5 belangrijke weetjes over ouderschapsverlof

22 augustus 2022 09:36

5 belangrijke weetjes over ouderschapsverlof

Het recht op ouderschapsverlof is in Nederland wettelijk vastgelegd. Als je jonge ouders in dienst hebt, is de kans dus groot dat je vroeg of laat een aanvraag krijgt voor deze regeling. Maar welke regels gelden hierbij nu eigenlijk precies? Met deze 5 belangrijke weetjes over ouderschapsverlof weet je precies waar je aan toe bent.

1. Zo werkt ouderschapsverlof

Ouderschapsverlof mag opgenomen worden door ouders, wanneer ze kinderen hebben die jonger zijn dan acht jaar. In totaal mag een ouder per kind 26 keer het aantal uren dat hij of zij werkt aan verlof opnemen. De regeling is vrij uitgebreid: het verlof mag ook opgenomen word als het gaat om een stiefkind, pleegkind of een adoptiekind. Hiervoor geldt wel de voorwaarde dat dit kind officieel bij de ouder inwoont. Dit kan gecheckt worden in de Basisregistratie Personen.

2. Werknemer én werkgever kunnen baat hebben bij ouderschapsverlof

Niet iedere werkgever staat te springen om een werknemer ouderschapsverlof te geven. Het verlof biedt de werknemer de mogelijkheid om minder te werken. Dat wordt niet alleen thuis, maar ook op het werk opgemerkt. Je kunt als werkgever te maken krijgen met lastige bezettingsvraagstukken, zeker wanneer meer werknemers tegelijk verlof willen opnemen. Toch is het goed om te bedenken dat ouderschapsverlof vooral een belangrijke manier is om een goede balans in werk en privé te behouden of te verkrijgen. Dat is uiteindelijk niet alleen goed voor je werknemer, maar ook voor jou als werkgever. Een medewerker in balans presteert ook op de werkvloer vaak beter.

3. Deels doorbetaald ouderschapsverlof sinds 2 augustus 2022

Ouderschapsverlof werd eerder niet doorbetaald, behalve als de werkgever dit uit eigen initiatief deed. Dit gebeurde weinig en voor veel ouders was dit een reden om geen gebruik te maken van deze regeling, simpelweg omdat het te veel geld kostte. Het kabinet heeft besloten om de regeling te wijzigen, zodat dat financiële gat niet langer een reden hoeft te zijn om geen verlof op te nemen. Sinds 2 augustus 2022 wordt een deel van het ouderschapsverlof doorbetaald via het UWV. Deze regeling geldt overigens alleen voor maximaal negen weken die de ouder opneemt in het eerste levensjaar van het kind. Gedurende die negen weken krijgt de ouder dan een uitkering van het UWV van 70 procent van het dagloon, tot 70 procent van het maximum dagloon. Neemt je werknemer geen of minder ouderschapsverlof op tijdens het eerste levensjaar? Dan worden de resterende weken toegevoegd aan de 17 weken onbetaald ouderschapsverlof die nog opgenomen mogen worden tot het kind 8 jaar is. Er wordt dan geen uitkering meer voor verstrekt. Wil je als werkgever deze 70% aanvullen? Check dan hoe je handig kunt regelen in je salarisadministratie

4. Zo vraagt je werknemer ouderschapsverlof aan

Als je werknemer ouderschapsverlof wil, moet dat minimaal twee maanden van tevoren aangevraagd bij je aangevraagd worden. Dit moet altijd schriftelijk gebeuren. De werknemer moet daarbij ook aangeven om hoeveel uur verlof het gaat en hoe ze die uren over hun werktijd willen verspreiden. Dit mag de werknemer zelf bepalen. Zo kan hij of zij ervoor kiezen het verlof in een keer op te nemen, of juist een aantal uren verlof per week aan te vragen. Als verlof ingepland staat, kun je als werkgever een uitkering voor dit verlof aanvragen bij het UWV. Om die aanvraag te kunnen doen, heb je in ieder geval de volgende gegevens nodig:

•             De ingangsdatum van het betaald ouderschapsverlof;

•             De geboortedatum van het kind;

•             De duur van het betaald verlof (dit is minimaal een week en maximaal negen weken).

5. Als werkgever mag je ouderschapsverlof niet zomaar weigeren

Het kan voor jou als werkgever best lastig zijn om een werknemer te hebben die (deels) afwezig is door ouderschapsverlof. Toch is dat geen reden om een aanvraag voor dergelijk verlof te weigeren. Ben je bang dat je bedrijf echt in de problemen komt door de afwezigheid van de werknemer? Ga dan in gesprek met je werknemer. Mogelijk kan hij of zij de uren op een andere manier verspreiden, waardoor de continuïteit van de bedrijfsvoering niet in gevaar komt. Ga dit gesprek wel minimaal vier weken voor de ingangsdatum van het verlof aan, want anders ben je te laat. Komen jullie er samen niet uit? Dan kan de rechter hierin uitspraak doen. Gelukkig komt het in de meeste gevallen niet zo ver.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.