Rondom bedrijfspand bestraten? Hou rekening met deze aandachtspunten
25 april 2018 15:53
De bestrating rondom jouw bedrijfspand is het visitekaartje van jouw bedrijf. Het is dan ook goed om aandacht te besteden aan de bestrating die is of wordt aangelegd als een toegang naar jouw bedrijf. In dit artikel enkele aandachtspunten waar je aan kunt denken bij de bestrating rondom een bedrijfspand.
Onderhoudsarm
Een eerste advies van de experts is om de bestrating zo onderhoudsarm mogelijk te houden. Zorg ervoor dat je niet iedere week bezig hoeft te zijn met het verwijderen van onkruid. Een goede bestrating die weinig last heeft van onkruid wordt aangelegd met een worteldoek eronder. Dit worteldoek voorkomt dat onkruid de kans krijgt om wortel te schieten en op te komen. Bovenop het worteldoek komt eerst een laag ophoogzand. Dit is noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de bestrating goed waterpas komt te liggen en om te voorkomen dat tegels zullen gaan verzakken. Een verzakte tegel kan tot vervelende ongelukken en tot grote schadeclaims leiden.
Daarnaast kies je een steenvorm die redelijk gemakkelijk te onderhouden is. We komen straks nog terug op de diverse steensoorten die je kan gebruiken bij een bestrating rondom je bedrijfspand.
Waarvoor wordt de bestrating gebruikt?
Voordat je bestrating laat aanleggen is het altijd goed om je eerst af te vragen waarvoor deze eigenlijk gebruikt wordt. Een bestrating die wordt aangelegd ten behoeve van een terras kan in allerlei steensoorten worden aangelegd. Er zal niet permanent over worden gelopen, maar je moet er wel rekening mee houden dat er meubilair op komt te staan. Dit moet uiteraard goed ondersteund zijn, iets waarbij het ophogen wat wij zojuist noemden noodzakelijk is. Die noodzaak is er ook voor het aanleggen van een looppad in de bestrating. Een looppad wat wordt aangelegd moet een ophooglaag van minimaal 15 centimeter hebben onder de bestrating. Een andere optie bij een bestrating is de mogelijkheid van parkeren. Bij parkeerplekken is het namelijk zo dat de ophooglaag 20 tot 30 centimeter hoog moet zijn. Auto’s wegen nogal wat, en daar moet rekening mee worden gehouden bij het bestraten. Een parkeerterrein wat bestraat is mag niet gaan verzakken. Zorg er dan ook voor dat er opgehoogd wordt met bouwzand en met bouwpuin.
Welke steensoorten zijn geschikt?
Ga je bestraten bij een bedrijfspand, dan zijn de mogelijkheden legio. Ze zijn eenvoudigweg samen te vatten in twee soorten:
- Natuursteen. Deze steensoort heeft het duurzaamste uiterlijk. Daarnaast geeft het een mooie authentieke uitstraling aan een bedrijfspand. Kies voor een natuursteen bestrating in het geval van een klassiek pand. Je voegt op die manier een stuk waarde toe aan de bestrating. Zorg er echter ook voor dat het een natuursteensoort is die niet glad wordt wanneer het heeft geregend. Met name niet poreuze natuursteensoorten zijn hier gevoelig voor. Kies je wel voor een dergelijke steensoort, laat deze dan voorzien van een anti slip coating voor de veiligheid.
- Fabriekssteen. Fabriekssteen had in het verleden de naam dat het een kille uitstraling had. Inmiddels is het allang niet meer uitsluitend de standaard betonklinker. Fabrieksstenen zijn er in meerdere kleuren en ze hebben ook verschillende uitstralingen. Het materiaal is bovendien duurzamer geworden waardoor het voor het milieu ook al niet meer uitmaakt welk materiaal je kiest. Een fabriekssteen geeft een bestrating een meer zakelijk uiterlijk en het oogt egaler. Je past deze steensoort dan ook het beste toe bij bedrijven die op bijvoorbeeld een industrieterrein zijn gelegen of bij een modern kantoorgebouw.
Kosten van bestrating
De kosten van een bestrating zijn natuurlijk niet geheel onbelangrijk. Leveranciers geven dit aan in twee varianten; per vierkante meter en per uur. De kosten zijn doorgaans aangegeven in de vorm van het arbeidsloon. Daarbij komen dan nog de kosten van de bestrating zelf. Ga voor een bestrating van een oprit, inclusief het ophogen met bouwzand en het leggen van de bestrating uit van een bedrag tussen 20 en 25 euro per vierkante meter. Per uur zullen de kosten tussen 50 en 65 euro per uur liggen wanneer al het voorwerk erbij zit. Daar bovenop komen dan nog de kosten van de bestrating zelf.
Natuursteen komt in de buurt van 30 a 40 euro per vierkante meter, terwijl fabriekssteen in de vorm van eenvoudige betonklinkers tussen 15 en 20 euro per vierkante meter kost. Stratenmaker nodig? Op Stratenmakers.in vind je een overzicht van alle stratenmakers in Nederland. Dus ook bij jouw uit de buurt.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.