100 tips en voorbeelden van duurzame mode en textiel
20 december 2016 11:14
Voor alle ondernemers in de modebranche die hun kleding eerlijker en duurzamer willen maken, verzamelde MVO Nederland ruim honderd tips en voorbeelden die laten zien dat het kan.
De publicatie ‘Mode die goed zit’ geeft een uniek overzicht van MVO-trends en duurzame koplopers volgens de negen thema’s van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel.
Het zijn bedrijven die als voorbeeld kunnen dienen voor de rest van de sector omdat ze milieuvriendelijk produceren; zorgen voor veilige arbeidsomstandigheden; kinderarbeid tegengaan; of dierenwelzijn bevorderen.
Van achterloper naar koploper
“Juist in Nederland is de aandacht van bedrijven, politiek en NGO’s voor duurzame kleding de laatste jaren flink gegroeid”, aldus Michiel van Yperen, sectormanager Fashion bij MVO Nederland. “De sector is zich van grootste achterloper naar een koploper aan het bewegen. Hoewel er nog een wereld te winnen is, laat een steeds grotere groep bedrijven zien dat het eerlijker en duurzamer kan, zowel textielsupers als mkb’ers.”
Tal van voorbeelden
Veel Nederlandse kledingbedrijven lopen voorop in maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) en in duurzame technieken:
- MYOMY is na de start in 2007 bekend geworden als een van de eerste succesvolle duurzame tassenmerken. Alle medewerkers in de fair trade-gecertificeerde ateliers in India verdienen een leefbaar loon.
- Het Nederlandse bedrijf Dyecoo ontwikkelde jaren geleden al een machine die textiel verft met CO2 in plaats van water. De restanten kleurstof worden opgevangen en komen niet in het milieu terecht.
- Circulaire jeans van het eerste uur is Mud Jeans. Voor €7,50 per maand lease je een spijkerbroek die na gebruik wordt ingeruild voor een nieuwe. De versleten exemplaren worden gerecycled tot nieuwe en zijn daar ook op ontworpen.
Het moet anders
De wereld verandert in rap tempo, de kledingsector ook. De Rana Plaza-ramp in Bangladesh was een kantelpunt. Ruim 1100 textielarbeiders vonden in 2013 de dood toen het gebouw met acht verdiepingen instortte wegens het omzeilen van de bouwvoorschriften. De ramp schudde de sector wakker toen bleek dat veel gevestigde modemerken er hun kleding lieten maken. Dat moest anders. En het kan ook anders, zo tonen de eerste bedrijven nu aan.
De beste aanknopingspunten
Het Convenant Duurzame Kleding wil de toeleveringsketen uit de anonimiteit halen. Ruim 75 modemerken doen al mee. Uiteindelijk moet de hele modebranche aan de slag met de negen thema’s uit het plan: van circulaire kleding tot vakbondsvrijheid. Het begint allemaal met het onderzoeken van je eigen keten. MVO Nederland verzamelde in negen verhalen de beste aanknopingspunten.
Reacties op dit artikel
Reactie plaatsen? Log in met uw account.