3 trends op het gebied van alternatieve financiering
22 maart 2021 13:32
Prachtige bedrijfsplannen liggen klaar om uitgevoerd te worden. Of er is juist hard geld nodig om het hoofd boven water te houden. En dan komt het slechte nieuws: de bank verstrekt geen lening. Vooral voor startende bedrijven is het lastig om een lening bij de bank rond te krijgen. Maar ook voor bestaande bedrijven blijkt (extra) financiering moeilijk te zijn in de huidige tijden: driekwart van de coronakredieten wordt naar schatting afgekeurd. Zonder een akkoord van de bank, voelt het alsof zakelijke dromen en ambities in rook opgaan. Maar gelukkig; niets is minder waar. De bank is zelfs lang niet meer de beste oplossing. Er zijn een hoop alternatieve vormen van financiering zonder tussenkomst van de bank die je op weg helpen. Ontdek de huidige trends voor alternatieve financieringen.
Trend 1: Crowdfunding
De eerste trend die we op zien komen, is crowdfunding. Dit is een vorm van alternatieve financiering die al langere tijd in opkomst is en populair is door de directe en flexibele aard van deze fundingsvorm. Vooral nieuwe, innovatieve projecten worden ondersteund door crowdfunding. Maar in de huidige tijden vallen steeds meer bestaande ondernemingen terug op deze vorm van financieren. In sommige gevallen is het schrijnend genoeg, het laatste redmiddel. Bijvoorbeeld een groep Bossche ondernemers bestaand uit onder andere horeca, winkels, salons die de handen ineen staken voor de campagne ‘Red mijn zaak!’ Bij crowdfunding wordt er geld ingezameld met meerdere mensen, denk aan kleine bedrijven, investeerders of particulieren. Zij doneren vrijwillig aan de inzamelactie, waardoor financiering mogelijk wordt gemaakt. Soms voor een tegenprestatie, maar vaak ook geheel vrijblijvend. De huidige trend die we zien is dat het veelal wordt ingezet om bedrijven te redden, maar het kan uiteraard ook een slim middel zijn om ambitieuze bedrijfsplannen te financieren. De sleutel is in elk geval dat het een groot publiek moet aanspreken, of liever nog: raken.
Trend 2: Factoring
Factoring, steeds meer ondernemers kiezen ervoor. Mede doordat banken meer en meer terughoudend lijken om debiteuren te financieren. Op het moment is factoring daarom steeds meer geaccepteerd als een financieringsvorm en we zien het daarom ook steeds meer terug in het reguliere circuit. Factoring is debiteurenfinanciering die er om draait dat rekeningen zo snel mogelijk betaald worden. Dit is onder andere interessant voor bedrijven met kortlopende rekeningen. De factoringmaatschappij schiet de factuur die uitstaat voor, waarna zij het geld bij de klant ophalen. Voor deze service betaal je uiteraard wel geld. Het voordeel van het voorfinancieren middels factoring is dat het geen gebreken oplevert in de liquiditeit. De druk neemt af. Daarom zorgt factoring voor meer flexibiliteit in de cashflow. Daarnaast ondervangt het meeflucturerende systeem ook seizoensschommelingen en liquiditeitspieken. Ook hoef je niet continu achter klanten aan te jagen wegens onbetaalde facturen, heb je minder administratie en win je tijd! Kortom, als ondernemer ondervind je rust. Je hoeft je geen zorgen te maken over jouw liquiditeitspositie. Wat er voor zorgt dat je kunt focussen op groei, meer investeren en lekker ondernemen!
Trend 3: Leasing
Financiering nodig voor broodnodige bedrijfsmiddelen? Of wil je graag starten en moet je equipment aanschaffen? Als je het geld niet vooraf bij elkaar gesprokkeld krijgt, overweeg dan leasing. Met leasing kun je de benodigde apparatuur zoals, vervoersmiddelen, computers, koffiezetapparaten en machines aanschaffen, zonder in één keer een grote investering te moeten doen. Hierdoor behoud je geld om andere bedrijfsvoering te financieren en kun je door ontwikkelen. Zo blijft je bedrijf gewoon doordraaien! Uiteraard dienen de middelen in je leasecontract wel afbetaald te worden.
Leasing is zeer populair in het Nederlandse bedrijfsleven - het is de tweede financieringsvorm. Naar schatting van de Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen staat er in Nederland voor 16 miljard euro aan leasecontracten uit, waarvan driekwart in het MKB segment. Het is een toegankelijke alternatieve financieringsvorm om bedrijven op weg te helpen, het hoofd boven water te laten houden of te laten groeien!
Soms lijkt het einde nabij wanneer de bank jouw bedrijfsplannen niet (langer) ondersteund. Maar gelukkig zijn er vele vormen van alternatieve financiering die hoop bieden. Daarnaast zijn er vele bedrijven die jouw bedrijf daarin kunnen adviseren en ondersteunen. Kortom, wil je bank niet financieren? Geef de hoop niet op, want de wereld ligt ook dan - gelukkig - nog voor je open.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.