25-jarig Vlaamsch Broodhuys bracht Nederland aan het zuurdesembrood

5 oktober 2021 11:49

25-jarig Vlaamsch Broodhuys bracht Nederland aan het zuurdesembrood

Een van de bekendste kwaliteitsbroodbakkers van Nederland, het Vlaamsch Broodhuys, viert dit jaar zijn 25-jarig jubileum. Voormalig chef in sterrenrestaurants Dimitri Roels en zijn vrouw Diante introduceerden met hun bakkerij een nieuwe beleving van brood. In de afgelopen kwart eeuw openden ze zestien Baker’s Cafés en brachten horeca en consumenten aan het zuurdesembrood. Het jubileum wordt onder andere gevierd met de introductie van Pain Toussaint – een modern zuurdesembrood 2.0. Tevens worden er diverse festiviteiten georganiseerd in het recent geopende Baker’s Café in Schiedam, ook wel de proeftuin van Vlaamsch Broodhuys genoemd. 

Oprichter Dimitri Roels heeft in Nederland een pioniersrol gespeeld bij de introductie van kwaliteitsbrood bij het grote publiek. Het is van begin af aan zijn missie om mensen weer bewust te laten genieten van brood. 

Sterrenrestaurants 

Hoewel hij al op jonge leeftijd in contact kwam met het bakkersvak, wilde hij in eerste instantie chef-kok worden. Zijn studie en eerste werkervaring brachten hem binnen in de sterrenkeukens van Nederland, België en Frankrijk, zoals De Swaen in Oisterwijk, toen nog met Cas Spijkers als chef-kok, driesterrenrestaurant Comme Chez Soi van Pierre Wynants in Brussel en het gelijknamige restaurant van Joël Robuchon in Parijs. In Frankrijk maakte hij kennis met Max Poilâne, dé autoriteit als het om zuurdesembrood gaat. Dat wakkerde het vuur verder aan en gaf Dimitri de overtuiging dat dit het brood van de toekomst zou gaan worden. 

Echt brood 

Met de ervaring in sterrenrestaurants op zak kwam hij toch weer terug bij de oorsprong van zijn culinaire passie: brood. Niet het brood dat toen alom verkrijgbaar was in Nederland, want dat leek volgens hem nergens op, maar echt brood. Brood met geur en smaak en een knapperige korst. Hij wilde mensen wakker schudden en heeft het geluk dat hij getrouwd is met een vrouw die zijn visie deelt. In 1996 begonnen Dimitri en Diante met hun Vlaamsch Broodhuys voedzaam en smaakvol zuurdesembrood te bakken. Sindsdien lieten ze topchefs en later ook de Nederlandse huishoudens kennis maken met, zoals zij zeggen: brood zoals brood bedoeld is. Nu, 25 jaar later, is Vlaamsch Broodhuys gegroeid tot een bedrijf met zestien – binnenkort 19 - Baker’s Cafés in zes steden, diverse shop-in-shops en een webshop met bezorgservice. 

Festiviteiten 

Ter ere van het zilveren jubileum worden het hele jaar door diverse festiviteiten georganiseerd in het meest recent geopende Baker’s Cafe in Schiedam. Deze winkel, met een geheel nieuw concept, wordt ook wel de proeftuin van Vlaamsch Broodhuys genoemd. Het jaar wordt afgesloten met een hoogtepunt: de introductie van een geheel nieuw brood geïnspireerd op zoon Toussaint, ook wel zuurdesembrood 2.0 genoemd. Twee van de drie bakkerszonen hebben al een eigen brood: Pain ‘Christophe’, gemaakt van roggezuurdesem met lijnzaad en zoutkristallen op de knapperige korst, is vernoemd naar de oudste zoon. Naar Julius, de middelste zoon, werd een speltbrood vernoemd ‘Julius Spelt’; een woordgrapje vanwege zijn dyslexie. Voor de benjamin is lang gebroed op een mooie broodsoort, maar dit jaar is het dan eindelijk zover: Pain Toussaint – het jongste lid van de broodfamilie – ligt vanaf 2022 in de Baker’s Cafés.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.