HVAC systemen verspreiden deze stoffen vervolgens door het hele gebouw. Zo veranderen ze van ‘frisse-lucht-leveranciers' naar deeltjesverspreiders wat ademhalingsproblemen zelfs kan verergeren.
En dat brengt ons bij de vijfde fabel.
Fabel 5: De installatie van luchtreinigers lost al je luchtkwaliteitsproblemen op
Luchtreinigers zijn een fantastische stap naar een goede luchtkwaliteit. Ze zijn de ideale aanvulling op je bestaande ventilatie- en (lokale) afzuigsystemen. Luchtreinigers vangen namelijk grove tot (ultra)fijne stofdeeltjes op uit de lucht en blazen gezuiverde lucht weer terug de ruimte in.
Toch zijn ze geen garantie voor gezonde, zuivere lucht. Luchtzuivering is namelijk een expertise waar echte professionals voor nodig zijn. Zo maakt het nogal wat uit welke luchtfilters je gebruikt en waar je luchtreinigers precies worden geplaatst. Daarnaast is regelmatig onderhoud nodig (zoals vervanging van je filters) om je luchtzuiveringssysteem – en daarmee je lucht – in optimale conditie te houden.
Luchtzuiveringsspecialist nodig?
Met Zehnder Clean Air Solutionskies je voor echte luchtzuiveringsexperts. Bovendien bieden we bij al onze luchtreinigers all-inclusive service. Dit betekent dat onderhoud, reparaties en filterwissels zijn inbegrepen. Zo adem je altijd zuivere lucht.
Meer weten?
Bekijk onze luchtreinigers, blog artikelen en cases op onze website.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.