4 tips voor het goed instellen van je werkplek

11 mei 2023 15:29

4 tips voor het goed instellen van je werkplek

Als je dagelijks achter je bureau werkt, is het belangrijk om aandacht te besteden aan de ergonomie van je werkplek. Een slechte werkplek kan leiden tot lichamelijke klachten, zoals nek- en rugpijn, vermoeidheid en hoofdpijn. Door je werkplek goed in te stellen, kun je deze klachten voorkomen en zorgen voor een prettige werkomgeving. In dit artikel geven we je vier praktische tips om jouw werkplek op de juiste manier in te stellen. Met deze tips kun je ervoor zorgen dat je ergonomisch en comfortabel kunt werken, zonder dat dit ten koste gaat van je gezondheid en productiviteit.

Het belang van een goede werkplekinstelling

Een goede werkplekinstelling is van groot belang voor iedereen die dagelijks achter een bureau werkt. Veel mensen besteden helaas te weinig aandacht aan ergonomie en richten hun werkplek niet optimaal in. Hierdoor kunnen lichamelijke klachten ontstaan, zoals nek- en rugpijn, vermoeidheid en hoofdpijn. Het is daarom belangrijk om je werkplek goed in te stellen, zodat je comfortabel en ergonomisch verantwoord kunt werken.

Denk hierbij aan het instellen van de hoogte van je bureau en stoel, maar ook aan de plaatsing van je computer of laptop en andere apparatuur zoals een laserprinter. Wil je bijvoorbeeld een laserprinter kopen, zorg er dan voor dat deze op de juiste hoogte staat, zodat je niet onnodig hoeft te bukken of strekken. Door te investeren in een goede werkplekinstelling, voorkom je niet alleen lichamelijke klachten, maar kun je ook productiever en efficiënter werken.

Lichamelijke klachten door een slecht ingestelde werkplek

Een slecht ingestelde werkplek kan leiden tot verschillende lichamelijke klachten. Zo kan het werken met een muis en toetsenbord op de verkeerde hoogte bijvoorbeeld leiden tot RSI-klachten. Daarnaast kan het gebruik van een bedrade muis zorgen voor een onnatuurlijke houding van de arm en pols, wat weer kan leiden tot pijn en overbelasting. Het gebruik van een draadloze muis kan in dit geval een oplossing bieden.

Een draadloze muis geeft je meer bewegingsvrijheid en zorgt er dus voor dat je niet in een vaste, onnatuurlijke houding hoeft te werken. Daarnaast kun je de muis op de juiste hoogte plaatsen en afwisselen tussen de linker- en rechterhand om overbelasting te voorkomen. Wil je dus investeren in een gezonde werkplek, dan is het aanschaffen van een draadloze muis zeker aan te raden.

Vier praktische tips voor een ergonomische werkplek

Er zijn verschillende manieren waarop je jouw werkplek ergonomisch kunt instellen. Hieronder volgen vier praktische tips:

  1. Investeer in een goed bureau: Een zit sta bureau is een goede optie, omdat je hiermee afwisselend kunt staan en zitten tijdens het werken. Zo blijf je in beweging en voorkom je lichamelijke klachten.
  2. Zorg voor de juiste hoogte: Stel je bureaustoel en bureau zo af dat je onderarmen horizontaal zijn en je polsen in een neutrale positie staan. Je voeten moeten plat op de grond staan en je knieën in een hoek van 90 graden.
  3. Plaats je beeldscherm op de juiste hoogte: Zet je beeldscherm op ooghoogte, op ongeveer een armlengte afstand. Hierdoor voorkom je nek- en rugklachten.
  4. Kies voor een ergonomische muis en toetsenbord: Een ergonomische muis en toetsenbord zorgen voor een natuurlijke houding van je handen en voorkomen RSI-klachten.

Creëer een gezonde en productieve werkomgeving met een goede werkplekinstelling

Een goede werkplekinstelling draagt niet alleen bij aan het voorkomen van lichamelijke klachten, maar kan ook bijdragen aan een gezonde en productieve werkomgeving. Door te zorgen voor een ergonomisch verantwoorde werkplek, kun je namelijk efficiënter werken en heb je minder last van vermoeidheid en andere klachten. Hierdoor kun je langer geconcentreerd blijven en productiever zijn.

Daarnaast draagt een gezonde en productieve werkomgeving bij aan het welzijn van de werknemers. Dit kan bijdragen aan een hogere werktevredenheid en minder ziekteverzuim. Door te investeren in een goede werkplekinstelling toon je als werkgever dat je het welzijn van je werknemers serieus neemt. Zo creëer je een werkomgeving waarin werknemers optimaal kunnen presteren en zich gewaardeerd voelen.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.