Investeren of sparen in een pandemie?

25 mei 2020 10:56

Investeren of sparen in een pandemie?

Het is de vraag die altijd weer opspeelt als de economie wat minder goed draait, maar ook als er een pandemie gaande is. Kan je beter ‘op je geld gaan zitten’, dat wil zeggen sparen en minder uitgeven? Kan je beter wachten op betere tijden om de euro’s weer te laten rollen? Of is het juist slim om precies nu geld te investeren in je bedrijf, in nieuwe producten of in apparatuur? Let wel: we geven je geen advies, we geven je een aantal afwegingen mee.

Liquiditeit

Een hele belangrijke factor, en daarom beginnen we er mee, is de liquiditeit van jouw onderneming. Hoe staat jouw bedrijf er financieel voor? Wat is je banksaldo? Welke kortlopende vorderingen heb je nog open staan (en hoe zeker is het dat je hiervoor inderdaad een betaling gaat ontvangen)? Welke facturen moet je op korte termijn betalen? Wat staat er verder nog uit aan verplichtingen? Als er onderaan de streep niet veel over blijft of je zelfs een minstand hebt, lijkt het duidelijk. In een situatie als deze kan jij beter niet investeren. Er zijn echter altijd uitzonderingen. Als er een kans voorbij komt die je niet kan laten lopen, en je er van overtuigd bent dat jouw liquiditeit hierdoor juist gaat verbeteren. Spar eventueel met iemand die de branche kent, voordat je een beslissing neemt. Wellicht kan je een kortlopende lening of bedrijfshypotheek afsluiten. Bedenk wel goed dat lenen je altijd geld kost.

Rentestand

Een andere factor die je mee moet wegen, is de rentestand van dat moment. Het is heel simpel: hoe hoger de rente op dat moment, hoe aantrekkelijker het is om je geld te laten staan. Een leuk spaarrendement is altijd meegenomen, zeker als je een aardig bedrijfskapitaal hebt. Hoe lager de rente, hoe minder aanlokkelijk het wordt om je centen op de bank te houden. Je overweegt waarschijnlijk sneller een financiële investering, om daarmee je onderneming te laten groeien. Als, ten tijde van een recessie of pandemie, de rente laag is, kan je in dubio komen. Enerzijds denk je er over om je geld maar even niet uit te geven, anderzijds besef je dat het niet groeit.

Durfkapitaal

Hoeveel durfkapitaal heb jij? Hoeveel geld heeft jouw bedrijf ter beschikking om te investeren, zonder dat de lopende business in gevaar komt? Een goede reden om te investeren is de verwachting dat er betere tijden aanbreken. Het lastige is dat geen enkele econoom dat met zekerheid kan voorspellen. Begint het herstel over drie weken, of pas over twee maanden? Is de economie weer op het oude peil (voor de pandemie) over drie maanden? Of duurt dat nog ruim een half jaar of langer? We weten het niet. Feit is, dat hoe langer deze situatie duurt, hoe langer jouw bedrijf min of meer ‘on hold’ staat, en dat kost hoe dan ook geld. Je vaste kosten lopen immers door, terwijl je omzet laag blijft of zelfs het nulpunt nadert. Het gaat er dus om of jij het risico durft te nemen nu te investeren, wetende dat je er op een bepaald moment van gaat profiteren en dat je verschillende concurrenten te slim af bent. De onzekere factor is dus wanneer dat moment komt en of jouw onderneming dat financieel volhoudt.

terug

Reacties op dit artikel

Reactie plaatsen? Log in met uw account.

Om de gebruiksvriendelijkheid van onze website en diensten te optimaliseren maken wij gebruik van cookies. Deze cookies gebruiken wij voor functionaliteiten, analytische gegevens en marketing doeleinden. U vindt meer informatie in onze privacy statement.