Thuiskomen in het Huis van Herinnering

3 juli 2024 08:00

 Thuiskomen in het  Huis van Herinnering

Dit voorjaar zijn we in het Openluchtmuseum een bijzonder project gestart: het Huis van Herinnering. In de herkenbare doorzonwoning worden ouderen met dementie ondergedompeld in de jaren 60. Het huis brengt herinneringen naar boven aan een tijd waarin zij in de kracht van hun leven stonden.

Op de koffie in 1965

Het Huis van Herinnering is een plek vol geuren, geluiden en voorwerpen uit het verleden. Van een pan soep op het fornuis tot aan spaarzegels in de la. Onderzoek toont aan dat de historische kennis over de details en inrichting in openluchtmusea zeer waardevol is voor een succesvol reminiscentieprogramma. De vertrouwde omgeving biedt ouderen met dementie de kans om zichzelf te zijn. Dit heeft niet alleen een positief effect op het welzijn, maar we zien ook dat het de band versterkt met begeleiders, familie en mantelzorgers.

Bewustwording en begrip

In Nederland krijgt één op de vijf mensen te maken met dementie. Met dit project willen we niet alleen bewustwording vergroten, maar ook bijdragen aan een begripvolle en inclusieve samenleving. In september openen we ook een publiekstentoonstelling, in samenwerking met Alzheimer Nederland, waar de reguliere bezoeker leert over leven met dementie.

Waardevolle samenwerkingen

Onze herinneringscoaches begeleiden de sessies die worden afgestemd op de interesses van de deelnemers. Voor de training en ontwikkeling werkt het museum samen met: Attent Zorg en Behandeling, DrieGasthuizenGroep, Pleyade en SWOA.

Gitta Paans Nederlands
Openluchtmuseum Conceptontwikkelaar

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.