4 tips voor bedrijven om te voldoen aan het bouwbesluit en energielabel C
13 juni 2022 13:29
Alle bedrijfspanden groter dan 100 m² dienen vanaf 1 januari 2023 bij wet te beschikken over energielabel C. Deze beslissing is terug te vinden in het Bouwbesluit, dat alweer dateert uit het jaar 2012. Bedrijven die het energielabel met ingang van 2023 nog niet op orde hebben, riskeren vanaf dat moment een boete die kan oplopen tot 81.000 euro. Welke richtlijnen gelden voor energielabel C en wat betekent het Bouwbesluit concreet voor bedrijven?
Bouwbesluit voor bedrijven
Energielabel C voor kantoren, dat is waar het in de essentie om draait binnen het bouwbesluit. De wet waarin de energielabelverplichting is opgenomen lijkt op het oog op de eerdere Energiebesparingswet, maar kent enkele unieke elementen. Binnen de Energiebesparingswet was het zo geregeld dat bedrijven met een verbruik hoger dan 50.000 kWh of 25.000 m³ aardgas verplicht waren energiebesparende maatregelen te treffen. Hernieuwbare energie was hier geen onderdeel van. Binnen het Bouwbesluit en de energielabelverplichting is hernieuwbare energie wél onderdeel van een pakket aan maatregelen die bedrijven kunnen nemen. We hebben het dan bijvoorbeeld over zonnepanelen of warmte-koude opslag (WKO).
Om met het bedrijfspand aan energielabel C te voldoen mag verder niet meer dan 225 kWh fossiele energie per m² worden verbruikt. En dan zijn er ook nog uitzonderingen aan de energielabelplicht.
Hoe voldoe je als bedrijf aan energielabel C?
Ben je als bedrijf bekend met het energielabel dat is gekoppeld aan het kantoorpand, of moet je nog een energielabel aanvragen? Zet dan nu alvast de eerste stappen om onaangename situaties richting het einde van het kalenderjaar af te wenden. Beschikt jouw bedrijfspand reeds over energielabel A t/m C, dan heb je al voldaan aan de norm van de Rijksoverheid. Is dit niet het geval, dan wil je snel kunnen schakelen. Ontdek wat je kunt doen om als bedrijf te voldoen aan het Bouwbesluit en energielabel C.
Advies door een specialist
We hebben het dan natuurlijk over een energieadviseur. Deze adviseur controleert het gebouw op alle facetten, stelt verbeterpunten voor en kan bedrijven ondersteunen bij het maken van een plan de campagne. Wist je dat een energieadviseur kan ondersteunen aan de hand van een Erkende Maatregellijsten (EML)? De EML werd ooit opgesteld voor de Energiebesparingswet, maar kan ook fungeren als blauwdruk voor de weg naar energielabel C.
Bekijk de financiële mogelijkheden
De Nederlandse overheid stimuleert verduurzaming van zowel woningen als bedrijfspanden middels subsidie. Voor bedrijven is er dus veel mogelijk om onder financieel gunstige voorwaarden te investeren in de verduurzaming van het kantoor.
Begin direct met de quick-wins
Als bedrijf voldoen aan energielabel C voor kantoorpanden is niet alleen een verplichting vanaf 1 januari 2023, het kan ook financieel voordelig zijn. Investeren in hernieuwbare energie zoals zonnepanelen zakelijk, of toch de spouwmuur isoleren? Er zijn tal van kleine en grote maatregelen denkbaar met een positieve financiële impact voor je bedrijf. Zo kun je ook zonnepanelen leasen.
Vraag tijdig een nieuw energielabel aan
Zijn alle duurzame maatregelen getroffen? Dan rest er een laatste stap: de energieadviseur moet een nieuw energielabel vaststellen én registreren. Het gehele proces vanaf de oriënterende fase tot het uiteindelijk vaststellen van het nieuwe energielabel kan meerdere maanden in beslag nemen. Wil je nog tijdig de stap zetten richting energielabel C voor je bedrijfspand, dan is duidelijk dat nu het moment is om in beweging te komen.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.