10 selfcare tips voor drukke ondernemers

6 september 2024 10:54

10 selfcare tips voor drukke ondernemers

Als ondernemer heb je meestal een drukke agenda en komt tijd voor jezelf vaak op de tweede plek. Toch is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen om zo productief te blijven. Een goede balans tussen werken en goed voor jezelf zorgen helpt je niet alleen om beter te presteren maar ook om je gezondheid en welzijn te waarborgen. In deze blog delen we tien selfcare tips voor drukke ondernemers.

Plan tijd voor jezelf in

De eerste stap naar selfcare is simpel, maar voor veel ondernemers niet vanzelfsprekend: maak er tijd voor. We begrijpen dat je agenda als ondernemer vol staat met vergaderingen, meetings, taken en deadlines. Toch is het belangrijk om in je agenda ook tijd vrij te maken voor ontspanning. Activiteiten die je energie geven kunnen ervoor zorgen dat je weer met volle moed en veel enthousiasme aan de dag kunt beginnen. Ga bijvoorbeeld een uur sporten of maak een wandeling door de natuur. Wat ook vaak kan helpen is een momentje waarop je even helemaal niets hoeft te doen. Zonder tijd voor jezelf vrij te maken, zorg je voor stress en een overspannen gevoel. Net zoals je vergaderingen en zakelijke afspraken in je agenda zet, is het ook belangrijk om een moment voor jezelf in te plannen. Zo kom je erachter dat je eigenlijk meer tijd hebt dan je denkt. Tips nodig? Lees hier hoe je tijd kunt besparen als ondernemer.

Zorg voor een goede start

Je productiviteit is onder andere afhankelijk van hoe je je dag begint. Een gezond en uitgebreid ontbijt zorgt er bijvoorbeeld voor dat je met voldoende energie de dag doorkomt. Wanneer je je ontbijt overslaat en meteen begint met werken, kan het zijn dat je je door de dag heen gehaast voelt. We raden daarom aan om ook in de ochtend even een vorm van ontspanning in te plannen. Zo kun je bijvoorbeeld een aantal pagina’s van een boek lezen of een rondje gaan wandelen. Wanneer je de mogelijkheid hebt, kun je er ook voor kiezen om met de fiets naar werk te gaan. Zo heb je in de morgen nog een vorm van ontspanning en zul je merken dat je met veel energie aan je dag kunt beginnen.

Gebruik de juiste huid producten voor een uitgeruste look

Als drukke ondernemer begrijpen we dat huidverzorging niet direct je prioriteit heeft. Toch kunnen de juiste huid producten een groot verschil maken voor je uitstraling en je zelfvertrouwen. Onderzoek welke huidverzorgingsproducten bij jou passen en investeer in een goede reiniging, dag- en nachtcrème en eventueel andere serums. Een opgewekte en stralende huid zorgt ervoor dat je fris en fruitig door de dag gaat en geeft je zelfvertrouwen een boost.

Vind de perfecte zonnebrandcrème

In het kader van huidverzorging raden we ook aan om een goede zonbescherming aan te schaffen. Zonnebrandcrème voorkomt namelijk vroegtijdige huidveroudering en kan zelfs huidkanker voorkomen. Vind de perfecte zonnebrandcrème voor jouw huid door je huidtype te analyseren en te kijken welke producten geschikt zijn. Filter op producten met hoge SPF die ook hydraterend werken en je huid niet irriteren. Op deze manier zorg je ervoor dat je huid gezond blijft. 

Lichaamsbeweging tijdens werkuren

Om zowel je fysieke als mentale gezondheid op peil te houden, is het belangrijk om door de dag heen voldoende lichaamsbeweging te doen. Dit zorgt er namelijk voor dat je stress vermindert en kan je concentratie verbeteren. Toch begrijpen we dat het met een volle agenda lastig kan zijn om tijd te vinden om te sporten. Daarom kan het een oplossing zijn om tijdens werkuren te bewegen. Neem bijvoorbeeld korte pauzes om een paar oefeningen te doen of ga in de pauze een rondje wandelen. Ook is het concept ‘walking meetings’ erg populair. Zo wandel je tijdens vergaderingen zodat je niet de hele dag stilzit.

Stel grenzen en leer nee zeggen

Een grote valkuil voor veel ondernemers is het stellen van grenzen. Ondernemers zijn namelijk vaak geneigd om snel ‘ja’ te zeggen tegen nieuwe projecten, nieuwe klanten en kansen in het algemeen. Als ondernemer loop je echter het risico op een burn-out wanneer je te veel op je vork neemt. Leer daarom grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen wanneer het te veel wordt. We begrijpen dat het lastig kan zijn om kansen te laten liggen, maar onthoud ook dat je welzijn even belangrijk is. Door grenzen te stellen heb je namelijk meer controle over je tijd en zorg je voor voldoende energie. Zo kun je je focussen op zaken die echt belangrijk zijn.

Zorg voor een ontspannende avondroutine

Je avondroutine is net zo belangrijk als je ochtendroutine. Een ontspannende avondroutine zorgt er namelijk voor dat je uitgerust je dag kunt afsluiten en beter kunt slapen. Op deze manier kun je de volgende dag met een frisse blik en genoeg energie aan de dag beginnen. Lees bijvoorbeeld voor het slapen gaan een boek in plaats van je e-mails. Ook een warm bad kan ervoor zorgen dat je helemaal ontspannen aan je nachtrust kunt beginnen.

Eet gezond

Voeding speelt een grote rol als het gaat om gezondheid en energie. Het is daarom belangrijk om ook op drukke dagen gezond te eten om zo de brandstoffen binnen te krijgen die je lichaam en geest nodig hebben. Het bestellen van fastfood of kant-en-klare maaltijden kan verleidelijk zijn wanneer je het druk hebt. Dit zorgt er echter voor dat je stemming negatief wordt beïnvloedt en dat je energiepeil omlaag gaat. We raden daarom aan om gezonde snacks te eten, zoals bijvoorbeeld noten, granenrepen of fruit. Een frisse salade met veel groenten zorgt ervoor dat je de energie binnenkrijgt die je nodig hebt.

Plan tijd met vrienden en familie

Als drukke ondernemer is het belangrijk om sociale contacten te onderhouden om zo af en toe ook wat afleiding van al het werk te krijgen. Spreek daarom geregeld met vrienden en familie af om zo je sociale netwerk te onderhouden. Een goede balans tussen werk en privé zorgt ervoor dat je minder stress ervaart en kunt genieten van een beetje ontspanning.

Zoek professionele ondersteuning wanneer dit nodig is

Als laatste tip willen we je meegeven dat het inschakelen van professionele ondersteuning belangrijk is wanneer dit nodig is. Een businesscoach of accountant kan ervoor zorgen dat je bepaalde taken uit handen kunt geven en je zo kunt focussen op andere belangrijke zaken of meer vrije tijd. Daarnaast kan een therapeut je helpen in stressvolle periodes. Het inschakelen van een therapeut laat zien dat je wilt investeren in jezelf, je onderneming en de toekomst.

Als ondernemer heeft selfcare waarschijnlijk niet de hoogste prioriteit, maar het is wel van invloed op je successen, fysieke en mentale gezondheid. Plan tijd in voor ontspannende activiteiten, sociale connecties maar zeker ook om even helemaal niks te doen. Goed voor jezelf zorgen is namelijk geen luxe, maar een noodzaak als ondernemer. Met deze handige selfcare tips zorg je ervoor dat je gefocust en met veel energie je doelen kunt bereiken! Wil je dit niet alleen voor jezelf doen, maar voor je hele bedrijf? Plan dan eens in de tijd een leuk bedrijfsuitje in!

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.